Промовирани огласи »

Неим*низирани попишувачи нема да пуштаме во домовите за време на пописот – велат граѓаните во анкета за ТВ 24. Според нив, им*низацијата против новата болест треба да биде задолжителна за попишувачите на терен, во услови кога пописот се спроведува среде панде*ија, а се стравува и од нов бран на заразени наесен.

Асура Фасилити Менаџмент ДООЕЛ Скопје
Шеф на служба за хигиена

Од државниот завод за статистика пак велат дека не може да бараат од попишувачите да бидат имнизирани, бидејќи таа не е задолжителна во државава и тоа би било дискриминација, но потенцираат дека попишувачите кои ќе сакаат да се им*низираат, ќе им бидат обезбедени дози.

Ние немаме законско право да бараме потврда за им*низација, бидејќи таа во државата е на добороволно ниво, поради тоа не можеме да го поставиме како критериум. Тоа би било дискримимација. Би било добро сите да се им*низираат, но не смее тоа да биде критериум. Ние препорачуваме и има и прашање во апликацијата дали сте примиле доза и дали би сакале да бидете им*низирани доколку бидете избрани, така што нудиме можност и доколку има потреба ние сме подготвени и да организираме им*низација на идните попишувачи – вели Јасмина Ѓорѓиева од Одделение за односи со јавност на Државен завод за статистика.

Министерството за здравство пак, нема да бара задолжителна потврда за примени дози за попишувачите кои ќе влегуваат во домовите на граѓаните, како што се најавува дека ќе се бара за неим*низираните наесен. За попишувачите – само апел од здравствените власти.

Целиот текст прочитајте го на 24.мк со клик ТУКА.

Промовирани огласи »

Како место во кое летните температури редовно знаат да бидат и над 48 степени Целзиусови, а и како место во кое без проблем со години сред пустина функционира затворен скијачки терен, Дубаи одлучи со дронови и струја да создава дожд. И местимично претера во тоа.

ВАН ХООЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ ИЛИНДЕН
Инженер за софтвер за инструмент табли

Метеоролошките власти на Дубаи објавија снимка на обилни дождови кои се резултат на нивната операција за создавање облаци кои би ја зголемиле влагата во блискоисточната држава.

Емиратите од 2017 имаат инвестирано 15 милиони долари во 9 различни проекти за создавање дожд. Сегашниот систем е од Универзитетот од Ридинг во Англија, и веќе неколку месеци работи на создавање на услови за да почне со врнење.

За сега системот на места работи подобро од што треба, па делови во околината на Дубаи беа поплавени како последица на вештачкиот дожд.

Една од најпофалните страни на системот е што користи струја наместо со хемикалии за создавање на дождот.

Промовирани огласи »

Во просек за 11 отсто се зголемуваат ученичките стипендии кои ќе се исплаќаат со стартот на новата учебна година. Со владината одлука којашто е донесена во понеделникот наместо досегашните од 2.200 до 2.970 денари на месечно ниво учениците ќе добиваат стипендија во висина од 3.500 денари.

ВАН ХООЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ ИЛИНДЕН
Системски инженер - сајбер безбедност

Вкупниот годишен износ кој ќе се распределува за оваа намена од речиси 87 милиони денари се зголемува на 97,8 милиони денари, а ќе бидат опфатени 3.100 ученици, најави министерката за образование и наука Мила Царовска по средбата со средношколските и студентските здруженија.

За сите видови стипендии ќе се објавуваат конкурси и заинтересираните навремено ќе бидат информирани за сите услови, критериуми и рокови за остварување на ова право.

Министерството за образование и наука преку работната група МЛАДИ-МОН ќе продолжи да креира политики со кои се подобрува стандардот и условите за учење за младите.

Промовирани огласи »

Во Србија се бараат мајстори, a платата може да достигне и до 2.000 евра. 

Декра
Senior frontend developer

За водоинсталатер за итни интервенции, платата се движи од 1.000 до 2.000 евра. На електиричарите, молерите, керамичарите, ѕидарите и заварувачите им се нуди плата поголема од просечната, а се движи во главно од 60.000 до 120.000 динари. Горан Родиќ, од Градежната комора на Србија, за „Вечерне новости“ објаснува дека недостигот на занаетчии ќе влијае на поскапувањето на трошоците за одржување на сите системи, од инфраструктура до станбени објекти, а дел од тоа ќе мораат да го платат граѓаните. Слична е состојбата и во други земји во регионот, каде снемува занаетчии поради иселувањето. 

Повеќе