Промовирани огласи »

Максимализацијата на профитот за еден бизнис е комплексен процес кој вклучува оптимизација на разни аспекти на работењето.

Еве неколку клучни стратегии и совети кои можат да помогнат во остварувањето на оваа цел:

1. Оптимизација на ценовната стратегија

 • Истражување на пазарот: Разберете ги потребите и навиките на вашите клиенти.
 • Динамичко ценовно одредување: Користете различни цени во зависност од побарувачката и конкурентските услови.
 • Понуди и промоции: Привлечете нови клиенти и задржете ги постоечките со специјални понуди и попусти.

2. Контрола на трошоците

 • Ревизија на трошоците: Редовно прегледувајте ги трошоците и идентификувајте области за намалување.
 • Автоматизација на процесите: Инвестирајте во технологии кои ќе ја зголемат ефикасноста и ќе ги намалат оперативните трошоци.
 • Преговарање со добавувачите: Договорете подобри услови со вашите добавувачи.

3. Зголемување на приходите

 • Диверзификација на производите/услугите: Проширете ја понудата за да привлечете поширока база на клиенти.
 • Маркетинг и продажни стратегии: Инвестирајте во маркетинг кампањи кои ја зголемуваат видливоста на брендот и го поттикнуваат растот на продажбата.
 • Лојалност на клиенти: Развијте програми за лојалност кои ќе ги поттикнат клиентите да се вратат повторно.

4. Оптимизација на работната сила

 • Обучување и развој: Инвестирајте во обука на вашите вработени за да ја зголемите нивната ефикасност и продуктивност.
 • Мотивација и задоволство: Обезбедете добри работни услови и стимулирајте ја мотивацијата на вработените за да го намалите текот на кадри.

5. Иновации и технологија

 • Инвестирање во нови технологии: Примена на нови технологии може да ја зголеми ефикасноста и да отвори нови пазари.
 • Истражување и развој: Постојано истражувајте нови можности за развој на производи и услуги.

6. Управување со готовинскиот тек

 • Оптимизација на залихите: Управувајте со залихите за да избегнете вишок или недостаток.
 • Финансиско планирање: Подгответе детален финансиски план и следете го готовинскиот тек за да се осигурате дека имате доволно средства за операциите.

7. Анализа на податоци

 • Следење на перформансите: Користете аналитички алатки за да ги следите клучните перформансни индикатори (KPIs) и да ги идентификувате областите за подобрување.
 • Донесување одлуки базирани на податоци: Осигурајте се дека одлуките се донесени врз основа на точни и релевантни податоци.

Максимализацијата на профитот бара интегриран пристап кој вклучува анализа, планирање и континуирано подобрување. Следејќи ги овие стратегии, можете значително да го зголемите профитот и да го осигурате долгорочниот успех на вашиот бизнис.

Промовирани огласи »

Италијанскиот производител „Фиат“ ги претстави првите фотографии од својот нов модел, кој ќе се произведува во фабриката во Крагуевац во Србија, еден месец пред светската премиера. Новиот убавец на четири тркала е инспириран од „пандата“ од осумдесетите, неговото официјално име ќе биде „гранде панда“, а првите автомобили најверојатно ќе излезат од производната лента на крајот на годината, а производството ќе започне во октомври. 

Достапната Grand Panda се очекува да биде еден од најприфатливите модели на Fiat, кој ќе се натпреварува со поевтините возила како што се Citroen C3, Dacia Sandero и разни кинески електрични возила. Се проценува дека целосно електричната верзија би можела да чини околу 23.000 евра, а хибридната околу 15.000.

Според производителот, ова ќе биде вистински семеен автомобил прилагоден на урбаната средина и дизајниран да ги задоволи потребите на клиентите ширум светот.

Од јануари 2021 година, фабриката во Крагуевац работи во рамките на концернот „Стелантис“, кој го сочинуваат „Фиат Крајслер Аутомобилис“ и Групацијата ПСА. Од 2012 година до минатата година таму се произведуваше „Фиат 500Л“. Ова возило веќе неколку години е класифицирано како постар модел, а побарувачката е значително намалена.

Новата „панда“ е дизајнирана во Торино и е првиот нов производ во семејството што ќе биде проследено со лансирање на ново возило секоја година до 2027 година. Овој модел е на истата глобална и мулти-енергетска платформа „паметен автомобил“ , кој работи во секој регион во светот, дозволувајќи му на брендот да создаде многу различни возила и да одговори на потребите на клиентите ширум светот. Тоа значи дека неколку модели произведени од оваа компанија ќе бидат базирани на истата платформа, која веќе ја користи „Citroen C3“, француска компанија која исто така е дел од „Stelantis“.

„Grande Panda“ ќе биде долга 3,99 метри, ќе има пет седишта за патниците за задоволување на семејните потреби. Новото возило прво ќе се нуди во Европа, Блискиот Исток и Африка. Компанијата не објави фотографии од внатрешноста. Официјалното претставување на новиот модел ќе се случи на 11 јули во Торино, кога Fiat го слави својот 125 роденден.

Според договорот меѓу Владата на Србија и „Стелантис“ се предвидува вработување на уште 1.000 лица. Досега ги имало 500, но тој број веќе е зголемен, бидејќи им се приклучиле и дел од работниците кои биле ангажирани на привремена работа во фабриките за автомобили во Словачка и Полска.

Бизнис.Курирс.рс

Фото: Фиат Стелантис

Промовирани огласи »

Од 18.6.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

 • Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 81,00 (денари/литар)
 • Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 83,00 (денари/литар)
 • Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 74,00 (денари/литар)
 • Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 73,00 (денари/литар)
 • Мазут М-1 НС 44,458(денари/килограм)

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 1,00 ден/лит.

Малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) се зголемуваат за 0,50 ден/лит.

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НСсе зголемува за 0,819 ден/кг и сега ќе изнесува 44,458 ден/кг.

Промовирани огласи »

Поконкретни информации за новата цена на електричната енергија што треба да важи од 1 јули годинава ќе имаме во текот на наредната недела по завршувањето на тендерот на ЕВН хоум за набавка на електрична енергија. Досега сме имале многу потешки периоди и никогаш не сме дозволиле да има сериозна промена на цената на струјата и секогаш сме воделе сметка да го сочуваме стандардот на граѓаните и сега ќе се водиме исклучиво од нивните потреби, порача денеска претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) Марко Бислимоски.

Нагласи дека поконкретни информации за цената ќе има во текот на наредната недела откако РКЕ ќе ги има на располагање сите потребни параметри. На цената, посочи, ќе влијае и профитната маржа, која од 1 јули ќе биде 9,9 наместо досегашните 11,5 проценти. Нова цена на струјата, како што кажа, се носи сега, а не во декември заради тоа што на стариот универзален снабдувач му истекува лиценцата на 30 јуни. Во текот на следната година, додаде, не би требало да носиме одлука за цена во јуни, туку само во декември која ќе важи за цела 2026 година.

РКЕ никогаш до сега не дозволи да има ценовни шокови, така и сега ќе ги искористиме сите механизми кои ни стојат на располагање за да нема ценовен шок. Треба да почекаме да заврши тендерот за набавка на електрична енергија на 21 јуни и ЕВН хоум да ги достави пресметките за цената на електричната енергија на контрола во РКЕ за да видиме колкава ќе биде цената. Правиме напори и анализи да бидеме прва земја во Европа која ќе има три часа евтина тарифа во текот на денот. Нема да ја воведеме од 1 јули, туку некаде во ноември, декември или јануари идната година. Тоа ќе зависи од анализите, изјави Бислимоски.   

Владата, како што кажа, веќе донесе одлука со која цената на електричната енергија што ЕСМ ќе му ја понуди на универзалниот снабдувач по 1 јули е 60 евра за мегават час. Исто така, ЕСМ нема да понуди 100 проценти од потребите на малите потрошувачи и домаќинствата кои се на регулираниот пазар, туку само 85 проценти.

Оваа цена од 60 евра за мегават час на некој начин е изненадување и за мене, бидејќи во услови на криза нудеа пониска, но на некој начин може да ја изменаџираме. Мене ме загрижуваат 15-те проценти кои треба да ги набавува ЕВН хоум на слободниот пазар. На фјучерсите што ги гледаме во текот на денот цената се движи од 90 до 100 евра и е повисоко од тоа што го дава ЕСМ. Како и досега, и сега ќе ги искористиме сите механизми за да не предизвикаме ценовни шокови за граѓаните, истакна Бислимоски.

До 2019 година кога РКЕ ја одредуваше цената по која ЕСМ ја нудеше на регулираниот пазар, додаде, никогаш не беше повисока од 45 евра за мегават час и со таа цена им се обезбедуваа приходи од 15 милиони евра.

Порача дека цената на лебот не е поврзана со цената на електричната енергија на регулираниот пазар и додаде дека најголемите производители на леб во државата своите потреби за електрична енергија ги обезбедуваат на слободниот  пазар. Тоа, како што кажа, се околу 95 отсто од компаниите кои произведуваат леб.

Во изминатиот период цените на електрична енергија на слободниот пазар се далеку пониски отколку што беа во 2023, 2022, и 2021 година. Затоа не држи било каква шпекулација дека промената на цената по која ќе ги снабдува универзалниот снабдувач малите потрошувачи ќе влијае на дополнително поскапување на лебот. Тоа е тотално неточно и претставува највулгарна шпекулација, рече Бислимоски.

Истакна дека во изминатиот период имаше денови кога цената на слободниот пазар на електрична енергија имаше негативна вредност или блиску до 0 и дека просечните цени се од 50 до 80 проценти пониски отколку во изминатите неколку години.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »