Промовирани огласи »

Меките вештини се важен дел од атрибутите кои работодавците сакаат да ги видат кај своите вработени, бидејќи тие допринесуваат кон успешното функционирање на тимовите и компаниите во целост.

Еве неколку од најважните меки вештини:

  • Комуникациски вештини

Способноста да јасно комуницирате со колегите, клиентите и другите заинтересирани страни е клучно. Ова вклучува не само добро изразување, туку и слушање, емпатија и способност за убедување.

  • Тимска работа

Способноста да успешно соработувате со други луѓе во тимот е критично. Вработените кои можат да учествуваат, допринесуваат и работат заедно со другите имаат поголема можност за успех.

  • Лидерски вештини

Често, работодавците ги бараат вработените кои можат да преземат иницијатива, да ги  мотивираат другите и да ги  водат тимови кон целите. Лидерските вештини вклучуваат управување на времето, решавање на проблеми и водење на средби.

  • Адаптибилност

Способноста да се адаптирате на нови ситуации, технологии и зафатености е од суштинско значење во денешниот брз свет. Работодавците сакаат вработени кои можат да се справат со промени и да се развиваат во нови области.

  • Креативност и иновативност

Способноста да генерирате нови идеи, да размислувате воочено и да наоѓате иновативни решенија. Креативните и иновативни вработени можат да донесуваат свежи перспективи и да го подобрат работниот процес.

  • Емоционална интелигенција

Способноста да ги разбирате и управувате со своите емоции, како и со емоциите на другите, е важна за успешна комуникација и меѓулични односи на работното место.

  • Управување на конфликти

Способноста ефикасно да решавате конфликти помеѓу соработниците или меѓу тимовите е критична за одржување на продуктивна и хармонична работна средина.
 

Промовирани огласи »

Научниот вонреден професор, Светлана Мојсов од Универзитетот „Рокфелер“ е именувана на листата на „Тајм 100“ највлијателни луѓе за 2024 година, која им оддава почит на уметници, иноватори, лидери и пионери во различни области.

Мојсов е светски познат научник чие истражување за хормоналните предизвикувачи за производство на инсулин доведе до револуционерни третмани за дијабетес и дебелина.

Во Универзитетот „Рокфелер“ Мојсов почналa да го истражува дијабетесот уште како студент и постдокторски соработник во лабораторијата на нобеловецот Брус Мерифилд. Во 1980-тите, таа се преселила во Општата болница во Масачусетс, каде што почнала да го истражува тогаш мистериозниот GLP-1 (пептид 1 сличен на глукагон). Таа беше првата што ја идентификуваше биолошки активната секвенца на GLP-1, скриена во неговата целосна низа од 37 амино киселини.

Во соработка со други, Мојсов продолжи да докажува дека GLP-1 предизвикува ослободување на инсулин во панкреасот, работа што доведе директно до терапевтски развој на агонисти на GLP-1. Фактот што оваа нова класа на лекови сега ја користат милиони луѓе е многу среќна, таа вели: „Тоа ме прави да се чувствувам професионално и лично исполнето, стои во објавата на Универзитетот „Рокфелер“ во САД.

Во овој престижен избор Мојсов се најде заедно со уште двајца научници, Џоел Хабенер и Ден Дракер, во сегментот „Пионери“, а меѓу останатите влијателни личности се Америка Ферера, Лесли Локо, Офелија Дал, Кенеди Одеде и други. 

Фото: Универзитет „Рокфелер“ 

Промовирани огласи »

Министерството за образование и наука со допис ги известило училиштата дека двете среди (24 април и 8 мај) кога нема да работат поради одржување на изборите, треба да ги одработат во две саботи (18 мај и 1 јуни). МОН во дописот со вчерашен датум им укажало дека треба да се исполни одредбата од законот според која учебната година трае 180 наставни денови.

Покрај тоа, основните училиштата на Град Скопје се задолжени на 15 јуни (сабота) да го надоместат 30 ноември 2023 (четврток) кога не работеа поради одржувањето на Министерскиот совет на ОБСЕ во Скопје. За оваа нивна обврска МОН во дописот се повикува на нацрт-записник од 199 седница на Владата одржана на 14 ноември минатата година кога 30 ноември бил определен за неработен ден за учениците од основните училишта во Град Скопје.

Министерството за образование и наука вчера за медиумите соопшти дека наставата од учебната 2023/2024 ќе се реализира во целост, како што предвидуваат плановите за организација на работата на основните и средните училишта и дека учебната година нема да биде продолжена, односно ќе заврши согласно утврдените календари – на 10 јуни за средношколците и на 17 јуни за основците, но не информираше дека неработните денови ќе бидат одработени во саботи. 

Иако гласањето во рамки на првиот и вториот изборен круг е закажано во работни денови, учениците нема да изгубат од наставата и да пропуштат дел од наставниот материјал, посочи  МОН без да прецизира дека деновите ќе бидат надоместени како што за тоа ги известило училиштата. 

Известувањето пратено до училиштата го објави и Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) на нивната фејсбук-страница, со прашање: „Од кога неработните денови преку ноќ стануваат работни?“

Министерот за образование веднаш да го повлече Известувањето до училиштата, со кое се задолжуваат да ги одработат „неработните” денови, прогласени од Владата, заради одржување на претстојните избори. Впрочем, и други учебни години завршувале и биле верифицирани од страна на министерот со помалку од 180 работни денови, како на пример учебната 2021/22 година, пишува во реакцијата на СОНК. 

Со одлука на Владата од седницата пред три дена, заради непречено спроведување на првиот и вториот круг на Претседателските избори и на Парламентарните избори 2024, деновите 24 април и 8 мај  ќе бидат неработни за сите граѓани на целата територија на државава, и тие нема да се одработуваат.

МОН вчера информираше дека во вторниците 23 април и 7 мај, т.е. деновите пред одржувањето на изборите во државава, наставата во училиштата ќе се реализира вообичаено согласно распоредот, а училиштата во кои утредента ќе се организира гласање ќе работат од 7 до 11 часот, со скратени наставни часови за сите одделенија односно класови.

Инаку, учениците оваа година првпат ќе имаат пролетен распуст кој ќе почне на 29 април и ќе трае заклучно со 6 мај. 

Промовирани огласи »

Најубаво опремен ресторан, кафана, хотел што и да е, да има прекрасен ентериер, прекрасни ексцес чаши се...меѓутоа ако ти немаш обучен кадар, љубезни луѓе кои што прво и основно некој кој да го зготви јадењето или немаш луѓе кој што знаат да го претстават ресторанот нели преку јадењата, виното се што се нуди на соодветен начин џабе е ентериерот џабе е се. - вели Билјана Чкламовска: раководител на правен сектор и човечки ресурси во ХТЛ Македонија 

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »