Промовирани огласи »

Иако можеби изгледаше незамисливо криптовалутите да влезат во традиционалниот банкарски систем, тоа сепак се случи. Имено, во една европска земја е можно да се плаќаат даноци со криптовалути. Тоа е Швајцарија, која сега дефинитивно води во трката за воведување на криптовалути во традиционалните банкарски системи.

Или ќе се прилагодиш или ќе умреш - тоа е мантрата ширум светот кога станува збор за усвојувањето на дигитализацијата, вклучително и криптовалутите, од традиционалните банки, пишува Euronews.

И Европа води во глобалната трка во моментов, со Швајцарија на врвот, и не само поради фактот што некои нејзини жители сега можат да плаќаат за кафе користејќи криптовалути, туку и даноци. Еуроњуз потсетува и дека од 1 јануари 2025 година ќе стапи на сила регулативата за крипто-средства (MiCAR), така што ќе биде полесно да се следат трансакциите и од тој ден давателите на услуги мора да го добијат името на оној што испраќа и оној кој добива крипто средства, без оглед на износот што се пренесува.

Европа стана еден од лидерите овде, особено кога зборуваме за оваа регулација на крипто средствата - рече Илја Волков, член на одборот на Здружението Crypto Valley на симпозиумот на невладината организација Web3 во Женева.

Симпозиумот ги собра претставниците на традиционалните и дигиталните банки и давателите на блокчејн услуги за да разговараат за усвојувањето на технологијата и криптовалутите.

А на прашањето дали биткоинот може да заврши на обична банкарска сметка, Волков одговори - сигурно.

Клиентите на традиционалните банки веќе ги прашуваат за пристап до криптовалути - рече Волков, објаснувајќи дека еволуцијата на оваа технологија е слична на преминот од плаќање со кредитни картички кон плаќање на Apple или Google.

Волков рече дека оваа технологија ќе стане не само очекувана, туку и потребна за корисниците на традиционалните финансиски институции.

Мислам дека тоа е многу важно, бидејќи е потранспарентно и поисплатливо - рече тој, зборувајќи за тоа како технологијата зад криптовалутите, наречена блокчејн, е децентрализирана.

Тие работат надвор од воспоставените финансиски системи и не се врзани за материјални средства како злато или со нив управуваат централни финансиски институции. Сепак, како резултат на тоа, криптовалутите имаат тенденција да бидат понестабилни од традиционалните валути.

ЗАШТИТА НА ИМОТ

Ова значи дека не и се потребни посредници, што ги намалува трошоците, додека криптографијата во блокчејнот - мрежата на компјутери што се користат за водење евиденција на трансакциите - се гледа како гаранција за заштита на имотот на клиентите.

Пазарната капитализација на криптовалутите неодамна се искачи на повеќе од 2,6 трилиони долари (2,4 трилиони евра) ширум светот, што е приближно половина од номиналниот БДП на Германија.

Курир.рс.

Промовирани огласи »

Дојдете на нашиот штанд на кафенце и супер разговор за вашата иднина по завршувањето на студиите, како и за бенефитите на нашиот продукт MojaKARIERA на кариерниот ден организиран од UACS.

Со почеток од 10:00 во амфитеатар 1 ќе се одржи и кариерна работилница во склоп на која сите студенти ќе имаат шанса за се запознаат со MojaKARIERA картичката преку кратка презентација и простор за прашања. 

MojaKARIERA е алатка за побрзо вработување и пронаоѓање на пракси како и за апспектите како нашиот сервис може да помогне во подобрувањето на кариерниот развој на секој човек.

Имате две опции од MojaKARIERA картичката: MojaKARIERA BASIC и MojaKARIERA PRO 

Што добивате ако ја активирате MojaKARIERA картичката: 

Препорака кај компаниите! BASIC

Вашето CV ќе биде директно препорачано до компаниите за каде би соодејствувало. KARIERA.mk има одличен партнерски однос со многу компании од државава па така со ова вашата потрага по совршеното работно место ќе биде многу побрза.

Професионална проверка на вашето CV! PRO

Тимот на KARIERA.mk е составен од професионалци кои секојдневно прегледуваат огромен број на CV-а. Со купување на картичката добивате персонализирана проверка на вашето CV и сугестии за промени и корекции со цел ваше претставување во најдобро светло пред потенцијалниот работодавец.

Видео обука за вештини за вработување!

Сертификат за обуката! 

Стручни текстови и совети за кариерен развој!

Се гледаме на 5-ти со многу информации и позитивна енергија!

Промовирани огласи »

Од вчера, со стапувањето на сила на одлуката објавена во Службен весник, поскапува патната такса на наплатните пунктови на автопатот Егнатија во северна Грција.

Нови цени во просек се повисоки за 30 до 35 отсто од Игуменица на запад до границата со Турција кај Кипи на исток.

Патарината што е веднаш по границата при влезот во Грција од Македонија поскапува од 1,80 на 2,40 евра, патарината кај Аспровалта од 0,90 се зголемува на 1,20 евра, кај Кавала од 1,40 на 1,85 евра.

Единствено намалување на цените има на патарината кај Солун на пат кон Атина (од 1,20 на од 0,90) и на онаа кон Промахонас на границата со Бугарија (од 2 евра на 1,90).

Промовирани огласи »

Мобингот на работното место, познат и како работно злоставување или работно плашење, се однесува на штетни, непријатни или вознемирувачки акции или постапки кои се насочени кон еден или повеќе вработени од страна на нивните колеги или нивниот работодавач. Овие акции обично се практикуваат подолг временски период и можат да предизвикаат значителна емотивна или физичка штета на жртвата.

Еве неколку примери за типични форми на мобинг на работното место:

  • Исмевање 

Вклучува викање, исмевање, подбивање или користење на погрдни зборови кон колегите.

  • Изолација

Изолирање на работникот од тимот или одредени работни активности, што може да доведе до чувство на изоставеност.

  • Дискриминација

Отфрлање на некого поради нивната раса, пол, сексуална ориентација, вероисповед, возраст или други лични карактеристики.

  • Саботирање на работата

Предизвикување на проблеми или саботирање на работата на некој, како што се отфрлање на проекти, криење на информации или спречување на напредокот во кариерата.

  • Сексуално злоставување

Вклучува неприкосновени акции или коментари, сексуални преговарања или други форми на непожелни сексуални контакти на работното место.

  • Физички напади

Физички контакт, како што се удари, туркање или вреѓање, што може да предизвикаат физичка штета или повреди.

Мобингот на работното место може да има сериозни последици за жртвите, вклучувајќи ги намалување на перформансите, психолошки проблеми како што се депресија и анксиозност, и дури и физички повреди. Во многу земји, законите и политиките се воведени за да се заштитат работниците од мобинг на работното место, но сепак, тоа останува предизвик за многу организации да го спроведат.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »