Промовирани огласи »

Пензионерите во Европската Унија(ЕУ) имаат различен износ на пензиите, а на врвот се оние од Луксембург. 

Во 2021 година, просечните месечни пензии  изнесувале 2.575 евра во Луксембург, а најниски биле во Бугарија, 226 евра. Според податоците од Евростат, просекот на ЕУ бил 1.224 евра.

Зад Луксембург, следи Данска. Во оваа земја просечните пензии изнесувале 2.417 евра.

Просечната старосна пензија во Исланд е 2.762 евра, во Австрија 1.962, во Ирска 1.906, во Италија 1.561, во Германија 1.440, во Словенија 692, во Полска 538 и во Унгарија 398 евра.

foto freepik.com/josemiguelsangar

Промовирани огласи »

ХИПОМЕД – Медицинска техника работи со промет и увоз на медицинска опрема и иновативна технологија повеќе од 15 години. Во досегашната работа ХИПОМЕД медицинска техника се дефинира како партнер на здравствените установи кој нуди квалитет и сигурност, со истовремено високо ниво на поддршка за клиентот, сервис и одржување.

Брендовите кои ги застапуваат, се вбројуваат меѓу најквалитетните во Европа, познати по традицијата, квалитетот и безбедност. Тимот на Хипомед работи со производители кои ги поседуваат сите сертификати на ЕУ и кои се пласираат низ цел свет.

Како компанија која константно расте и се развива моментално има отворено работна позиција за: КОМЕРЦИЈАЛИСТ 

Аплицирајте и станете дел од тимот на ХИПОМЕД!

Промовирани огласи »

Во денешниот динамичен и конкурентен свет, успехот во бизнисот не е прашање на среќа, туку резултат на внимателно планирање, стратегија и постојана посветеност. Било да сте стартап или добро етаблирана компанија, постојат одредени принципи и правила кои, кога се следат дисциплинирано, можат значително да ги зголемат вашите шанси за успех. Овие правила не само што ви помагаат да ги поставите темелите на вашиот бизнис, туку и да изградите стабилна основа за долгорочен раст и просперитет.

Во продолжение, ќе ги разгледаме клучните правила за успех во секој бизнис, кои ќе ви помогнат да го насочите вашиот пат кон постигнување на вашите деловни цели и визии.

1. Имајте јасна визија и мисија

Почетната точка за секој успешен бизнис е јасна и дефинирана визија и мисија. Ова ќе ви помогне да ги поставите своите цели и да го насочите вашиот тим кон постигнување на истите. Визија и мисија служат како водич кој ќе ве води низ различните предизвици и можности што ќе се појават.

2. Планирајте и поставувајте цели

Стратегискиот план е клучен за успех. Поставете краткорочни и долгорочни цели и осигурајте се дека тие се измерливи и реални. Редовно преиспитувајте го и прилагодувајте го планот според промените на пазарот и вашите достигнувања.

3. Иновирајте и адаптирајте се

Светот на бизнисот се менува брзо, и успешните бизниси се оние кои постојано иновираат и се адаптираат на новите услови. Бидете подготвени да вложувате во нови технологии, производи и услуги, и следете ги трендовите на пазарот.

4. Грижете се за вашите клиенти

Клиентите се срцето на секој бизнис. Осигурајте се дека ги разбирате нивните потреби и дека им обезбедувате високо квалитетна услуга и производи. Создавањето на лојалност кај клиентите ќе ви обезбеди стабилност и раст на вашиот бизнис.

5. Вложувајте во вашиот тим

Вашиот тим е вашето најголемо богатство. Вложувајте во нивниот развој и обука, и создадете позитивна и мотивирачка работна средина. Кога вработените се задоволни и мотивирани, тие ќе бидат попродуктивни и посветени на успехот на компанијата.

6. Управувајте со финансии внимателно

Финансиската стабилност е основа за секој успешен бизнис. Водете прецизни и детални записи за приходите и трошоците, и редовно прегледувајте го вашиот буџет. Вложувајте разумно и избегнувајте непотребни ризици.

7. Развивајте силни деловни односи

Градењето на добри односи со партнерите, добавувачите и клиентите е од суштинско значење за долгорочен успех. Бидете чесни, транспарентни и одговорни во вашите деловни интеракции.

8. Бидете упорни и истрајни

Патот до успехот е полн со предизвици и пречки. Бидете упорни и истрајни, и никогаш не се откажувајте од вашите цели. Учењето од неуспесите и продолжувањето напред е клучот за постигнување на долгорочен успех.

9. Осигурете квалитет и континуитет

Квалитетот на вашите производи или услуги треба да биде константен. Континуирано подобрувајте го квалитетот и внимавајте на деталите. Задоволството на клиентите и вашата репутација зависат од ова.

10. Следете ги резултатите и анализирајте

Редовно следете ги вашите резултати и анализирајте ги податоците за да видите што функционира, а што не. Ова ќе ви помогне да ги идентификувате слабите точки и да ги подобрите вашите стратегии и тактики.

Со следење на овие правила, ќе можете да го изградите и одржувате успешен бизнис, кој ќе биде подготвен за сите предизвици и можности кои ќе се појават на вашиот пат.

Промовирани огласи »

Заработувањето многу пари може да ве натера да мислите дека можете да трошите без да размислувате за тоа. Сепак, лесно е да го надувате вашиот животен стил до точка каде што вашите трошоци почнуваат да ве обземаат.

Четириесет проценти од богатите милениумци, на пример, преземале повеќе долгови отколку што би сакале, само за да финансираат поекстравагантен начин на живот, според студијата на Велс Фарго.

Дури и ако сте добри во штедењето и инвестирањето, важно е да ги следите вашите трошења за да бидете сигурни дека го добивате она што го сакате од вашите пари. Наместо да го трошите на непотребни купувања, можеби ќе почувствувате поголема содржина од зголемување на вашите донации или предвремено пензионирање, на пример.

Имајќи го тоа на ум, разгледајте ги следните области каде што богатите Американци често се расфрлаат, вели Кејти Сонг, главен финансиски планер во Домен Муни.

Членство во клубови

Кантри клубовите, луксузните здравствени клубови и сродните организации често наплаќаат високи членарини кои не се секогаш исплатливи, особено ако ретко ги посетувате.

Сонг видел дека клиентите трошат пари на „членства во клубови кои не ги користеле со години, но не сакаат да ги откажат во случај да одлучат да одат повторно. Зборуваме за 2.000 до 10.000 долари годишно. Повеќе од една деценија ова беа залудно потрошени пари кои можеа да се искористат на друго место или да се инвестираат. Исто така, ментално ги мачи секоја година кога ќе видат колку потрошиле на нешто што никогаш не го користат“.

Луксузни автомобили

Возилата се уште една област подготвена за прекумерно трошење, кога често е лесно да се најдат опции со пониски цени кои обезбедуваат слични, ако не и подобри, перформанси во области како што се безбедноста, удобноста и влијанието врз животната средина.

Во многу случаи, богатите клиенти купуваат скапи автомобили, мислејќи дека им се потребни на нивните семејства, рече Сонг.

„Го слушам ова цело време за да го оправдам купувањето на автомобили од висока класа Volvo и Mercedes итн.“, рече таа. „Зборуваме за купување автомобил над 90.000 долари.

„Оправдувањето обично е дека тоа е побезбеден автомобил и нивното семејство треба да биде безбедно. Ако читате рецензии за автомобили и им верувате на експертите, ова не е секогаш точно. Автомобилите ги амортизираат средствата и ако целта ви се безбедноста и здравите финансии, трошењето премногу на теренец не помага“.

Приватно училиште

Испраќањето на вашите деца во приватно училиште може да биде дури и поскапо од некои колеџи, но тоа не е секогаш најдобрата употреба на вашите пари. Во зависност од вашата перспектива, може да откриете дека вашите деца добиваат повредно животно искуство со посетување на поразновидно јавно училиште, на пример.

„Знам дека ова е контроверзно и ќе добијам бурни реакции, но некои луѓе мислат дека ако можат да си го дозволат тоа, треба да ги испратат своите деца во приватно училиште“, рече Сонг. „Градинка до средно училиште, овој трошок е околу 500.000 долари по дете“. Ова е голема финансиска обврска. Така, приватното училиште завршува како група на богати луѓе и нивните деца која самостојно избира.

Шопинг

Трошењето пари на забавни набавки како облека може да изгледа како безопасна награда кога сте богати, но ова може да биде област за прекумерно трошење. Наместо тоа, може да откриете дека добивате поголема вредност со тоа што сте посовесни за вашите купувања.

„За жал, кога имате многу пари и купувате работи кога сакате, тие почнуваат да имаат помалку значење“, рече Сонг. „Имам клиенти кои ќе трошат над 30.000 долари годишно на облека и, кога ќе ја погледнеме таа бројка, тие немаат поим што купиле.

„Никогаш не ги осудувам нивните трошења, но сакам да се чувствуваат како нивните навики да се во согласност со нивните вредности. Оваа вежба може да биде повик за будење. Никој не сака да се чувствува виновен или дека потрошил пари. Така, поставувањето реален буџет им помага да го задржат трошењето под контрола и ја ублажува секоја вина“.

Ставање на трошоците под контрола

Ако сметате дека трошите премногу пари, дури и кога сте богати, размислете што ги поттикнува тие купувања. Во многу случаи, обидот да останете во чекор води до трошење на работи што навистина не ги цените.

„Веројатно можете да забележите тренд со првите четири работи на кои богатите клиенти трошат пари“. Тие главно се однесуваат на статусот“, рече Сонг. „Ако ова ги прави моите клиенти среќни и тие навистина можат да си го дозволат тоа, јас ги поддржувам 100 отсто. Но, ако не можат да си го дозволат тоа и се под стрес поради парите, мојата работа е да им помогнам да сфатат дали им вреди да најдат повеќе рамнотежа и мир во нивните животи или дали сакаат да продолжат да трошат пари таму каде што тоа не им е навистина важно.

Исто така, погрижете се да се фокусирате на трошоците што всушност ја поместуваат иглата, наместо да се заглавувате во мали набавки.

„Не трошете време на мали нешта“, рече Сонг. „Нема смисла да откажете апликација од 1,99 долари кога трошите 500 долари месечно на клуб што никогаш не го користите. Направете тешки повици. Моите клиенти обично се чувствуваат многу моќни и позитивно по оваа вежба“.

Конечно, важно е да ги знаете вашите граници. Можеби мислите дека не треба да буџетирате откако ќе постигнете одреден приход, но тоа не е секогаш точно.

„Одлучете што всушност можете да си дозволите да потрошите“, рече Сонг. „Имам клиенти кои трошат 6.000 долари месечно и клиенти кои трошат 60.000 долари. Оние на горниот крај се подеднакво под стрес како и оние на долниот крај. Мора да имаш цел за да имаш во што да пукаш“.

(Извор: YahooFinance)

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »