Промовирани огласи »

Марко Бислимовски, претседателот на Регулаторна комисија за енергетика, денеска на прес-конференција го соопшти зголемувањето на цените на електрична енергија за домаќинствата и малите потрошувачи со новите блок-тарифи од 1 јули.

За сметките во лето за 77,2 проценти ќе има 6,7 проценти покачување, најави Бислимовски.

За 98,8 проценти од домаќинствата просечната цена ќе се зголеми за 7,4 проценти, објави првиот регулатор.

Според блоковите, до потрошени  210 киловатчасови поскапувањето е 5,5 отсто, понатаму до 630 киловатчасови цената се зголемува за 10,3 проценти, до 1.050 повишувањето на цената продолжува со 18,3 отсто, а се што е над тоа ќе се плаќа со 138,7 отсто зголемување.

Му благодарам на ЕСМ што обезбеди цена од 48 евра по мегаватчас и превземената покривање на загубите во електродистрибутивната мрежа, додаде Бислимовски.

Промовирани огласи »

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,83% во однос на одлуката од 27.06.2022 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување кај бензините во просек за 0,460%, кај дизелот намалување во просек за 2,480%, кај екстра лесното масло намалување во просек за 2,201% и кај мазутот зголемување во просек за околу 0,032%, поради што во структурата на цените на нафтените деривати е извршено соодветно прилагодување.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Мазутот М-1 НС, не се менуваат и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 109,00 ден/лит, малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 111,50 ден/лит, додека малопродажната цена на Мазутот М-1 НС изнесува 53,305 ден/кг.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), се намалува за 2,50 ден/лит и со тоа малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V), изнесува 106,50 ден/лит.

Малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1 ) се намалува за 2,00 ден/лит и со тоа малопродажната цена на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1), изнесува 105,00 ден/лит.

Од 30.6.2022 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,176 %.

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 30.6.2022 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени, велат од Регулаторна.

Промовирани огласи »

KROMBERG & SCHUBERT е глобална индустриска групација примарно активна во автомобилската индустрија, која ја сочинуваат четири деловни единици: кабли, оn-board мрежи, пластична технологија и мехатроника. Своите производи ги пласира кај најголемите европски производители на автомобили (VW, BMW, AUDI, Mercedes, Škoda...) и вработува преку 50.000 луѓе ширум светот на повеќе од 40 различни локации. 

Моментално има отворено работни позиции за:

ИНЖЕНЕР ЗА CAD И ТАБЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО

ИНЖЕНЕР ЗА ПЛАНИРАЊЕ НА ПРОЦЕСИ

ДОСТАВУВАЧ НА МАТЕРИЈАЛИ НА ПРОИЗВОДНА ЛИНИЈА,

ТЕХНИЧАР ВО ОДРЖУВАЊЕ,

OFFICER Q CHANGE MANAGMENT

QS MANAGER CUTTING AND PRE-CONFECTION,

QS MANAGER INCOMING INSPECTION,

HR OFFICER,

ТЕХНИЧАР ВО ОДРЖУВАЊЕ,

ОПЕРАТОР ВО ПРОИЗВОДСТВО - СКОПЈЕ

Како и сите останати отворени и активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Високата инфлација и нестабилните пазари се причините поради кои луѓето повеќе се под стрес. Многу компании имаат иницијативи за управување со физичката и менталната благосостојба на нивните вработени. Бидејќи финансискиот стрес може да создаде и физичка и ментална болест кај работниците, работодавците треба да додадат иницијативи кои помагаат и за финансиската благосостојба на нивниот тим.

Знајте ги потребите. Помладите работници, милениумците и генерацијата Z, се позадоволни со добивање финансиски насоки и образование за управување со платите, пензионирањето и осигурувањето од нивните работодавци.

Понудете програма за финансиска благосостојба. Експертите велат дека промената на однесувањето е клучот за ослободување од финансискиот стрес за вработените.

Поставете програми за штедење. Компаниите можат да понудат бенефиција за образовниот долг - придонеси што се оданочуваат за да им помогнат на вработените да ги отплатат студентските заеми. Програмата за помош на вработените, вообичаено нуди бесплатни и доверливи проценки за проблемите на вработените, како и нудење советување, упатувања и дополнителни услуги.

Доколку вашето работно место ја зголемува вашата анксиозност, време е да ги погледнете најновите тековни работни позиции ТУКА.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »