Промовирани огласи »

Виси парното греење во Скопје. Иако, ЕСМ се согласи да ја преземе работата на  БЕГ оваа грејна сезона и доби лиценци за дистрибуција и снабдување, се уште е неизвесно произвдоството на топлинска енергија.   

Нема договор за закуп со Адора која е сопственик  на топланите Исток и Запад. Од ЕСМ за Телма велат дека очекуваат да се договорат до почетокот на окотомври. По што ќе се објави и нов оглас за производство на топлинска енергија. 

До вчера беше и рокот до кој ЕСМ требаше да одговори на понудата на Макпетрол за количините на гас, токму за овие две топлани.

Грејната сезона почнува на 15 октомрви, а зависно до температурите може да стартува и порано, но се уште е неизвесно кога и од каде ќе се обезбеди  гасот.

Нема ниту конкретен одговор од властите дали Тето ќе се согласи да обезбеди 70 отсто од потребите на толинска  енергија и дали ќе може 24 да  работи и да генерира и струја.

Поранешниот директор на топлификација Хаџимишев вели дека ако има недостаток на гас, веќе е познато дека другата опција е да  се користи мазут, кој ќе биде серизоен загадувач.

Истовремено пропаднаа преговорите со Бугарија за испорака на стрјуа оттаму поради тоа што била понудена висока цена за мегават час што за владата не била прифатлива.

Извор: Телма 

Промовирани огласи »

Поголем распуст или онлајн настава за учениците во основното и средно образование за време на зимските месеци, предлагаат повеќе градоначалници, за да нема високи трошоци за затоплување на училниците и просториите.

Идејата за овој предлог доаѓа од градоначалникот на Гостивар Арбен Таравари, а за ова се разговараше на денешната седница на Советот за развој на Полошкиот Плански Регион.

Бидејќи сметките за електрична енергија се повисоки од минатата година, одлучивме како идеја да предложиме зимскиот распуст за децата да трае два месеца, во декември и јануари или во јануари и февруари, така што децата потоа преку лето да имаат пократок распуст и учебната година да трае до 30 јуни, а новата учебна година да започне на 15 август. Или евентуално во трите месеци од зимата, декември, јануари и февруари наставата да биде онлајн. Ние сме горе-долу дигитализирани, имаме добри искуства во време на пандемијата и зошто сега ова повторно да не се примени во насока на заштеда на електрична енергија. За ова ќе ни треба поддршка од Министерството за образование и ЗЕЛС, а нас нé поддржуваат и други градоначалници, изјави Таравари.

На седницата на Советот на Полошки Плански Регион се дебатирало и за можноста за нов проект околу менаџирање со отпадот, како и за регионалната соработка за справување со кучињата скитници.

Промовирани огласи »

На денешната владина седница, беше усвоена редовната Информација за исплата на пензии за тековниот месец.

Усвоената Информација е со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 28.09.2022 година.

Се препорачува на деловните банки да обезбедат пензионерите да може да располагаат со септемвриските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 29.09.2022 година.

Подигнувањето на пензиите преку филијалите и експозитурите на банките за пензионерите кои не користат картички, ќе се реализира во четири групи, според висината на пензиите и тоа:

За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 29.09.2022 година (четврток); За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 30.09.2022 година (петок); За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 03.10.2022 година (понеделник); За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 04.10.2022 година (вторник).

Со септемвриската пензија, пензионерите на крајот на месецов ќе добијат повисоки пензии за 6,8 %.

Зголемувањето е направено согласно новата методологија одобрена во март годинава.

Промовирани огласи »

Компанијата Мета објави дека социјалната мрежа Фејсбук ќе добие Комјунити Чатс, нова опција која ќе им овозможи на корисниците полесно да организираат разговори на тема која ги интересира.

Како дел од новата опција, прозорците за разговор ќе можат да се организираат околу објави, теми, настани и да ги користите за поврзување со луѓе надвор од вашиот социјален круг.

Покрај текстуалниот дел, новата опција ќе има поддршка и за аудио и видео канали, така што луѓето опционално ќе можат да го вклучат микрофонот или камерата за да ги „повикуваат“ другите.

За разлика од групите на истата мрежа, овде побрзо ќе можете да добивате одговори на прашања за одредена тема, а ќе има и администратори кои ќе се грижат се да биде културно и цивилизирано. Ова вклучува вметнување зборови што се забранети во прозорецот за разговор, како и блокирање на секој што не ги почитува правилата.

Сето ова е донекаде инспирирано од системот што го има Дискорд, каде што прозорците за разговор се организираат околу една видео игра или тема, а Мета најавува дека нивната нова опција ќе вклучува сè поспецифични теми и со тоа ќе донесе помал број луѓе со најмногу слични интереси.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »