Промовирани огласи »

Промовирани огласи »

Способноста да се вози е слобода за која многумина сонуваат. Ќе седнат зад воланот и ќе тргнат да го истражуваат светот на четири тркала. Но, за некои, реалноста да станат легален возач е потешка отколку што би можеле да замислат, со незгодни тестови и многу информации што треба да се научат пред да им биде дозволено да возат.

Меѓутоа, во некои делови на светот, овие тестови се помалку тешки, и ова во комбинација со финансиските трошоци за тестовите може да им олесни на возачите во одредени земји да добијат лиценца. Но, каде во светот е најлесно да се научи да вози?

Гледајќи ги трошоците за тестовите, како и возраста на која ви е дозволено да возите, платформата „Зутоби“ направила анализа на полагањето возачки испит низ светот.

Промовирани огласи »

На денешната седница беше усвоена и Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година, со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27.6.2022 година.

Со овие препораки деловните банки ќе обезбедат пензионерите да може да располагаат со јунските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 28.6.2021 година.

Готовинската исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, банките ја организираат во четири групи според следниот распоред составен според висината на:

За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 28.06.2022 година (вторник); За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 29.06.2022 година (среда); За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 30.06.2022 година (четврток), и За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 01.07.2022 година (петок).

Промовирани огласи »

Соопштение од општина Прилеп:

Ве информираме дека поради светската енергетска криза со која што сите се соочуваме и енормно зголемените цени на електричната енергија, а со крајна цел да не се доведиме во ситуација да бидиме во тотален мрак, како Општина направивме моментална одлука во врска со уличното осветлување.

Во наредниот период делумно ќе исклучиме дел од постоечката електрична инфраструктура во централното градско подрачје на принципот преку-една и тоа исклучиво на места каде што очигледно имаме дури и прекумерно осветлување.

Потенцираме дека водиме максимална грижа како за непречено одвивање на сообрајќајот во ноќни услови така и за пешаците и дека со делумното намалување на уличното осветлување нема да биди нарушено нивното движење.

Повеќе вести...

Внеси нов оглас

барај огласи за вработување » барај останати огласи »