Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 19 февруари до 25 февруари 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Овните оваа недела можат да очекуваат повеќе енергија и мотивација за својата кариера. Имате можност да се издвоите и да покажете своите вештини и квалификации на работното место. Постојат можности за напредок и успех, особено ако сте способни да се ангажирате со нови предизвици и проекти. Комуникацијата со колегите и раководството е од голема важност, па обидете се да бидете дипломатични и внимателни во интеракциите со нив. Искористете го вашиот врвен ентузијазам и самодоверба за да ги превладате сите предизвици кои може да се појават во текот на оваа недела.

Бик: Биковите оваа недела може да се чувствуваат особено вчудоневидени во врска со својата кариера. Ќе имате можност да се фокусирате на вашите цели и да работите напорно за нивно постигнување. Може да се појават нови можности за напредок или да ви се даде важна задача на работа. Вашата стабилност и детална прегледност ќе бидат најважни квалитети кои ќе ви помогнат да се справите сите предизвици. Воодушевеноста и преданоста ќе ви помогнат да го постигнете вашето кариерно унапредување. Бидете подготвени за можни промени и прилагодувања. Важно е да го задржите вашиот фокус и да работите целосно кон вашите кариерни цели.

Близнаци: Близнаците оваа недела може да очекуваат да се справуваат со разновидни предизвици на работното место. Вашиот ум и креативност ќе бидат во плус, што ќе ви помогне да се справите со секоја ситуација која се појави. Важно е да бидете отворени за нови идеи и да бидете спремни да учите и да се развивате професионално. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде од клучен аспект во оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни во вашите амбиции. Искористете ги вашите комуникативни вештини за да изградите позитивни односи со сите во вашето професионално опкружување. Бидете флексибилни и прилагодливи на промените што може да се случат, и бидете сигурни дека вашата интелигенција и шарм ќе ви помогнат да се справите со сите предизвици.

Рак: Оваа недела за Раковите може да биде предизвикувачка во поглед на кариерниот аспект. Може да се појават некои неочекувани предизвици или пречки на работното место. Важно е да бидете спремни да се справите со нив на разумен и стратегичен начин. Искористете го вашето интуитивно знаење и емпатија за да ги разберете потребите и очекувањата на другите во вашето професионално опкружување. Креативниот пристап може да ви помогне да најдете решенија за било кој проблем што може да се појави. Важно е да бидете фокусирани и да не се дозволите да бидете премногу емотивни во работните ситуации. Со правилно управување на своите емоции, можете да ги преовладате сите предизвици и да продолжите напред кон вашите примарни кариерни цели. Не заборавајте да се одморите и да се погрижите за своето физичко и емоционално здравје во текот на оваа напорна недела.

Лав: Лавовите оваа недела ќе бидат во центарот на вниманието на работното место. Вашата харизма и самодоверба ќе бидат на врвот, што ќе ви помогне да се издвоите и да го постигнете вашиот кариерен напредок. Искористете го вашиот шарм и влијание за да ги внесете позитивните промени во вашиот професионален живот. Спремни сте за нови предизвици и проекти, па бидете отворени за можностите што ќе ви се појават. Соработката со колегите и раководството може да биде клучен аспект во оваа недела, па бидете спремни да работите во тим и да се ангажирате со другите. Вашата детерминираност ќе ви помогне да ги преовладате сите пречки и да продолжите кон вашите кариерни цели. Не заборавајте да го покажете вашиот професионален потенцијал и да се стремите кон високите постигнувања.

Девица: Девиците оваа недела може да очекуваат  нови можности за развој на кариерата. Вашата аналитичност и прецизност ќе бидат во центарот на вниманието, што ќе ви помогне да се справите со секоја задача пред вас. Важно е да бидете организирани и да имате план за извршување на вашите задачи, што ќе ви помогне кон вашиот кариерен напредок. Воедно, можеби ќе имате можност да покажете вашите лидерски вештини и да заземете посилна позиција во вашиот тим или организација. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде клучен аспект оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни во вашите изрази. Искористете го вашето внимание кон детали за да ги решите сите предизвици што може да се појават. Со вашиот фокус и посветеност кон вашата кариера, ќе бидете способни да ги постигнете вашите цели.

Вага: Вагите оваа недела може да се чувствуваат особено инспирирани и мотивирани во врска со својата кариера. Ќе имате можност да ја изразите вашата креативност и да развивате нови идеи на работното место. Можеби ќе ви се даде можност да соработувате со други креативни личности или да започнете нов проект во кој ќе го искористите вашето уметничко изразување. Вашата дипломатија и способноста за разрешување на конфликти може да биде од голема важност во оваа недела. Искористете ја вашата способност да го најдете компромисот и да ги обедините различните ставови за да ги превладате сите предизвици на работното место. Важно е да бидете фокусирани и да се однесувате со одговорност кон вашите задачи, што ќе ви помогне да ја постигнете вашета кариерна цел. Со посветеност и упорност, можете да остварите големи успеси во текот на оваа недела.

Скорпија: Оваа недела за Скорпиите може да биде време за важни промени и трансформации во кариерата. Можеби ќе имате можност да се ангажирате со нови проекти или да ги преиспитате вашите кариерни цели и амбиции. Вашата интуиција ќе биде на ниво, што ќе ви помогне да го идентификувате правилниот пат за вашиот напредок. Бидете отворени за новите можности и бидете спремни да се адаптирате на промените што може да се појават. Истражувајте ги вашите опции и бидете спремни да ја искористите секоја можност за да го проширите вашиот професионален опсег. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде од голема важност во оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни за вашите цели. Со самодисциплина и решителност, ќе можете да ги преовладате сите предизвици и да го постигнете вашиот кариерен успех.

Стрелец: Оваа недела ќе биде период на напредок и нови можности во кариерата за Стрелците. Ќе бидете исполнети со енергија и визија, што ќе ви помогне да се фокусирате на вашите цели и да работите кон нивното постигнување. Можеби ќе ви се отворат врати за нови проекти или за напредување во вашиот професионален живот. Бидете отворени за новите можност и не се плашете да се изложите на ризик. Вашиот оптимизам и вера во себе ќе бидат вашите најголеми алатки. Комуникацијата со колегите може да биде клучен аспект, затоа обидете се да изградите позитивни односи и да соработувате со нив за заеднички успех. Не заборавајте да се одморите и да го балансирате своето време помеѓу работата и одморот. Само со преданост и посветеност, ќе можете да го постигнете вашиот кариерен напредок.

Јарец: Оваа недела за Јарците може да биде време за фокусирање на постигнување на кариерни цели и амбиции. Можеби ќе се појават нови можност за напредок или за проширување на вашиот професионален опсег. Вашата упорност ќе биде се исплати, што ќе ви помогне да се справите со сите предизвици што може да се појават. Бидете отворени за новите можност и бидете спремни да ги искористите најдобрите можности за вашето унапредување. Истражувајте ги различните патишта и стратегии за постигнување на вашите цели и бидете способни да се адаптирате на промените што може да се појават. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде од голема важност во оваа недела, па обидете се да бидете јасни и прецизни во вашите цели. Со самодисциплина и решителност, ќе можете да ги постигнете сите свои кариерни цели и да го осигурате своето унапредување во текот на неделата.

Водолија: Водолиите оваа недела може да очекуваат интересни предизвици и новости на работното место. Можеби ќе се појават нови можност за напредок или ќе бидете изложени на некои неочекувани ситуации. Вашата креативност и иновативност ќе бидат на врвот, што ќе ви помогне да се справите со секоја ситуација што може да се појави. Важно е да бидете отворени за новите идеи и да бидете спремни да ги искористите вашите умешности. Комуникацијата со колегите и раководството може да биде клучен аспект оваа недела, па бидете отворени и дипломатични во вашите интеракции. Вашиот уникатен пристап кон работата може да ви помогне да се издвоите и да го постигнете вашето кариерно унапредување. Искористете го времето оваа недела за да размислите за вашите цели и да поставите план за нивно постигнување. Со детерминација, ќе можете да ги преовладате сите предизвици и да ја остварите вашата кариерна визија.

Риби: Рибите оваа недела може да се чувствуваат загрижени во врска со својата кариера. Можеби ќе се појават некои неочекувани предизвици или пречки на работното место. Важно е да бидете спремни да се справите со нив на мирен и стратегичен начин. Искористете го вашето интуитивно знаење и емпатија за да ги разберете потребите и очекувањата на другите во вашето професионално опкружување. Креативниот пристап може да ви помогне да најдете решенија за било кој проблем што може да се појави. Важно е да бидете фокусирани и да не се дозволите да бидете премногу емотивни во работните ситуации. Со правилно управување на своите емоции, можете да ги преовладате сите предизвици и да продолжите напред кон вашите кариерни цели. Не заборавајте да се одморите и да се погрижите за своето физичко и емоционално здравје во текот на оваа напорна недела.

Промовирани огласи »

Просечниот Европеец кој живее во стан под кирија троши околу половина од својот приход на кирија, а во некои градови тоа чини значително повеќе. Проверивме како се движат цените за изнајмување во главните градови на земјите од нашето пошироко опкружување и каков е односот помеѓу киријата и платите.

Додека цените на становите растат циклично со повремени корекции, цените на киријата постојано растат, во согласност со растот на трошоците за живот.

Во изминатите петнаесет години, цените на недвижностите пораснаа значително побрзо од кириите. Според податоците на Евростат, од 2010 година, цените на станбените недвижности во Европската унија се зголемени во просек за 48 отсто, додека кириите во истиот период се зголемени за 22 отсто.

Во Хрватска цените на недвижностите се зголемија за 60 отсто во набљудуваниот период, со тоа што паднаа или стагнираа до 2018 година, по што следеше силен раст. Закупнините во тој период пораснале за 25 отсто, а нивниот раст е постабилен.

Купување или изнајмување?

Поради силниот раст на станбената квадратура, граѓаните со просечни плати сè потешко можат да си дозволат да купат стан. Затоа, се повеќе од нив се свртуваат кон изнајмувањето како поприфатлива опција. Проверивме како се движат цените за изнајмување станови во главните градови на 12 земји во нашата поширока средина, врз основа на податоците од глобалната база на податоци Numbeo.

Ги споредивме просечните кирии за еднособни и трисобни станови во центарот и надвор од центарот. Во табелата може да се види и односот на закупнини и просечни плати во набљудуваните метрополи.

Сараево и Скопје најевтини, Берлин најскап

Цените на киријата за еднособен стан во центар се најниски во Сараево (301 евро) и Скопје (322 евра), додека највисоки се во Берлин (1.303 евра) и Рим (1.084 евра). Загреб е во златна средина со кирија од 656 евра.

Во Сараево и Скопје најевтина кирија е за еднособните станови надвор од центарот (214, односно 227 евра), додека најскапа е во Берлин (949 евра) и Виена (733 евра). Загреб повторно е некаде на средина со 259 евра.

Слична е состојбата и со трособните станови. Најевтини кирии имаат граѓаните на Сараево и Скопје, а најмногу плаќаат жителите на Берлин, Рим и Виена.

Најлошата ситуација во Белград

Но, кога се споредуваат цените за изнајмување и просечните плати, сликата е поинаква. Најлоша е ситуацијата во Белград, каде за изнајмување на еднособен стан надвор од центарот се потребни речиси 60 отсто од просечната плата. За споредба, во Загреб 40 отсто од платата оди за изнајмување на ваков стан. Месечната кирија на трособен стан надвор од центарот во Белград чини повеќе од просечната плата (107 отсто), а во Загреб околу две третини од просечната плата.

По Белград, Подгорица (51 отсто за еднособен стан; 89 отсто за трособен стан) потоа следат Варшава (46 отсто за еднособен стан) и Прага (80 отсто за трисобен стан).

Најповолен сооднос кирија и плата има во Сараево, чии граѓани плаќаат 28 отсто од просечната плата за да изнајмат имот со една спална соба надвор од центарот, а 43 отсто за трособен. Поради високите просечни плати, жителите на Берлин и Виена одвојуваат релативно мал дел од платата за изнајмување стан, иако кириите во тие градови се исклучително високи.

Извор: Тпортал.хр

Промовирани огласи »

Никаде не е толку лесно да се започне нов бизнис - претприемачки, но сепак има неколку европски земји каде што е „полесно“ отколку на други места. За почеток, зборуваме за мало или средно претпријатие. И додека некои земји се особено строги кога се во прашање граѓаните надвор од ЕУ, овие пет ги „добредојде“ и прават поволна деловна средина и за „домашните“ и за странците.

Имајќи ги предвид последиците од кризата со Ковид-19 и енергетските тешкотии, Европа е подготвена да им го олесни бизнисот на малите и средни претпријатија (МСП) и во моментов има голем број шеми за поддршка и финансирање, како што е Единствениот пазар. Програмата, Поврзување на Европа (CEF) и Хоризонт Европа. Друг важен факт што можеби не сте го знаеле: ЕУ беше „дом“ на 24,4 милиони мали и средни претпријатија во 2023 година, со близу 85 милиони вработени во овие компании. Ова претставува околу 99,8% од сите растечки бизниси на континентот.

Секако, не беше лесно да се дојде до листата на Топ 5 европски земји каде што е најлесно да се започне бизнис, а во тоа помогна и индексот на леснотија на водење бизнис на Светска банка, врз основа на овие 10 параметри: само започнување бизнис. , леснотија на добивање градежна дозвола, пристап до електрична енергија, регистрација на имот, добивање кредити, заштита на помалите инвеститори, плаќање даноци, прекугранично тргување, спроведување договори и решавање на неликвидност.

Република Ирска

Многу популарна дестинација, каде што Enterprise Ireland инвестира во околу 200 стартапи секоја година. Високиот степен на дигитализација и високите примања се она што ги привлекува работниците, особено странците. Исто така, употребата на еврото и фактот дека Ирска е област од англиско говорно подрачје се важни фактори.

Бугарија

Нашите соседи се истакнаа како нов, популарен деловен центар меѓу претприемачите, а тоа е она што ги воодушевува на почетокот: мал степен на бирократија во процесот на основање компанија, кој трае неколку недели. Дополнително, трошоците за администрација се помали во споредба со некои други европски земји, додека корпоративниот данок е само 10 проценти.

Холандија

Според податоците на СЕФ, таа е петта по големина економија во ЕУ, со БДП од 918,7 милијарди евра. Сместена во западниот дел на континентот, Холандија нуди одлични можности за учење, стекнување работни вештини и живеење висок живот. Иако корпоративниот данок овде е 25,8%, инвеститорите сметаат дека вреди поради позицијата на Холандија и пристапот на пазарот.

Шведска

Една од најстабилните земји во светот е на самиот врв на светската листа во доменот на дигитализација и инфраструктура. Накратко, Шведска е рај за технолошките претприемачи, особено за стартапите. Тоа привлекува и многу експерти од градежниот сектор.

Обединето Кралство

Според Британската бизнис банка, секоја година во ОК се создаваат околу 360.000 нови бизниси. Формирањето компанија е релативно лесно, брзо и евтино. ОК е една од најразновидните економии во Европа, не само што прифаќа странски работници, туку и обезбедува даночни стимулации. Исто така, може да се пофали со силен правен систем.

Промовирани огласи »

Регулаторна комисија за енергетика ги објави новите цени на горивата. 

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 од полноќ се зголемува за 2,00 денара и ќе чини 85,50 денари за литар, соопшти Регулаторната комисија за енергетика.

Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95, како и на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) и на Мазутот М-1 НС, не се менуваат.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »