Промовирани огласи »

Во просек за 11 отсто се зголемуваат ученичките стипендии кои ќе се исплаќаат со стартот на новата учебна година. Со владината одлука којашто е донесена во понеделникот наместо досегашните од 2.200 до 2.970 денари на месечно ниво учениците ќе добиваат стипендија во висина од 3.500 денари.

ПАВ Мотиви
Digital Trade Assistant (AL)

Вкупниот годишен износ кој ќе се распределува за оваа намена од речиси 87 милиони денари се зголемува на 97,8 милиони денари, а ќе бидат опфатени 3.100 ученици, најави министерката за образование и наука Мила Царовска по средбата со средношколските и студентските здруженија.

За сите видови стипендии ќе се објавуваат конкурси и заинтересираните навремено ќе бидат информирани за сите услови, критериуми и рокови за остварување на ова право.

Министерството за образование и наука преку работната група МЛАДИ-МОН ќе продолжи да креира политики со кои се подобрува стандардот и условите за учење за младите.

Промовирани огласи »

Во Србија се бараат мајстори, a платата може да достигне и до 2.000 евра. 

ПАВ Мотиви
Оператор на Лента - Бунарџик

За водоинсталатер за итни интервенции, платата се движи од 1.000 до 2.000 евра. На електиричарите, молерите, керамичарите, ѕидарите и заварувачите им се нуди плата поголема од просечната, а се движи во главно од 60.000 до 120.000 динари. Горан Родиќ, од Градежната комора на Србија, за „Вечерне новости“ објаснува дека недостигот на занаетчии ќе влијае на поскапувањето на трошоците за одржување на сите системи, од инфраструктура до станбени објекти, а дел од тоа ќе мораат да го платат граѓаните. Слична е состојбата и во други земји во регионот, каде снемува занаетчии поради иселувањето. 

Промовирани огласи »

Трета држава која отиде во блокада во вторникот. Препораките да останат дома сега се во Јужна Австралија, Викторија и делови од Нов Јужен Велс.

Опен Ги Груп ДООЕЛ
Quality Assurance Engineer

Многу луѓе изразија фрустрација што се вратија во карантин.

Помалку од 14% од луѓето се вакцинирани - најлош рејтинг меѓу нациите.

Премиерот Скот Морисон беше жестоко критикуван поради бавната стапка на вакцинација, но се спротивстави на повиците да се извини.

До неодамна, стратегијата на Австралија за затворање на границите,помагаше да се одржат случаите на ниско ниво. Но, многу заразната варијанта Делта ги оспори овие одбрани во изминатиот месец.

Постојат стравувања дека заклучувањето на Сиднеј може да се прошири до септември.

Промовирани огласи »

Според податоците на релевантни меѓународни организации, на светско ниво, 2% од загинатите лица во сообраќајни незгоди се велосипедисти,  а најчести смртоносни повреди кај велосипедистите се повредите на глава. Во земјава во просек годишно десетина велосипедисти го губат животот во сообраќајни незгоди. 

ВАН ХООЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ ИЛИНДЕН
Системски инженер - сајбер безбедност

Според Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, велосипедист кога учествува во сообраќај треба да носи заштитен шлем односно кацига, но законот не предвидува никаква санкција доколку велосипедистот не користи заштитен шлем односно кацига. Една од причините зошто законот не предвидува задолжително користење на заштитна кацига е фактот што голем број на велосипедисти, а исто така и Европската велосипедска федерација сметаат дека доколку користењето на заштитна кацига е задолжително и доколку не користењето на заштитна кацига се санкционира, тогаш значително ќе се намали бројот на лица кои користат велосипед како сообраќајно превозно средство и на тој начин ќе се изгубат сите придобивки кои ги носи користењето на велосипедот како превозно средство.

Согласно наведеното, дали ќе користи кацига или не, одлуката ја носи самиот велосипедист.  

На светско ниво застрашувачки  97% од  загинатите велосипедисти во сообраќајни незгоди  не носеле заштитна кацига.

Заштита од повреда на главата

  • Според меѓународни истражувања, при сообраќајна незгода со велосипед од  22%  до 47%  од велосипедистите се здобиваат со повреди на главата.
  • 75% од загинатите велосипедисти во сообраќајни незгоди се поради здобиени повреди на глава.

Заштита од надворешни временски влијанија

Заштитната кацига ја штити главата од директна изложеност на сонце и во случај на дожд не дозволува дождот да се слева кон очите, со што се подобрува видливоста кај велосипедистот.

Видливост

Една од причините поради коишто страдаат велосипедистите во сообраќајот е тоа што возачите не ги забележуваат навремено велосипедистите. Со носењето на заштитна кацига со светла боја и рефлектирачка површина видливоста на велосипедистот е многу поголема.

За да овозможи адекватна заштита кацигата треба да биде користена на правилен начин. Најважни  правила за соодветна употреба на кацигата се:

  • Да се користи соодветна димензија (големина) на кацигата.  Кацигата не смее да стега, ниту премногу да биде лабава за да овозможи максимална заштита.
  • Позиционирањето на кацигата во предниот дел треба да биде два прста над очите, кацигата несмее да биде прениско поставена за да не го намалува видното поле на велосипедистот.
  • Кацигата секогаш мора да биде цврсто врзана за долната вилица, бидејќи при незгода ако не е врзана може да падне од главата и да ја изгуби функцијата.
Повеќе