Промовирани огласи »

Вработените во секторот Компјутерско програмирање повторно имаат највисоки плати во земјава. Вработените во оваа бранша во текот на месец март земале просечно 90 илјади денари надомест за нивните месечни работни задачи. Изненадува што има големи промени, дури две категории кои минатиот месец беа во топ пет, овој пат испаднаа од листата. 

Еве ја листата на највисоки исплатени нето плати во Македонија во првиот месец од годинава: 

Во сектор „компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности“ просечна нето плата исплатена во февруари изнесувала 90.844 денари. 

Втори на листата со највоска плата се вработените во сектор „останати стручни, научни и технички дејности“ кои примиле 59.368 денари плата во текот на месец март.

Следни на листата со највисоки плати во земајва се вработените во сектор „Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати“ каде просечната нето плата во март била 55.221 денари. 

Овој пат четврти на листата се категорија „Вадење на руди на метали“ со просечна плата од 52.323 денари. 

Последни на листата се „Финансиски услужни дејности, осовен осигурување и пензиски фондови“ со просек од 51.989 денари. 

Изненадува што овој пат на листата топ пет не се две категории кои исто така спаѓаат во поплатени сектори. Тоа се секторите „Воздухопловен транспорт“ каде просечната месечна нето плата во февруари достигнувала 63.734 денари, додека во март месец истата паднала на 47.500 денари. И во секторот „Телекомуникации“ има намалување на платите, таму во февруари просечна исплатена нето плата била 54.676 денари, додека во март се намалила на 48.420 денари. 

Промовирани огласи »

Поради големата заинтересираност и бројните пораки кои беа испратени на Facebook страната на компанијата, Кромберг & Шуберт Македонија Бт ДООЕЛ – подружница Илинден го организира првиот отворен ден за сите заинтересирани во четврток, 25.05.2023 со почеток во 17:00 часот!

Сите кои сакаат да се запознаат со процесот на производство на кабелски снопови, организацијата во компанијата и природата на работата ги покануваме да ја посетат фабриката на Кромберг & Шуберт во Илинден.

При самата посета ќе биде организирана прошетка во погонот од страна на претставници на компанијата, презентација со најважните детали околу компанијата и исто така ќе има можност за сите заинтересирани да аплицираат за работа.

Превозот до и од фабриката ќе биде организиран од градовите Скопје, Велес, Свети Николе и Куманово и тоа:

 • Велес
  • Централна автобуска станица – 16:00 часот
 • Свети Николе
  • Астра Горобински Пат – 16:00 часот
 • Куманово
  • Агенција Јоцо Турс – 15:50 часот
 • Скопје:
  • Факултет за Туризам и Менаџмент – 16:30 часот
  • Ист Гејт Мол на паркингот – 16:40 часот
  • Последна „50ка“ Маџари – 16:50 часот

Фабриката во Илинден постои помалку од една година но за овој период веќе се регрутирани 900 вработени кои изработуваат кабелски снопови за возилата BMW X1 и Mini Cooper Countryman.

Иако доста млада во своето постоење во Илинден, земено заедно со фабриката во Битола, оваа компанија обезбедува работа и грижа за повеќе од 6000 вработени, а вклучително со фабриката во Крушевац за 8000 вработени од регионот на кои секојдневно се труди да им ги подобри условите за работа и да им обезбеди стабилна работа и најразлични можности за развој и напредок.

Повелете, запознајте ги и уверете со работните услови кои оваа компанија ги нуди!

Промовирани огласи »

Работното место треба да биде место кое се состои од средина за инспирација на личноста да ги испорача своите вештини и способности за севкупниот развој на компанијата и нивниот професионален раст.

Еве ги најдобрите совети како да ја направите вашата компанија добро место за работа.

 • Продолжете да ги охрабрувате луѓето

Многу е неопходно работодавачот да се чувствува добро за неговата работна средина a за да се случи тоа работодавачот треба да започне да ги охрабрува вработените во неговата  канцеларија за да можат да работат на подобар начин.

 • Учете од другите

Компанијата е местото каде што сите вработени и нивните работодавци работат заедно и со одговорност ги извршуваат своите должности. Можно е овие испораки на должности да имаат корист ако се обидат да научат нешто еден од друг.

 • Создадете здрава конкуренција

Работењето во одлично опкружување може да има некаква позитивност меѓу вработените и работодавците, но всушност, вистината е дека тоа може да се случи со некаква здрава конкуренција меѓу овие работодавци и нивните вработени за подобро извршување на нивните должности.

 • Активно учествувајте во настани или волонтерски програми

Има некои од компаниите кои спроведуваат некакви забавни акти или настани во канцеларијата по повод различни функции. И ќе биде препорачливо сите вработени во компанијата да учествуваат на вакви настани или како учесници или како волонтери за успешно завршување.

Доколку се стремите кон константно усовршување за имиџот на компанијата интерно, секако резултатите ќе се реализираат и на екстерно ниво, односно доколку самите вработени го сметаат работното место како одлично тоа ќепридонесе и кон одлични бизнис и деловни резултати на истата.

Промовирани огласи »

Компанијата Мета е казнета со рекордни 1,2 милијарди евра од ирската комисија за заштита на податоци, водечката европска агенција која ја регулира работата на компанијата.

Ова е најголемата казна досега изречена според Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR) и е епилог на истрагата што трае речиси три години, од август 2020 година.

Компанијата Мета доби рок од шест месеци, почнувајќи од моментот на добивање на решението, да го запре преносот и обработката на податоците на граѓаните на ЕУ кои живеат во Америка. Ова значи дека податоците мора или да се избришат или да се пренесат на складиште во Европа.

Американскиот правен систем не обезбедува доволна заштита на податоците во согласност со стандардите на ЕУ, поради непропорционалниот и неоспорен пристап што го имаат разузнавачките агенции.

Во декември, Комисијата усвои нацрт-одлука за Рамката за приватност на податоците ЕУ-САД, која треба да биде усвоена до крајот на годината за регулирање на трансатлантските трансфери на податоци.

Прашање е дали Мета ќе може да го одложи прекинот на преносот на податоци до стапување на сила на новата рамка. Мета рече дека платформата на Фејсбук во Европа „нема да биде „веднаш засегната од одлуката“, но дека ќе поднесе жалба.

Претходната рекордна казна ја доби Амазон, која изнесуваше 746 милиони евра. Казната од 1,2 милијарди евра што ја доби компанијата Мета е апсолутно најголемата сума изречена како казна според регулативата GDPR.

Основниот судир на законите меѓу американската влада и нејзините правила за пристап до податоците, како и правата за приватност на податоците на Европејците, се во основата на ова прашање. Тоа е конфликт што ниту Мета, ниту која било друга компанија, не можат да го решат независно, се вели во компанијата Мета.

Затоа сме длабоко разочарани бидејќи ние сме единствените погодени од истите правни механизми, додека илјадници други компании обезбедуваат услуги во Европа, се додава во соопштението.

Иако висината на казната е рекордна, тоа не е прва санкција наметната за пренос на податоци во Америка од страна на големи технолошки компании. Минатата година Италија и Франција и се придружија на Австрија во забраната за користење на услугите на Google Analytics. И во април оваа година, австриското регулаторно тело заклучи дека Facebook Pixel го прекршува законот и прописите GDPR.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »