Промовирани огласи »

Истражување објавено во Nature Climate Change открива дека изложеноста на високи или ниски температури во раните фази на животот може да има долготрајни ефекти врз развојот на мозокот, особено на белата материја. Децата изложени на екстремни температури, особено во посиромашни населби, покажуваат значајни промени во микроструктурата на белата материја, што може да влијае на неуралната поврзаност и когнитивната функција. Овие резултати нагласуваат потребата од јавни здравствени политики за прилагодување и ублажување на климатските промени.

„Температурните влијанија врз здравјето на луѓето се причина за загриженост кај научната заедница и општеството, имајќи ја предвид актуелната климатска криза,“ рече авторката на студијата Лаура Гранес, медицински доктор и претдокторски истражувач во Институтот за биомедицински истражувања Белвитге (IDIBELL) и Институтот за глобално здравје во Барселона (ISGlobal).

Детството е чувствителен период на изложеност на околината, а мозокот е особено подложен во раниот живот. Иако некои студии пронашле врска меѓу температурата и менталното здравје/когнитивните резултати, претходно не беа проценети потенцијалните ефекти на температурата врз мозокот на децата.

Истражувачите ја спроведоа својата студија во рамките на истражувачкиот проект Generation R, долгорочен проект со седиште во Ротердам, Холандија. Тие регрутираа 9.896 бремени жени меѓу април 2002 и јануари 2006, следејќи ги нивните деца од раѓање. За оваа специфична студија, 2.681 деца на возраст од 9 до 12 години беа подложени на магнетна резонанца (МРИ) на мозокот за да ја оценат микроструктурата на белата материја.

За да ја оценат изложеноста на температурата, истражувачите го користеа моделот УрбКлим, кој обезбедува прецизни часовни проценки на амбиенталната температура. Тие ја пресметаа просечната температура во период од четири недели од зачнувањето до проценките на МРИ на децата. Просечната четиринеделна средна температура за време на студијата беше 12,0 степени Целзиусови (53,6 степени Фаренхајтови).

Изложеноста на студ и топлина беше дефинирана врз основа на дистрибуцијата на температурата за време на студијата. Изложеноста на студ беше дефинирана како 5-тиот перцентил на месечната дистрибуција на температурата, што одговара на просечна температура од 2,6 степени Целзиусови (36,7 степени Фаренхајтови). Изложеноста на топлина беше дефинирана како 95-тиот перцентил на месечната дистрибуција на температурата, што одговара на просечна температура од 20,2 степени Целзиусови (68,3 степени Фаренхајтови).

За повеќе информации, можете да го посетите линкот.

Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 08 јули до 14 јули 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Оваа недела ќе биде полна со енергија и можности за професионален напредок. Ќе бидете мотивирани и подготвени да се справите со сите предизвици што ви се на патот. Вашата решителност и иницијативност ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со голема доза на енергија и ентузијазам. Ќе бидете фокусирани на вашите задачи и ќе сакате да ги завршите што е можно побрзо и поефикасно. Ова е одлично време за започнување нови проекти и за поставување на амбициозни цели. Вашата самодоверба ќе ви помогне да ги инспирирате и вашите колеги.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бараат од вас поголема внимателност и планирање. Можно е да се соочите со некои пречки или предизвици, но не дозволувајте тоа да ве обесхрабри. Користете ја вашата аналитичка способност за да ги решите проблемите и да најдете најдобри решенија. Бидете отворени за совети и поддршка од колегите.

Петок: Петок носи позитивни промени и можности за напредок. Ќе бидете во центарот на вниманието и вашите напори ќе бидат препознаени и наградени. Ова е одлично време за преговори и за преземање иницијатива во вашите проекти. Потрудете се да ги завршите сите важни задачи пред викендот.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и обновување на вашата енергија. Ова е време за рефлексија и планирање на идните чекори. Размислете за вашите постигнувања и за тоа како можете да ги подобрите вашите вештини и методи на работа. Одморете се и подгответе се за новата работна недела.

Вашата енергија, решителност и способност за преземање иницијатива ќе бидат клучни оваа недела. Потрудете се да ги искористите овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот.

Бик: Оваа недела ќе ви донесе стабилност и можности за напредок во кариерата. Вашата посветеност и трудољубивост ќе бидат наградени, па потрудете се да ги искористите сите прилики што ќе се појават.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на прецизност и деталност. Ќе бидете целосно посветени на вашите задачи и ќе сакате да завршите сè на најдобар можен начин. Вашата упорност ќе биде клучна, па не се откажувајте ако се соочите со предизвици. Работете методично и планирајте ги вашите активности внимателно.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за соработка и тимска работа. Вашите комуникациски вештини ќе ви помогнат да ги изградите и зацврстите професионалните односи. Не се плашете да побарате помош или совет од колегите. Може да добиете вредни информации и поддршка кои ќе ви помогнат во вашите проекти.

Петок: Петок е ден за реализирање на плановите и преземање на иницијатива. Ќе се чувствувате самоуверени и подготвени да ги водите проектите кон успех. Вашите напори ќе бидат препознаени и наградени, па не се плашете да се истакнете и да покажете што знаете. Ова е одлично време за завршување на важни задачи и за преговори.

Викенд: Викендот е идеален за одмор и релаксација. Искористете го времето за да се одморите и да размислите за вашите постигнувања. Планирајте ги следните чекори и поставете нови цели за наредната недела. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да најдете време за себе и за вашите блиски.

Вашата упорност, посветеност и способност за градење на цврсти односи ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Потрудете се да ги искористите овие квалитети за да постигнете успех и да го зацврстите вашето место во професионалниот свет. 

Близнаци: Оваа недела ќе биде динамична и полна со нови можности за професионален раст. Вашата комуникативност и флексибилност ќе ви помогнат да се справите со различни предизвици и да го максимизирате вашиот потенцијал.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со силен фокус на комуникацијата. Ќе имате можност да ги презентирате вашите идеи и да ги имплементирате во тековните проекти. Вашата способност за брзо размислување и адаптирање ќе ви помогне да се справите со сите промени. Потрудете се да останете организирани и да ги завршите сите важни задачи.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат одлични за тимска работа и соработка со колегите. Вашата отвореност за нови идеи и начини на работа ќе ви помогне да ги решите проблемите на креативен начин. Вклучете се во дискусии и не се плашете да го споделите вашето мислење. Ова ќе ви помогне да ги зацврстите професионалните односи и да стекнете нови сојузници.

Петок: Петок носи можности за завршување на започнатите проекти и за започнување на нови иницијативи. Вашата енергија и ентузијазам ќе бидат заразни, па потрудете се да ги инспирирате вашите колеги. Бидете подготвени за брзи промени и адаптирајте се на новите околности со леснотија. Ова е одличен ден за преговори и за преземање на водечка улога.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и релаксација. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да ги планирате идните чекори. Потрудете се да најдете баланс помеѓу работата и личниот живот, и посветете време на активностите што ве релаксираат и исполнуваат.

Вашата флексибилност, комуникативност и способност за брзо адаптирање ќе бидат вашите најголеми предности оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Рак: Оваа недела носи прилики за професионален развој и зацврстување на вашите работни позиции. Вашата емоционална интелигенција и посветеност ќе бидат клучни фактори за успех.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на комуникацијата и соработката. Ќе бидете ангажирани во важни состаноци и преговори. Потрудете се да слушате внимателно и да ги разберете потребите на вашите колеги и клиенти. Ваша емпатија и способност да се поврзете со луѓето ќе ви помогнат да изградите силни професионални односи.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат идеални за организација и планирање. Вашата аналитичка способност ќе ви помогне да ги разгледате сите детали и да ги идентификувате потенцијалните проблеми. Потрудете се да ги завршите сите важни задачи и да ги подготвите плановите за идните проекти. Внимавајте на роковите и осигурајте се дека сè е добро организирано.

Петок: Петок носи можности за преземање на водечка улога и за реализирање на вашите идеи. Вашата самодоверба и решителност ќе ви помогнат да ги убедите вашите колеги и претпоставени во важноста на вашите проекти. Бидете подготвени да преземете иницијатива и да ги завршите започнатите задачи. Вашата напорна работа ќе биде препознаена и наградена.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и рефлексија. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за семејството и пријателите, и да се релаксирате и наполните со енергија за наредната работна недела.

Вашата емоционална интелигенција, посветеност и способност за организација ќе бидат вашите најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот.

Лав: Оваа недела ќе биде исполнета со динамика и можности за професионален раст. Вашата харизма и лидерски способности ќе ви помогнат да блеснете во вашата работа и да ги постигнете вашите цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со силен фокус на вашите лидерски вештини. Ќе имате можност да преземете иницијатива и да водите важни проекти. Вашата самоувереност ќе биде заразна и ќе ги инспирирате вашите колеги да се посветат на задачите. Потрудете се да ги слушате и нивните идеи и да ги вклучите во процесот на донесување одлуки.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бараат од вас поголема организација и внимание на деталите. Може да се соочите со некои пречки или непредвидени ситуации, но вашата способност за брзо размислување и адаптација ќе ви помогне да ги надминете. Потрудете се да останете смирени и фокусирани, и да го користите вашето време ефикасно.

Петок: Петок носи можности за напредок и признавање на вашите напори. Вашата работа и посветеност ќе бидат препознаени од вашите претпоставени и колеги. Ова е одличен ден за преземање на нови иницијативи и за поставување на нови амбициозни цели. Бидете подготвени да ги споделите вашите визии и да ги инспирирате другите.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на вашата енергија. Ова е време за рефлексија и планирање на идните чекори. Размислете за вашите постигнувања и за тоа како можете да ги подобрите вашите вештини и методи на работа. Потрудете се да најдете баланс помеѓу професионалниот и личниот живот.

Вашата харизма, лидерски способности и самоувереност ќе бидат вашите најголеми предности оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Девица: Оваа недела ви носи можности за прецизна организација и професионален раст. Вашата аналитичка способност и внимание на деталите ќе ви помогнат да се истакнете на работното место.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на организација и планирање. Ќе имате можност да ги анализирате вашите тековни проекти и да направите неопходни корекции. Вашата прецизност ќе биде клучна, па потрудете се да ги разгледате сите детали и да ги завршите задачите на најдобар можен начин.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за соработка и тимска работа. Вашите колеги ќе го ценат вашето знаење и способност да ги решите комплексните проблеми. Потрудете се да бидете отворени за нови идеи и да ги вклучите и другите во процесот на донесување одлуки. Ваша дипломатија и тактичност ќе бидат од голема помош.

Петок: Петок носи можности за завршување на важни проекти и за преземање на нови иницијативи. Ќе се чувствувате полни со енергија и ќе бидете подготвени да ги реализирате вашите идеи. Вашата посветеност и напорна работа ќе бидат препознаени и наградени. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате повратни информации од вашите претпоставени.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и рефлексија. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за релаксација и за активности што ве исполнуваат и релаксираат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашата прецизност, аналитичка способност и посветеност ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Вага: Оваа недела ви носи можности за балансирање и хармонија на работното место. Вашата дипломатичност и способност за создавање на добри односи ќе бидат од голема корист.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на комуникација и соработка. Ќе имате можност да учествувате во важни состаноци и преговори. Вашата способност да ги разберете различните перспективи и да најдете компромиси ќе биде клучна. Потрудете се да бидете отворени и флексибилни, и да ги вклучите сите во процесот на донесување одлуки.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за креативност и иновации. Вашата уметничка страна и чувство за естетика ќе ви помогнат да дојдете до нови идеи и решенија. Потрудете се да ги споделите вашите визии и да ги вклучите вашите колеги во нивната реализација. Вашата способност за балансирање на различни задачи ќе ви помогне да ги завршите сите обврски на време.

Петок: Петок носи можности за напредок и признание на вашите напори. Ќе се чувствувате полни со енергија и ќе бидете подготвени да ги реализирате вашите планови. Вашата способност за дипломатичност и тактичност ќе ви помогне да ги надминете сите пречки. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате повратни информации од вашите претпоставени.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и релаксација. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за активности што ве исполнуваат и релаксираат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашата дипломатичност, креативност и способност за балансирање ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Скорпија: Оваа недела ви носи можности за длабинско истражување и професионален напредок. Вашата интензивна енергија и решителност ќе ви помогнат да постигнете значајни резултати.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашите амбиции и цели. Ќе бидете мотивирани да ги остварите вашите планови и да преземете иницијатива. Вашата решителност и фокус ќе ви помогнат да ги завршите сите задачи на време. Потрудете се да останете организирани и да ги користите вашите ресурси ефективно.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за истражување и анализа. Вашата способност да се фокусирате на детали и да ги идентификувате скриените можности ќе ви помогне да ги надминете сите пречки. Потрудете се да ги разгледате сите аспекти на вашите проекти и да ги планирате следните чекори. Вашата интуиција ќе ви биде од голема помош.

Петок: Петок носи можности за значајни промени и напредок. Вашата интензивна енергија и страст ќе ви помогнат да ги реализирате вашите планови. Ќе се чувствувате полни со самодоверба и ќе бидете подготвени да ги преземете сите потребни акции. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате признание за вашата напорна работа.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и обновување на вашата енергија. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за релаксација и за активности што ве исполнуваат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашата решителност, интензивна енергија и способност за длабинско истражување ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Стрелец: Оваа недела ви носи можности за ширење на вашите хоризонти и за остварување на нови професионални цели. Вашиот оптимизам и авантуристички дух ќе ви помогнат да се истакнете на работното место.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашата визија и долгорочни цели. Ќе имате можност да преземете иницијатива и да работите на нови проекти. Вашиот ентузијазам ќе биде заразен и ќе ги инспирирате вашите колеги да се посветат на задачите. Потрудете се да останете фокусирани и организирани за да ги завршите сите обврски на време.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за учење и развој. Вашата љубопитност и желба за нови знаења ќе ви помогнат да ги истражите новите можности и да ги проширите вашите вештини. Потрудете се да учествувате во обуки и семинари, и да ги примените новостекнатите знаења во вашата работа. Вашата способност за брзо учење ќе ви помогне да се адаптирате на новите ситуации.

Петок: Петок носи можности за значајни професионални промени и напредок. Ќе се чувствувате полни со енергија и ќе бидете подготвени да ги реализирате вашите планови. Вашиот оптимизам и самодоверба ќе ви помогнат да ги надминете сите пречки. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате признание за вашата напорна работа.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и авантури. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за активности што ве исполнуваат и релаксираат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашиот оптимизам, љубопитност и авантуристички дух ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Јарец: Оваа недела ви носи можности за професионален напредок и зацврстување на вашите позиции. Вашата дисциплина и посветеност ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашите професионални цели и планови. Ќе бидете мотивирани да ги реализирате вашите амбиции и да преземете иницијатива. Вашата работна етика и дисциплина ќе ви помогнат да ги завршите сите задачи на време. Потрудете се да останете фокусирани и организирани, и да ги користите вашите ресурси ефективно.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за долгорочно планирање и стратегија. Вашата способност за анализа и проценка на ситуациите ќе ви помогне да ги идентификувате можностите за напредок. Потрудете се да ги разгледате сите аспекти на вашите проекти и да ги планирате следните чекори. Вашата упорност и решителност ќе ви помогнат да ги надминете сите пречки.

Петок: Петок носи можности за признавање на вашите напори и професионален напредок. Ќе се чувствувате полни со енергија и ќе бидете подготвени да ги реализирате вашите планови. Вашата посветеност и напорна работа ќе бидат препознаени и наградени. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате повратни информации од вашите претпоставени.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и рефлексија. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за активности што ве исполнуваат и релаксираат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашата дисциплина, посветеност и способност за долгорочно планирање ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот.

Водолија: Оваа недела ви носи можности за иновации и професионален развој. Вашата оригиналност и визија ќе ви помогнат да се истакнете на работното место.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашите креативни идеи и иновации. Ќе имате можност да работите на проекти кои бараат нови и оригинални пристапи. Вашата способност за размислување надвор од рамките ќе биде клучна. Потрудете се да ги споделите вашите идеи со колегите и да ги вклучите во процесот на реализација.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за соработка и тимска работа. Вашата способност да ги разберете различните перспективи и да најдете иновативни решенија ќе биде од голема корист. Потрудете се да бидете отворени за нови идеи и да ги вклучите и другите во процесот на донесување одлуки. Вашата флексибилност и адаптивност ќе ви помогнат да ги надминете сите пречки.

Петок: Петок носи можности за напредок и признавање на вашите напори. Ќе се чувствувате полни со енергија и ќе бидете подготвени да ги реализирате вашите планови. Вашата способност за визионерско размислување и иновации ќе биде препознаена и наградена. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате повратни информации од вашите претпоставени.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и обновување на вашата енергија. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за активности што ве исполнуваат и релаксираат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашата креативност, оригиналност и способност за иновативно размислување ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот. 

Риби: Оваа недела ви носи можности за креативност и емоционална интелигенција на работното место. Вашата интуиција и способност да се поврзете со другите ќе ви помогнат да постигнете значајни резултати.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашите креативни проекти. Ќе имате можност да работите на задачи кои бараат оригиналност и уметничка визија. Вашата интуиција ќе ви биде од голема помош, па потрудете се да ги следите вашите внатрешни чувства и идеи. Споделете ги вашите мисли со колегите и инспирирајте ги да бидат креативни.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат поволни за тимска работа и соработка. Вашата способност за емпатија и разбирање ќе ви помогне да создадете хармонија во тимот. Потрудете се да бидете отворени и флексибилни, и да ги вклучите сите во процесот на донесување одлуки. Вашата емоционална интелигенција ќе ви помогне да ги надминете сите конфликти и недоразбирања.

Петок: Петок носи можности за признавање на вашите напори и професионален напредок. Ќе се чувствувате полни со енергија и ќе бидете подготвени да ги реализирате вашите планови. Вашата посветеност и напорна работа ќе бидат препознаени и наградени. Потрудете се да ги истакнете вашите достигнувања и да побарате повратни информации од вашите претпоставени.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и обновување на вашата енергија. Ова е време кога можете да размислите за вашите постигнувања и да поставите нови цели за иднината. Потрудете се да најдете време за активности што ве исполнуваат и релаксираат. Балансот помеѓу работата и личниот живот е важен, па потрудете се да се опуштите и да наполните со нова енергија.

Вашата креативност, интуиција и емоционална интелигенција ќе бидат ваши најголеми сојузници оваа недела. Искористете ги овие квалитети за да постигнете успех и да ги надминете сите предизвици што ќе ви се најдат на патот.

Промовирани огласи »

МАКСТИЛ е регионален лидер во производството на топловалани дебели лимови. Како компанија која се стреми кон секојдневен успех и усовршување на своите производи константно е во потрага и усовршување на својот тим!

Моментално вработува:

CONTROLLING SPECIALIST
МАШИНСКИ ТЕХНИЧАР
ЛЕАР
ЕЛЕКТРО ИНЖЕНЕР
ЕЛЕКТРИЧАР

Се уште невработени?! Сите останати огласи за вработување можерте да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Владата на Србија даде зелено светло за новиот ценовник на Јавното претпријатие „Патишта на Србија“.

Новите цени на патарините ќе важат од 10 јули, стои во новата Одлука за висината на посебната такса за користење на јавниот пат, неговиот дел и патниот објект, што ја донесе Јавното претпријатие „Патишта на Србија“.

Ова се новите цени на поединечните делници на српските автопати:

  • Белград – Шид: 500 динари (265 денари)
  • Обреновац – Прелина: 560 динари (295 денари)
  • Белград – Суботица: 800 динари (420 денари)
  • Белград – Врбас: 470 динари (250 денари)
  • Белград – Ниш југ: 1.130 динари (595 денари)
  • Белград – Димитровград: 1.670 динари (880 денари)
  • Белград – Баточина: 500 динари (265 денари)
Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »