Промовирани огласи »

Дојдете на нашиот штанд на кафенце и супер разговор за вашата иднина по завршувањето на студиите, како и за бенефитите на нашиот продукт MojaKARIERA на кариерниот ден организиран од UACS.

Со почеток од 10:00 во амфитеатар 1 ќе се одржи и кариерна работилница во склоп на која сите студенти ќе имаат шанса за се запознаат со MojaKARIERA картичката преку кратка презентација и простор за прашања. 

MojaKARIERA е алатка за побрзо вработување и пронаоѓање на пракси како и за апспектите како нашиот сервис може да помогне во подобрувањето на кариерниот развој на секој човек.

Имате две опции од MojaKARIERA картичката: MojaKARIERA BASIC и MojaKARIERA PRO 

Што добивате ако ја активирате MojaKARIERA картичката: 

Препорака кај компаниите! BASIC

Вашето CV ќе биде директно препорачано до компаниите за каде би соодејствувало. KARIERA.mk има одличен партнерски однос со многу компании од државава па така со ова вашата потрага по совршеното работно место ќе биде многу побрза.

Професионална проверка на вашето CV! PRO

Тимот на KARIERA.mk е составен од професионалци кои секојдневно прегледуваат огромен број на CV-а. Со купување на картичката добивате персонализирана проверка на вашето CV и сугестии за промени и корекции со цел ваше претставување во најдобро светло пред потенцијалниот работодавец.

Видео обука за вештини за вработување!

Сертификат за обуката! 

Стручни текстови и совети за кариерен развој!

Се гледаме на 5-ти со многу информации и позитивна енергија!

Промовирани огласи »

Од вчера, со стапувањето на сила на одлуката објавена во Службен весник, поскапува патната такса на наплатните пунктови на автопатот Егнатија во северна Грција.

Нови цени во просек се повисоки за 30 до 35 отсто од Игуменица на запад до границата со Турција кај Кипи на исток.

Патарината што е веднаш по границата при влезот во Грција од Македонија поскапува од 1,80 на 2,40 евра, патарината кај Аспровалта од 0,90 се зголемува на 1,20 евра, кај Кавала од 1,40 на 1,85 евра.

Единствено намалување на цените има на патарината кај Солун на пат кон Атина (од 1,20 на од 0,90) и на онаа кон Промахонас на границата со Бугарија (од 2 евра на 1,90).

Промовирани огласи »

Мобингот на работното место, познат и како работно злоставување или работно плашење, се однесува на штетни, непријатни или вознемирувачки акции или постапки кои се насочени кон еден или повеќе вработени од страна на нивните колеги или нивниот работодавач. Овие акции обично се практикуваат подолг временски период и можат да предизвикаат значителна емотивна или физичка штета на жртвата.

Еве неколку примери за типични форми на мобинг на работното место:

  • Исмевање 

Вклучува викање, исмевање, подбивање или користење на погрдни зборови кон колегите.

  • Изолација

Изолирање на работникот од тимот или одредени работни активности, што може да доведе до чувство на изоставеност.

  • Дискриминација

Отфрлање на некого поради нивната раса, пол, сексуална ориентација, вероисповед, возраст или други лични карактеристики.

  • Саботирање на работата

Предизвикување на проблеми или саботирање на работата на некој, како што се отфрлање на проекти, криење на информации или спречување на напредокот во кариерата.

  • Сексуално злоставување

Вклучува неприкосновени акции или коментари, сексуални преговарања или други форми на непожелни сексуални контакти на работното место.

  • Физички напади

Физички контакт, како што се удари, туркање или вреѓање, што може да предизвикаат физичка штета или повреди.

Мобингот на работното место може да има сериозни последици за жртвите, вклучувајќи ги намалување на перформансите, психолошки проблеми како што се депресија и анксиозност, и дури и физички повреди. Во многу земји, законите и политиките се воведени за да се заштитат работниците од мобинг на работното место, но сепак, тоа останува предизвик за многу организации да го спроведат.

Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 01 април до 07 април 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Оваа недела ќе биде период на засилена активност за Овните во работната средина. Вашиот енергичен и амбициозен пристап ќе ви помогне да постигнете значителни успеси. Ве очекуваат нови предизвици кои ја бараат вашата креативност и иновативност. Не се плашете да ги прифатите овие предизвици и да ги испробате новите идеи и методи. Со правилна организација и упорен труд, можете да го постигнете сè што си го поставите како цел. Соработката со колегите ќе биде клучна за успехот, па затоа инвестирајте време и енергија во изградбата на добри односи. Во овој период, бидете отворени за нови можности и брзи на промените што се појавуваат на работното место. Вашиот кариерен пат може да биде обележан со значителен напредок и придобивки, но само ако сте спремни да се адаптирате на промените и да работите уско со вашите колеги. Верувајте во себе и вашите способности, и нема да бидете разочарани.

Бик: Оваа недела за Биковите може да биде предизвикувачка. Сепак, вашата стабилност и упорност ќе ви помогнат да се носите со било кои пречки што може да се појават. Вашиот природен талент за практичност и посветеност кон задачите ќе ве доведе до значителни постигнувања дури и во најтешки ситуации. Ова е време кога треба да ги искористите своите вештини за управување со времето и ресурсите на најефикасен начин. Пазете на комуникацијата со колегите и надворешните контакти, бидејќи добрите односи и партнерства можат да бидат од суштинско значење во овој период. Не се плашете да ја покажете вашата индивидуалност и креативност во работата, бидејќи тоа може да биде вашата најголема предност. Исто така, бидете отворени за нови можности и идеи што се појавуваат, бидејќи некои од нив можат да ви донесат голем успех во иднина.

Близнаци: Оваа недела за Близнаците ќе биде период на динамични промени и непредвидени ситуации во работната средина. Вашиот интелект и брзина на мислење ќе бидат вашите најголеми предности во справувањето со овие предизвици. Се очекува да се сретнете со нови проекти или одговорности кои бараат вашата флексибилност и способност за приспособување. Бидете отворени за нови идеи и пристапи, бидејќи ова може да ви донесе нови можности за напредок. Комуникацијата со колегите и надворешните контакти ќе биде кључна за успехот во овој период. Вашата способност да ги мотивирате другите и да изградите добри односи со нив ќе ви помогнат да ги преодолите сите предизвици на патот кон успехот. Не заборавајте да се фокусирате на важните цели и да се организирате за да ги постигнете.

Рак: Оваа недела за Раковите ќе биде време за рефлексија и размислување за кариерните цели и патеки. Можеби ќе почувствувате потреба да се осврнете на вашата работа и да преиспитате дали сте на правилниот пат. Не се плашете да го преиспитате вашиот кариерен напредок и да ги разгледате можностите за промени. Вашата интуиција ќе ви помогне да ги препознаете вистинските прилики и да ги изберете најдобрите од нив. Важно е да го слушате вашиот внатрешен глас и да следите ги вашите инстинкти. Во овој период, можеби ќе сакате да се фокусирате на развојот на вашите креативни способности и да ги искористите во работата. Бидете отворени за соработка со колегите и за учење од нив, бидејќи може да научите многу и да ги проширите своите хоризонти. Не заборавајте да ја негувате вашата емоционална благосостојба на работното место, бидејќи тоа може да ви помогне да избегнете конфликти.

Лав: Оваа недела за Лавовите ќе биде период на висока енергија и напори за постигнување на кариерните цели. Вашиот самоуврен и амбициозен пристап ќе ве одведе кон нови можности и успеси. Искористете го овој период за да ја испитате вашата креативност и да ги покажете вашите лидерски вештини. Можеби ќе се сретнете со предизвици на работното место, но со вашата добрина и доверба во себе, ќе можете да ги пребродите сите пречки. Вашата способност да влијаете на другите и да ги инспирирате ќе биде од суштинско значење во овој период. Соработката со колегите може да ви помогне да ги зголемите вашите шанси за успех, затоа бидете отворени за тимска работа и за споделување на идеи. Важно е да го задржите вашиот фокус и да работите целосно посветено кон вашите цели. Исто така, бидете отворени за нови можности за учење и развој, бидејќи тоа може да ви помогне да се напредувате во вашата кариера. Со вашата одлучност ќе можете да го постигнете сè што си го поставите како цел во овој период.

Девица: Оваа недела за Девиците ќе биде време за фокусирање на деталите и планирање на вашите следни чекори во кариерата. Вашиот аналитички пристап и организација ќе бидат вашите најголеми предности во овој период. Искористете ги вашите вештини за да ги решите сите предизвици што можат да се појават на работното место. Важно е да ја задржите вашата смирност и да не се дозволите да бидете прогонувани од притисоците на работата. Пазете на комуникацијата со колегите и надворешните контакти, бидејќи добрите односи можат да ви помогнат да ги преминете сите предизвици на работното место. Не се плашете да го покажете вашето стручно знаење и да ги изразите вашите идеи и мислења. 

Вага: Оваа недела за Вагите ќе биде период на хармонија и баланс во работата. Вашиот чувствителен пристап кон работните задачи и креативниот пристап ќе ви помогнат да се истакнете во вашата кариера. Овој период може да ви донесе нови можности за соработка и тимска работа. Бидете отворени за соработка со колегите, бидејќи тоа може да ви помогне да ги проширите вашите хоризонти и да го зголемите вашиот креативен потенцијал. Важно е да го задржите вашиот професионален интегритет и да работите со почит кон сите што ве опкружуваат. Не се плашете да изразите вашето мислење и да ги поддржите вашите ставови, но бидете отворени и за мислењата и идеите на другите. Исто така, бидете фокусирани на вашите кариерни цели и работете целосно посветено кон нив. Вашата способност да го постигнете балансот помеѓу работатс и личниот живот ќе биде од суштинско значење во овој период.

Скорпија: Оваа недела за Скорпиите ќе биде време за динамични и интензивни активности во работата. Вашата детерминираност и стремеж кон успехот ќе бидат вашите најголеми предности во овој период. Можеби ќе се сретнете со предизвици и пречки на работното место, но со вашата сила на волја и решителност, ќе можете да ги победите сите пречки. Важно е да ги искористите вашите аналитички вештини и интуиција за да го донесете најдоброто решение за секоја ситуација што може да се појави. Во овој период, бидете отворени за нови можности и предизвици што можат да се појават на вашето работно место. Искористете го овој период за да ја истражите вашата креативност и да ги проширите вашите хоризонти во кариерата. Не заборавајте да се заштитите од конфликти и да бидете дипломатични во комуникацијата со колегите.

Стрелец: Оваа недела за Стрелците ќе биде време за истражување нови можности и проширување на вашите хоризонти во кариерата. Вашиот оптимизам и авантуризмот ќе бидат вашите најголеми предности во овој период. Можеби ќе се сретнете со нови предизвици или можеби ќе ви се нуди можност за патување поврзано со работата. Бидете отворени за овие можности и не се плашете да започнете нешто ново. Ова е идеален период да ја раширите вашата професионална мрежежа и да ги проширите вашите бизнис контакти. Вашиот ентузијазам и позитивноста ќе ви помогнат да ги инспирирате и мотивирате другите околу вас. Не заборавајте да го задржите вашиот фокус на главните цели, но и да се забавувате во процесот на работа. Воедно, бидете отворени за учење и за нови знаења, бидејќи тоа ќе ви помогне да растете и да се развивате во вашата кариера. Со вашата добрина и енергија, ќе можете да постигнете големи успеси во оваа недела.

Јарец: Оваа недела за Јарците ќе биде време за фокусирање на стабилноста и напорите кон постигнување на кариерните цели. Вашата посветеност и целосно посветување на работата ќе ви помогне да ги справите сите предизвици што може да се појават. Вашиот практичен пристап кон работата ќе ви овозможи да ги преминете сите пречки и да го постигнете вашето кариерно унапредување. Овој период може да ви донесе нови можности за промоција или за нов проект кој ги бара вашите вештини и знаења. Бидете спремни да го прифатите овој предизвик. Важно е да ја задржите вашата самодоверба и да верувате во себе и во вашите способности. Не заборавајте да се одморите и да се погрижите за вашето физичко и емоционално здравје, бидејќи тоа ќе ви помогне да работите со подобра ефикасност. Исто така, бидете отворени за соработка со колегите и за учење од нив, бидејќи соработката може да ви донесе нови можности за успех.

Водолија: Оваа недела за Водолиите ќе биде време за иновации и необични пристапи во работата. Вашиот креативен и уметнички пристап ќе ви помогне да се издвоите и да ги решите било кои предизвици што може да се појават. Можеби ќе се сретнете со нови проекти или ситуации кои ја бараат вашата оригиналност и флексибилност. Не се плашете да ги испробате новите идеи. Вашата интуиција ќе ви биде од голема помош во препознавање на правилните патишта и решенија. Важно е да ги задржите вашите цели и да работите целосно посветено кон нив. Не заборавајте да го негувате вашето социјално опкружување и да ги проширите вашите врски во професионалниот свет. Соработката со луѓе од различни професии и области може да ви донесе нови можности и перспективи за напредок. Воедно, бидете отворени за учење и за нови знаења, бидејќи тоа ќе ви помогне да растете и да се развивате.

Риби: Оваа недела за Рибите може да биде време за размислување за вашата кариера и вашиот професионален напредок. Можеби ќе почувствувате потреба да се фокусирате на саморазвивање и да ги разгледате вашите кариерни цели. Искористете го овој период за да ги преиспитате вашите желби и амбиции и да размислите за наредните чекори што треба да ги направите за да ги постигнете. Не се плашете да се консултирате со колеги или ментори за совети и упатства за вашата кариера. Вашиот интуитивен пристап кон работата може да ви помогне да ги решите сите предизвици што може да се појават. Важно е да го задржите вашиот фокус и да работите со посветеност кон вашите цели. Не заборавајте да ја негувате вашата креативност и да бидете отворени за нови можности што може да се појават. Соработката со колегите може да ви донесе нови идеи и перспективи, па затоа бидете отворени за тимска работа. Исто така, не заборавајте да го одржувате вашето физичко и емоционално здравје, бидејќи тоа ќе ви помогне да работите со поголема ефикасност.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »