Промовирани огласи »

Во денешно време, работата зазема навистина голем дел од нашите животи. Постојано луѓето се под стрес, мислат што треба наредно да направат, како да ги решат проблемите на работа и слично. Дури и кога на работа се оди како што треба, сепак луѓето се преопседнати со тоа што се случува во канцеларијата.

Доколку ги забележите следните знаци, Вам дефинитивно Ви е потребен одмор!

1 . Цело време размислувате на работа

Во ред е да се грижите за вашите обврски, но ако прва и последна мисла во текот на денот ви е работата, канцеларијата и документите, Вам дефинитивно ви треба одмор!

2. Целиот ваш живот се врти околу работа

Ако имате чувство дека и вашиот личен идентитет и она што сте како личност се врти околу вашата канцеларија – дефинитивно треба да ги земете оние слободни денови што ви следуваат.

3. Престанавте да се смеете

Кога последен сте се насмеале од срце? Ако не можете ни да се сетите, дефинитивно ви треба одмор, затоа што стресот комплетно се вселил во вашиот живот.

4. Немате ентузијазам за работата

Ако воопшто не ви е грижа за работата, којашто во еден момент од животот сте ја сакале и обожавале и едноставно се правите механички, под итно земете одмор додека сосема не сте си ја замразила работата.

5. Постојано правите грешки

Кој работи тој и греши. Но, ако постојано правите грешки кои најчесто се предизвикани заради недостиг на концентрација, тоа значи дека треба да земете здив и да одморите.

6. Пропуштате важни моменти од вашиот живот

Родендени, слави, прослави, дружења… ако постојано и константно го пропуштате ова заради вашата работа, тоа значи дека е време да поставите граници. Треба да си ја сакате работата, но не и по цена да ги пропуштите сите потенцијални прекрасни спомени.

7. Имате проблеми со спиењето

Ако постојано имате проблем со несоници или лош сон, тоа може да е резултат на вашата преоптовареност со работата. Постојано ве мачат проблемите и обврските на работата и не можете дури ни на сон да се опуштите.

8. Почнувате да изгледате исто како на сликата од пасошот

Има една шега која вели дека најдобар знак дека ви треба одмор е кога ќе почнете да изгледате како сликата од пасошот. Обично се вели дека сите излегуваат лошо на сликите за пасош, делуваат уморно и изнемоштено, па ако почнувате да изгледате така, земете неколку дена одмор и наспијте се!

Промовирани огласи »

Царинската управа вечерва соопшти дека по извршените проверки, утврдено е дека не било воопшто евидентирано дека автобусот на „Беса транс“, кој изгоре во страотна несреќа на автопат во Бугарија, ја напуштил државата. Двајца цариници се суспендирани поради неправилно постапување.

Во врска со информациите изнесени во јавноста во однос на надлежностите на Царинската управа на Република Северна Македонија при контрола на влез и излез на возила и превозници кои вршат меѓународен слободен превоз на патници, како и за постапувањето по конкретниот случај, ве информираме за следното:

Согласно член 49 од Законот за превоз во патниот сообраќај, при вршењето на слободен превоз на патници во меѓународниот патен сообраќај,  во зависност од видот на превозот, превозникот мора да има: извод од лиценца, патен налог во оригинал, евидентен лист за превоз на патници, договор склучен меѓу превозникот и нарачувачот на услугата и правилно и точно пополнет патен лист на пропишан образец, потпишан и заверен од превозникот и заверен од надлежните царински служби.

Врз основа на овие приложени документи, Царинската управа електронски го евидентира превозот и тоа на влез или излез при првото и при второто преминување на возилото преку граничниот премин на Република Северна Македонија, во зависност од релацијата на превозот.

За возилото со регистарски таблички СК 0284 БА на превозникот БЕСА Транс од Скопје, во периодот од 15.10.2020 година до 11.11.2021 година, Царинската управа има евидентирано повеќе  преминувања, преку граничните премини: ГЦИ Деве Баир, ГЦИ Блаце, ГЦИ Ќафасан и ГЦИ Делчево, за различни видови на превоз, вклучувајќи и евиденција на бројот на Изводот од Лиценцата за вршење на јавен превоз во меѓународниот патен сообраќај – слободен превоз на патници. Веродостојноста на овие приложени документи од превозникот дополнително ќе се проверува.

Првичните наоди од внатрешната контрола покажуваат дека на 18.11.2021 година, од страна на царинските службеници електронски не е евидентиран излезот на возилото со регистарски таблички СК0284БА на превозникот БЕСА Транс од Скопје, извршена е само заверка на евидентниот лист за превоз на патници.

За досега утврдените неправилности во постапувањето, за двајца царински службеници кои биле на смена кога возилото излегло од државата, ќе бидат преземени мерки суспендирање од работното место, а за нивниот непосреден раководител ќе следи мерка за санкционирање, се вели во соопштението.

Промовирани огласи »

Владата на вчерашната седница донесе Одлука за утврдување на статус на стратешки инвестиционен проект на Друштво за производство на електрична енергија „ОСТРО СОЛАР“ – Скопје.

 Како што информираа од владината прес-служба, станува збор за инвестиција за изградба на „Соларен парк Стипион“ вредна 270 милиони евра, кој преку оваа компанија ќе го реализира „Акуо Енерџи Сас Париз“ (Akuo Energy Sas Paris) од Франција, со капацитет за производство на електрична енергија од 350 до 400 мегават часови.

Промовирани огласи »

По Стопанската комора на Северна Македонија и Организацијата на работодавачи на Македонија, денеска со идентичен став се огласи и Сојузот на стопански комори на Македонија дека нема намера да ги плаќа тестирањата на работниците, според предлог-мерките кои ги најави министерот за здравство Венко Филипче.

Сузбивање на пандемијата и намалување на несаканите ефекти врз економијата е единствено возможно доколку се носат одржливи мерки кои ќе даваат вистински резултати, а не да се избираат преодни решенија од кои нема ефект. Со префрлање на одговорноста на друго место и со поставување на ултиматуми за кои нема правен механизам за спроведување сите се ставаат во неповолна состојба.

Со најавената задолжителна вакцинација во приватниот сектор се добива впечаток дека проблемот се префрла од Министерството за здравство кон деловните субјекти. Во услови кога не е спроведена целосна вакцинација на медицинскиот персонал, потребна е сериозна кампања на Министерството за здравство преку која ќе се споделат релевантни информации за вакцините и ќе им овозможи на луѓето секој индивидуално да донесе одлука базирана на факти.

Целосно е неприфатливо товарот за задолжително тестирање за оние кои не сакаат да се вакцинираат да падне на претпријатијата, бидејќи тие и така се наоѓаат во лоша финансиска состојба со сериозно намалена ликвидност, бидејќи голем дел од обврската за да се задржат вработените и да се одржи деловната активност во услови на криза е токму на работодавачите“, се вели во реакцијата.

Од таму додаваат дека ваквото наметнување на нов трошок за ПЦР тестови само ќе придонесе за згаснување на претпријатијата и продукција на зголемен број на невработени лица кои ќе паднат на товар на државата во услови на инфлација, раст на цените на сите суровини и репроматеријали и стотици парафискални давачки.

Проблемот е нагласен поради тоа што не се работи за еднократен трошок, за да би можеле деловните субјекти да калкулираат во своите пресметки, како што се на пример редовните систематски прегледи за вработените, туку се работи за константно повторување на секои 72 часа, што е тотално несправедливо.

Ја повикуваме Владата наместо донесување на мерки со кои ќе се продлабочи кризата, во наредниот период да се посвети на креирање и имплементација на политики кои ќе донесат заздравување на економијата, преку нови, навремени, континуирани и насочени мерки, донесени во консултација со приватниот сектор. Сојуз на стопански комори, како и досега, изразува подготвеност со свои експерти да придонесе во предлагање и креирање на истите“, пишува во соопштението на комората.

Повеќе