Промовирани огласи »

Замислете дека пред да се качите на лет, авиокомпанија ве замоли да се измерите заедно со рачниот багаж и ви ветува дека само персоналот ќе ги знае тие информации, додека за другите ќе бидат анонимни.

„Финер“ штотуку ја претстави оваа новина со цел да ја подобри проценката на тежината на авионот. Доброволниот систем за мерење за пет дена го поминале 800 патници, а за многумина ваквото барање воопшто не претставува проблем.

Аеродромот во Хелсинки беше првиот во светот кој истакна вакво барање до патниците, а според официјалното образложение, авиокомпанијата собира податоци за просечната тежина на патниците и нивниот рачен багаж „со цел да го балансира авионот и да ги пресмета перформансите. потребни за безбедни летови“.

Како што беше најавено, во текот на зимската сезона планираат да ја популаризираат оваа акција, а во текот на летото уште повеќе да се користи за истите цели. Како што соопштија од финската компанија, тоа со патниците го соопштиле преку анкета на социјалните мрежи и мобилна апликација, а волонтерите кои сакале да учествуваат веднаш се јавиле уште пред да се постави опремата.

Според Paivit Talkvist, постар потпретседател за комуникации на Finner, овој вид на податоци може да се користи за да се одреди каде можат да седат патниците, така што авиокомпаниите секогаш ја пресметуваат тежината на сите во авионот, вклучувајќи го товарот и багажот, како и нивниот центар на гравитација. , според упатствата на Управата за цивилно воздухопловство.

Вообичаено, авиокомпаниите користат директиви за тежина на патниците дадени од Европската агенција за воздухопловна безбедност, но одредени авиокомпании, како што се „Кореј ер“ и превозници од Нов Зеланд, користат сопствени мерења - се наведува.

Финер е уште една авиокомпанија која прави свои мерења од 2018 година, кои мора да се ажурираат на секои пет години. Авиокомпанијата собира податоци и за зимската и за летната сезона, бидејќи нивните преференции за облека се менуваат за да се прилагодат на температурите.

Зимските читања ќе бидат завршени во февруари, а летните во периодот меѓу април и мај, соопштија од оваа компанија, пренесуваат европските медиуми. Оваа компанија во јануари регистрирала 819.800 патници, што покажува дека бројот на патници е зголемен за 0,4 отсто во однос на лани.

Од друга страна, како што наведуваат, факторот на оптоварување на патници на авиокомпанијата е намален за три процентни поени на вкупно 69,2 отсто. Вкупните товарни тони се зголемија за 17,5 отсто на годишно ниво во јануари поради зголемениот азиски и европски капацитет. Приходите од товарни тонски километри се зголемени за 16,3 отсто, објави компанијата.

Промовирани огласи »

Изборот на најдобра понуда за работа може да биде одлучен момент во вашата кариера. Тоа не само што влијае на вашиот финансиски статус, туку и на вашето задоволство и напредок во професионалниот живот.

Еве неколку совети како да го изберете најдобриот работен предлог:

  • Анализирајте ги вашиот профил и целите

Прво и најважно, размислете за вашите вештини, интереси и кариерни цели. Изберете работна понуда која одговара на вашите потреби и амбиции.

  • Истражете ги компаниите

Истражете ги компаниите кои ви ги нудат работните понуди. Почетокот не само што ви дава представа за нивната репутација и успешност, туку и за културата на работа во компанијата.

  • Проценете ги бенефиците и условите на труд

Оценете ги бенефиците кои ги нуди понудата за работа, како што се платата, бонусите, здравствените осигурувања, можности за напредок и работно време.

  • Разговаравјте со луѓе кои ве разбираат

Прашајте ги колегите или пријателите кои се веќе вработени во истата или слична индустрија за нивното мислење и искуство.

  • Разговарајте со потенцијалниот работодавач

Ако имате можност, разговарајте со потенцијалниот работодавач. Поставувајте прашања за работните услови, културата на компанијата и можностите за напредок.

  • Пазете на интуицијата

Не игнорирајте го своето интуитивно чувство. Ако нешто не ви се вклопува, можеби е време да ја прегледате вашата одлука.

  • Размислете подолго 

Не се преоптоварувајте се со одлуката. Подобро е да земете време да размислите за вашата одлука пред да ја направите конечната одлука.

  • Балансот меѓу професионалниот и личниот живот

 Помислете и за вашиот баланс меѓу професионалниот и личниот живот. Работата која го поттикнува здравјето и среќата ќе биде најподобрата понуда за вас во долгорочна перспектива.

Со овие совети и размислувања, може да направите подобра одлука за вашиот следен кариерен чекор.

Промовирани огласи »

Многу од нас сакаат да живеат долг и здрав живот, а луѓето во одредени делови на светот всушност успеваат, во просек, да живеат многу подолго од другите. Истражувањата покажуваат дека Јапонците во просек живеат најдолго, а потоа следат Швеѓаните и Норвежаните.

Постојат голем број фактори кои придонесуваат за ова, вклучувајќи ја исхраната, нивото на физичка активност, здравствената заштита и системите за поддршка во тие земји, рече др. Раши Агарвал.

Што точно прават најдолговечните нации? Во продолжение ви ги наведуваме нивните шест навики.

Јадат претежно растителна храна
Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со претежно растителна храна и сиромашна со месо е корисна за долговечноста. д-р. Агарвал затоа советува да се избегнува црвено месо, преработена и брза храна. Исто така, важно е да се консумира многу зелен, лиснат зеленчук, бобинки и друга храна богата со фитонутриенти.

Одвојуваат време за оброци
Денес сме премногу зафатени, поради што често јадеме во движење. Сепак, појадокот, ручекот и вечерата треба да бидат моментите од денот кога застануваме и јадеме свесно. Ова може да помогне да се намали ризикот од прејадување, што може да доведе до вишок телесни масти и да го зголеми ризикот од сериозни здравствени состојби.

Активни се
Вежбањето е важно за физичкото, но и за когнитивното здравје. Насоките на Светската здравствена организација препорачуваат најмалку 150 минути физичка активност со умерен интензитет и два дена активност за зајакнување на мускулите неделно. Исто така, добро е да се движите секогаш кога е можно.

Се дружат
Менталните здравствени состојби, како што е депресијата, се поврзани со пократок животен век. Осаменоста и социјалната изолација, исто така, можат негативно да влијаат на здравјето и се на исто ниво со дебелината, физичката неактивност и пушењето, според Центрите за контрола и превенција на болести.

Не ја занемаруваат важноста на спиењето
Истражувањата покажуваат дека недостатокот на сон, особено во средната возраст, може да го зголеми ризикот од развој на деменција за 30 проценти. Генерално се препорачува возрасните да спијат седум до девет часа секоја вечер.

Остануваат подалеку од стрес
Стресот е неизбежен, но важно е да се справиме со него најдобро што можеме. Медитирајте, пробајте техники за длабоко дишење и пронајдете ги работите што ги цените во вашиот живот.

Промовирани огласи »

Новата методологија за пресметка ќе донесе ново покачување на мартовските пензии. Во април околу 335 илајди корисници на пензија ќе добијат поголема сума на своите сметки. За колкав процент не се знае. Усогласувањето ќе зависи откако ќе излезат официјалните податоци од Државниот завод за статистика, колкави биле трошоците за живот и колкава е просечната плата.
Заменик министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска замоли за трпение и да не се манипулира со бројки се додека не излезе официјалната статистика.

Не би зборувала за процент, а ниту за некакви рамки, затоа што секоја рамка се зема здраво за готово и се манипулира со пензионерите и затоа ќе ги почекаме официјалните податоци. Но она што е факт е дека од март 2022 до крајот на 2023 година, пензиите се покачија за 24%. Никогаш претходно немало такво зголемување на пензиите за толкав период,посочи Тренчевска во емисијата на Слободен печат.

Усогласувањето на пензиите е обрзвано за било која полтичка гарнитура и тоа мора да се случува два пати годишно. Тоа е резултатот од преговорите кои ги водеа властите со претставниците на повозрасната популација.

Калеска-Ванчева: Водиме вистинска грижа за пензионерите и го враќаме достоинството на пензионерите

Пред две години пратениците со 84 гласа „за“ ги усвоија измените на Законот за пензиското и инвалидското осигурување со кои се воведува нова методологија за усогласување на пензиите согласно индексот на трошоците на живот во висина од 50 отсто и пораст на просечната плата исто така од 50 отсто, а дополнително, како дел од антикризните мерки секој пензионер три месеци по ред ќе добива и по 1.000 денари.

Пратеничката Снежана Калеска-Ванчева вели дека СДСМ ги реализирала ветувањата за редовно зголемување и исплаќање на пензиите и ќе продолжи со мерки, со кои на пензионерите им обезбедува пристојна старост.

Политиката на оваа Влада во однос на пензионерите и нивбниот статус во општеството била и ќе остане конзистентна. Најпрво она што беше клучно и кое беше дел од нашата програма е тоа е системско решение за начинот на покачување на пензиите е остварено за прв пат.

Имено низ дијалог со Министерството за труд и социјална политика, Сојузот нанпензионери и Партијата на пензионери донесена е новата медодологија за усогласување на пнзиите која претставува комбиниран модел и тоа 50% од порастот на просечната плата и 50 % од порастот на трошоците за живот.

Прв пат според новата методологија извршено е усогласување , односно покачување за 2,9% во март 2022 година, а во септември 2022 за 6,8 %, за да во март 2023 биде зголемена за 6%. Ова значи за 1 година 16% покачување. Секако тука е и последниот пакет мерки од кои за 187 000 пензионери одвоени се 35 милиони евра со кои 5 месеци ќе добиваат од 1 500 до 3 000 денари. Веќе тече исплатата“, додава Калеска-Ванчева.

Во тек е исплатата на финасиска помош за пензионерите

Дел од антикризните мерки се наосчени и кон најстарите жители. Пет месеци над 187.000 пензионери ќе добиваат парична помош од државата од 1500-3000 денари во зависност од висината на пензиите. Односно пензионерите со пензија до 14 илјади денари ќе добиваат поддршка од три илајди денари. Додека, пензионерите кои имаат пензија од 14 до 16 илјади денари поддршката ќе изнесува 2.000 денари. Пензионерите со пензија од 16 до 19 илјади денари, ќе имаат поддршка од 1.500 денари.

За пензионерите секоја помош е добредојдена

Половина од вкупните пензионери во земјава се опфатени со антикризната финасиската мерка на Владата. Корисниците велат дека секој денар е важен и секоја помош е добредојдена.
Мене како постар човек ме израдува мерката кога слушнав дека ќе имам на сметка пет месеци 1500 денари плус. Не е многу ама барем ќе покриеме некој трошок. Јас искрено ќе ги потрошам за внукичките. Имам две внуки на девет и пет години. Ќе ги изнесам на палачинки и ќе им купам играчка. Едната сака мече, другата сака барбика.

-„Секој месец ќе смислам по некоја интересна работа да им подарам. Толку можам. Ама тоа ми причинува среќа и радост. Со домаќинско кроење си го врвам месецот. Ако има плус да си купам дополнително нешто за во фрижидер ќе бидам задоволна. Важно е пред се да сме здрави, па среќни. Ах, ми текна може да искористам од овие пари за витамини и за суплементи за коските. И тоа ми треба“, велат пензионерите кои ги анкетиравме.

Ковачевски: Со грижа и почит кон пензионерите ја зголемивме просечната пензија за 6.400 денари

Државната статистика пресмета денес е над 20.100 денари што е за 6.400 денари повеќе во однос на 2016 година, а минималната пензија пак денеска изнесува 13.100 денари, што е за 4.300 денари повисока во однос на 2016 година.

Во мандатот на Владата која ја предводев обезбедивме раст на пензиите и финансиска поддршка на оние пензионери на кои што тоа најмногу им беше потребно во текот на овие кризни години. Ние покажавме дека кон највозрасната категорија граѓани се однесуваме со почит, со грижа, се грижиме за нивниот квалитет на животот затоа не креиравме еднократни решенија туку креиравме системски решенија кои ќе даваат резултати на долг рок. Тоа беше и појдовната точка кога ја презедов Владата да направиме и да усогласиме методологија со сојузот на здруженија на пензионери, со партијата на пензионери и со другите чинители во делот на организирањето на пензионерите и успеавме да воведеме законска методлогија со која пензиите се усогласуваат два пати во годината, септември и март и тоа 50% со трошоците за живот и 50% со просечната плата. На овој начин растот на пензиите нема да зависи од ничија политичка волја или од политичките случувања во државата, истакна Ковечевски при средбата со пензионерите во Куманово.Со воспоставената методологија за усогласување на пензиите, покачувањето на пензиите веќе не зависи од нечија политичка волја, туку се усогласува на секои шест месеци врз основа на растот на трошоците за живот и на просечната плата.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »