Промовирани огласи »

Со македонскиот пасош не може да се влезе во Германија вака коментираат дипломатски извори откако се разви дебата во земјата дали може или не може да се патува низ Европа со старите пасоши. За Германија работата е повеќе од јасна. Таму сакаат да им излезат во пресрет на нашите државјани и затоа е дозволено пасошот да се користи само да идентификација но не и за патување. Односно ако излезат од Германија тогаш нивното враќање назад би било речиси невозможно.

Техничкиот министер за внатрешни работи Панче Тошковски, вчера во изјава за медиумите посочи дека „стариот пасош се употребува во Германија, Швајцарија, Албанија, Косово“. Според него, срамота е што не важи и во земјава заради важечкиот законски пропис, а решението го гледа во менување на Законот за патните исправи.

Министерот за надворешни работи Бујар Османи кој деновиве прави турнеја по конзулатите во Германија, Швајцарија и Италија, од Берн ја поздрави одлуката на Швајцарија да им дозволи на македонски државјани патување и со старите патни исправи. Османи притоа не прецизира дали мисли на патување со старите пасоши од Швајцарија кон Македонија, или и обратно, со оглед на тоа што досегашната препорака за македонските државјани во странство кои немаат нов пасош беше да си извадат патни листови.

Македонското здружение „Централен совет на Македонците во Германија“ со седиште во Берлин, за време на викендот најави тужба против Македонија, доколку до 23 февруари властите не ја преиначат одлуката за важноста на пасошите со старото уставно име и доколку не се обезбеди побрзо издавање на нови пасоши.

Од здружението велат дека со прогласувањето на важечките пасоши за неважечки, без притоа да се обезбедат доволно капацитети за издавање на нови пасоши, се создале огромни проблеми со кои се прекршуваат човековите права на македонските граѓани. По стапување во сила на одредбите од Преспанскиот договор потпишан со Грција, од 13 февруари се стесни кругот на земји каде што македонските граѓани можат да патуваат со старите документи на кои не и им е истечен рокот, но се отпечатени со старото име на државата. Освен во соседните земји како Косово, Србија, и Албанија каде се дозволува влез со лична карта, во Бугарија и Грција, како и во повеќето европски земји влез е дозволен само со документи со новото име на државата.

Промовирани огласи »

Секојдневно на работното место комуницираме со нашиот тим и надредени користејќи вокабулар кој е прикладен за нашето опкружување, секојдневната комуникација на работното место и начинот на кој се изразуваме има големо влијание на нашата професионална репутација. Сепак, постојат некои изјави што треба да ги избегнуваме, бидејќи можат да предизвикаат негативни реакции и да ги намалат нашите шанси за успешна комуникација и соработка на работното место.

Еве некои примери на изјави кои не треба да ги употребувате на работното место:

  • „Тоа не е мојата работа.“ - Во многу случаи, оваа изјава може да изгледа како непрофесионално отфрлање на одговорност и да создаде негативна атмосфера во тимот.
  • „Јас не можам.“ - Оваа изјава може да предизвика чувство на несигурност или немоќ за постигнување на одредена цел, како и да ја намали вашата репутација како компетентен и способен професионалец.
  • „Секогаш сме го правеле на тој начин.“ - Оваа изјава ја покажува резистентноста кон промени и може да ја прикаже вашата неотвореност кон нови идеи и начини на работа.
  • „Не се грижете за тоа.“ - Оваа изјава може да изгледа како непочитување на потребите или грижите на другите и може да влијае на вашата способност за изградба на партнерски односи.
  • „Не знам.“ - Иако е важно да бидеме искрени кога не знаеме нешто, во многу случаи оваа изјава може да доведе до лош впечаток за нашата компетентност или способност да решаваме проблеми.

Со избегнување на овие изјави и со работа на подобра комуникација и професионални односи, можеме да го зголемиме нашиот успех и задоволство на работното место.

Промовирани огласи »

Magna International Inc. е водечки глобален снабдувач во автомобилската индустрија посветен на испорака на нови решенија за мобилност и технологија што ќе го променат светот.

Моментално вработува:

PROJECT CONTROLLER
PLANNING LEAD
MAINTENANCE TEAM LEADER
PRODUCTION SUPERVISOR

Се уште невработени?! Сите останати активни работни места можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 19 февруари до 25 февруари 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Овните оваа недела можат да очекуваат повеќе енергија и мотивација за својата кариера. Имате можност да се издвоите и да покажете своите вештини и квалификации на работното место. Постојат можности за напредок и успех, особено ако сте способни да се ангажирате со нови предизвици и проекти. Комуникацијата со колегите и раководството е од голема важност, па обидете се да бидете дипломатични и внимателни во интеракциите со нив. Искористете го вашиот врвен ентузијазам и самодоверба за да ги превладате сите предизвици кои може да се појават во текот на оваа недела.

Бик: Биковите оваа недела може да се чувствуваат особено вчудоневидени во врска со својата кариера. Ќе имате можност да се фокусирате на вашите цели и да работите напорно за нивно постигнување. Може да се појават нови можности за напредок или да ви се даде важна задача на работа. Вашата стабилност и детална прегледност ќе бидат најважни квалитети кои ќе ви помогнат да се справите сите предизвици. Воодушевеноста и преданоста ќе ви помогнат да го постигнете вашето кариерно унапредување. Бидете подготвени за можни промени и прилагодувања. Важно е да го задржите вашиот фокус и да работите целосно кон вашите кариерни цели.

Близнаци: Близнаците оваа недела може да очекуваат да се справуваат со разновидни предизвици на работното место. Вашиот ум и креативност ќе бидат во плус, што ќе ви помогне да се справите со секоја ситуација која се појави. Важно е да бидете отворени за нови идеи и да бидете спремни да учите и да се развивате професионално. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде од клучен аспект во оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни во вашите амбиции. Искористете ги вашите комуникативни вештини за да изградите позитивни односи со сите во вашето професионално опкружување. Бидете флексибилни и прилагодливи на промените што може да се случат, и бидете сигурни дека вашата интелигенција и шарм ќе ви помогнат да се справите со сите предизвици.

Рак: Оваа недела за Раковите може да биде предизвикувачка во поглед на кариерниот аспект. Може да се појават некои неочекувани предизвици или пречки на работното место. Важно е да бидете спремни да се справите со нив на разумен и стратегичен начин. Искористете го вашето интуитивно знаење и емпатија за да ги разберете потребите и очекувањата на другите во вашето професионално опкружување. Креативниот пристап може да ви помогне да најдете решенија за било кој проблем што може да се појави. Важно е да бидете фокусирани и да не се дозволите да бидете премногу емотивни во работните ситуации. Со правилно управување на своите емоции, можете да ги преовладате сите предизвици и да продолжите напред кон вашите примарни кариерни цели. Не заборавајте да се одморите и да се погрижите за своето физичко и емоционално здравје во текот на оваа напорна недела.

Лав: Лавовите оваа недела ќе бидат во центарот на вниманието на работното место. Вашата харизма и самодоверба ќе бидат на врвот, што ќе ви помогне да се издвоите и да го постигнете вашиот кариерен напредок. Искористете го вашиот шарм и влијание за да ги внесете позитивните промени во вашиот професионален живот. Спремни сте за нови предизвици и проекти, па бидете отворени за можностите што ќе ви се појават. Соработката со колегите и раководството може да биде клучен аспект во оваа недела, па бидете спремни да работите во тим и да се ангажирате со другите. Вашата детерминираност ќе ви помогне да ги преовладате сите пречки и да продолжите кон вашите кариерни цели. Не заборавајте да го покажете вашиот професионален потенцијал и да се стремите кон високите постигнувања.

Девица: Девиците оваа недела може да очекуваат  нови можности за развој на кариерата. Вашата аналитичност и прецизност ќе бидат во центарот на вниманието, што ќе ви помогне да се справите со секоја задача пред вас. Важно е да бидете организирани и да имате план за извршување на вашите задачи, што ќе ви помогне кон вашиот кариерен напредок. Воедно, можеби ќе имате можност да покажете вашите лидерски вештини и да заземете посилна позиција во вашиот тим или организација. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде клучен аспект оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни во вашите изрази. Искористете го вашето внимание кон детали за да ги решите сите предизвици што може да се појават. Со вашиот фокус и посветеност кон вашата кариера, ќе бидете способни да ги постигнете вашите цели.

Вага: Вагите оваа недела може да се чувствуваат особено инспирирани и мотивирани во врска со својата кариера. Ќе имате можност да ја изразите вашата креативност и да развивате нови идеи на работното место. Можеби ќе ви се даде можност да соработувате со други креативни личности или да започнете нов проект во кој ќе го искористите вашето уметничко изразување. Вашата дипломатија и способноста за разрешување на конфликти може да биде од голема важност во оваа недела. Искористете ја вашата способност да го најдете компромисот и да ги обедините различните ставови за да ги превладате сите предизвици на работното место. Важно е да бидете фокусирани и да се однесувате со одговорност кон вашите задачи, што ќе ви помогне да ја постигнете вашета кариерна цел. Со посветеност и упорност, можете да остварите големи успеси во текот на оваа недела.

Скорпија: Оваа недела за Скорпиите може да биде време за важни промени и трансформации во кариерата. Можеби ќе имате можност да се ангажирате со нови проекти или да ги преиспитате вашите кариерни цели и амбиции. Вашата интуиција ќе биде на ниво, што ќе ви помогне да го идентификувате правилниот пат за вашиот напредок. Бидете отворени за новите можности и бидете спремни да се адаптирате на промените што може да се појават. Истражувајте ги вашите опции и бидете спремни да ја искористите секоја можност за да го проширите вашиот професионален опсег. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде од голема важност во оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни за вашите цели. Со самодисциплина и решителност, ќе можете да ги преовладате сите предизвици и да го постигнете вашиот кариерен успех.

Стрелец: Оваа недела ќе биде период на напредок и нови можности во кариерата за Стрелците. Ќе бидете исполнети со енергија и визија, што ќе ви помогне да се фокусирате на вашите цели и да работите кон нивното постигнување. Можеби ќе ви се отворат врати за нови проекти или за напредување во вашиот професионален живот. Бидете отворени за новите можност и не се плашете да се изложите на ризик. Вашиот оптимизам и вера во себе ќе бидат вашите најголеми алатки. Комуникацијата со колегите може да биде клучен аспект, затоа обидете се да изградите позитивни односи и да соработувате со нив за заеднички успех. Не заборавајте да се одморите и да го балансирате своето време помеѓу работата и одморот. Само со преданост и посветеност, ќе можете да го постигнете вашиот кариерен напредок.

Јарец: Оваа недела за Јарците може да биде време за фокусирање на постигнување на кариерни цели и амбиции. Можеби ќе се појават нови можност за напредок или за проширување на вашиот професионален опсег. Вашата упорност ќе биде се исплати, што ќе ви помогне да се справите со сите предизвици што може да се појават. Бидете отворени за новите можност и бидете спремни да ги искористите најдобрите можности за вашето унапредување. Истражувајте ги различните патишта и стратегии за постигнување на вашите цели и бидете способни да се адаптирате на промените што може да се појават. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде од голема важност во оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни во вашите цели. Со самодисциплина и решителност, ќе можете да ги постигнете сите свои кариерни цели и да го осигурате своето унапредување во текот на неделата.

Водолија: Водолиите оваа недела може да очекуваат интересни предизвици и новости на работното место. Можеби ќе се појават нови можност за напредок или ќе бидете изложени на некои неочекувани ситуации. Вашата креативност и иновативност ќе бидат на врвот, што ќе ви помогне да се справите со секоја ситуација што може да се појави. Важно е да бидете отворени за новите идеи и да бидете спремни да ги искористите вашите умешности. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде клучен аспект оваа недела, па бидете отворени и дипломатични во вашите интеракции. Вашиот уникатен пристап кон работата може да ви помогне да се издвоите и да го постигнете вашето кариерно унапредување. Искористете го времето оваа недела за да размислите за вашите цели и да поставите план за нивно постигнување. Со детерминација, ќе можете да ги преовладате сите предизвици и да ја остварите вашата кариерна визија.

Риби: Рибите оваа недела може да се чувствуваат загрижени во врска со својата кариера. Можеби ќе се појават некои неочекувани предизвици или пречки на работното место. Важно е да бидете спремни да се справите со нив на мирен и стратегичен начин. Искористете го вашето интуитивно знаење и емпатија за да ги разберете потребите и очекувањата на другите во вашето професионално опкружување. Креативниот пристап може да ви помогне да најдете решенија за било кој проблем што може да се појави. Важно е да бидете фокусирани и да не се дозволите да бидете премногу емотивни во работните ситуации. Со правилно управување на своите емоции, можете да ги преовладате сите предизвици и да продолжите напред кон вашите кариерни цели. Не заборавајте да се одморите и да се погрижите за своето физичко и емоционално здравје во текот на оваа напорна недела.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »