Промовирани огласи »

Во средата германската влада ја официјализираше одлуката за зголемување на законски гарантираната минимална плата за 82 центи, на 12,82 евра на час.

Првиот дел од зголемувањето, на 12,41 евра, стапува на сила во јануари, а вториот на почетокот на 2025 година.

Министерот за труд, Хубертус Хејл, очекувано го потпиша указот за минимална плата според јунскиот предлог на мешовитата комисија на работодавачи и вработени за минимална плата, јавува ДПА.

Вкупниот пораст одговара на стапка од 6,8 отсто. Лабуристичките претставници во комисијата го одбија предлогот и побараа поголемо зголемување, но беа надгласани.

Од зголемувањето не се задоволни ниту некои политичари од владејачката коалиција на Социјалдемократската партија на канцеларот Олаф Шолц, Зелените и либералната ФДП.

Заменик-шефот на пратеничката група на Зелените, Андреас Аудреч, за агенцијата ДПА изјави дека зголемувањето „не е ништо повеќе од лоша шега“ и рече дека луѓето кои работат напорна работа заслужуваат повеќе.

Тој ја критикуваше комисијата затоа што најпрвин најавила едногласна спогодба, а потоа отстапила од него. Минатиот месец, Шолц, исто така, ја критикуваше комисијата во истата прилика, барајќи идните одлуки за платите да бидат резултат на договор со консензуална поддршка.

Промовирани огласи »

Од пандемијата на корона вирусот, преку војната во Украина, а потоа и новите конфликти ширум светот, во последните години имаше многу настани кои негативно се одразија на движењата на глобалниот пазар, а ширум светот на цените на различни производи, храна а енергијата скока.

Инфлацијата влијаела на различни европски земји на различни начини, некои посилни, а некои послаби, покажуваат истражувањата.

Зголемување на сиромаштијата е забележано во Франција, соопштија од добротворната организација „Католик“. Просечниот приход на луѓето згрижени од организацијата бил 538 евра месечно во 2022 година, што претставува дневен буџет од 18 евра за покривање на сите потреби на домаќинствата, наведува организацијата во својот извештај.

„Најсиромашните луѓе се погодени од инфлацијата, јамката се стега, а лишувањето е поголемо за работи кои не се нужно видливи, како што се греењето или храната“, изјави за АФП Аделаид Бертранд, генерален делегат на организацијата.

Secours Catholique рече дека минатата година се грижела за вкупно еден милион луѓе во Франција, кои имале корист од различни услуги како што се помош во храна и социјална поддршка.

Удар на животниот стандард во Германија

Падот на животниот стандард се почувствува и во Германија, каде податоците покажаа дека добар дел од населението заработува под стандардот, дека не може да си дозволи ниту облека, основни прехранбени производи, греење... резултатите од студијата на Институтот за економски и социјални науки (WSI) на фондацијата Ханс го покажа Беклер, близок до синдикатите, покажуваат податоците од 2021 година.

Во Германија, лице чијшто приход на домаќинството е помал од 60 отсто од таканаречениот просечен приход во земјата се смета за сиромашно. За едночлено домаќинство, сиромаштијата значи приход до 1.200 евра месечно.

Во 2021 година, новата облека била недостижна за 17 отсто од луѓето кои живеат под прагот на сиромаштија долго време, односно пет или повеќе години. Меѓу оние кои беа класифицирани како сиромашни таа година, нешто повеќе од осум отсто не можеа да поштедат пари за нова облека. Според студијата, повеќе од четири отсто не можеле да платат за соодветно греење.

Сиромаштијата, мерена според приходите, благо опадна минатата година. Така, во 2022 година, 16,7 отсто од луѓето во Германија живееле во сиромаштија, додека претходната година тој процент бил 16,9. Сепак, уделот на сиромашните се зголемува од 2010 година. Таа година тие беа 14,5 отсто, а во 2019 година, последната година пред пандемијата, 15,9 отсто.

Натпросечно, според студијата, сиромашните се невработени, луѓе кои работат само повремено, самохрани родители, жени и самохрани или оние со мигрантско потекло, како и оние кои имаат само основно образование.

Се зголемува бројот на бездомници во Германија

Според податоците на Сојузното здружение за бездомници, бројот на бездомници во Германија значително се зголемил од 2021 до 2022 година. Според нив, причина за тоа е, меѓу другото, и зголемувањето на бројот на бегалци - особено од Украина - кои немаат каде да живеат.

Според тоа здружение, бројот на бездомници во 2021 година бил 383.000. а во текот на 2022 година, 607.000 луѓе биле привремено бездомници во Германија. Станува збор за зголемување од 58 отсто, пишува Дојче веле.

Најголем дел од бездомниците престојуваа во институционално привремено сместување или, на пример, кај роднини или пријатели. Околу 50.000 луѓе во 2022 година живееле на улица.

Паѓање на стандардите во Британија

Хју Пил, главен економист на Банката на Англија, во април ги предупреди британските граѓани дека треба да прифатат да бидат посиромашни и да престанат да се залагаат за повисоки плати. Тој додаде дека напорите да се неутрализираат зголемувањата на цените со повисоки плати само ќе поттикне повисока инфлација.

Промовирани огласи »

Транском е компанија специјализирани за искуство со клиенти, продажба и маркетинг преку гласовни и дигитални канали.

Моментално вработува:

СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА ИЗЛЕЗНИ ПОВИЦИ СО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК
СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА КОРИСНИЧКА ПОДДРШКА НА АНГЛИСКИ ЈАЗИК - ОХРИД
ENGLISH SPEAKING CLIENT RECONNECTION SPECIALIST, SKOPJE (M/F)

Се уште невработени?! Сите останати работни позиции ќе ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Тема за која постојано се зборува е работата од дома. Иако ова беше популарен начин на рабпте, пред се од наметнатата потреба за време на пандемијата, работите сега се повеќе се враќаат на старите начини. Поточно, во многу фирми работниците веќе секојдневно ги посетуваат канцелариите.

Отпор имаше, отпор се уште има, а сега особено се „боцкани“ и од новиот тренб: создавањето на т.н. феноменот „привилегиран шеф“ или „Boss privilege“.

Во ерата на хибридна работа, конвенционалната петдневна канцелариска недела претрпува трансформација.

Она што е интригантно не е само замената на еден модел со друг, туку и кој го покренува ваквиот начин на работа и кој има најголема корист.

Шефовите и средните менаџери се во првите редови на оваа промена, пишува thestar.com, држејќи се до нивните распореди за работа од дома, феномен што може соодветно да се опише како „привилегиран шев“, како што веќе се наведува.

Зошто ова е наречено токму„ Boss privilege“? Бидејќи работниците, во најголем дел, веќе не смеат да работат од дома. Овој тренд беше откриен во неодамнешниот извештај на McKinsey.

Меѓу 13.000 канцелариски работници анкетирани во шест земји, 48 отсто од вработените на високи позиции продолжуваат да работат од далечина барем еден ден во неделата, во споредба со само 33 отсто од работниците на пониски позиции.

Неверојатни 50 проценти од средните менаџери - директори, менаџери и лидери на тимови - рекоа дека имаат силна желба да работат од дома, што значи дека сите тие најверојатно ќе дадат отказ ако бидат принудени да работат од канцеларија секој ден.

Овој тренд го потврдуваат и доказите од други истражувања, вклучително и она спроведено од Deloitte и Workplace Intelligence Research.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »