Промовирани огласи »

Џејми Дајмон, генералниот извршен директор на  JPMorgan Chase  банката од Вол Стрит го крена гласот против криптовалутата биткоин кој според него е преценета и може да доведе до пукање на сегашниот меур што ќе има тешки последици за инвеститорите.

Треба да се потсети дека токму Дајмон и неговата банка  JPMorgan Chase беа едни од главните виновници од финансиските институции во 2007 за страшниот пад на пазарот на недвижности бидејќи продаваа несигурни имотни хипотеки со лажен зголемен рејтинг обезбеден од осигурителните компании.

Токму големата економска криза во 2008 придонесе за создавање на криптовалутите кои нема да зависат од банкарскиот сектор, ќе бидат одредувани од самиот пазар и ќе понудат поголема транспарентност. Секако, биткоинот и другите електронски валути се уште не го постигнале идеалниот принцип на функционирање но, тоа е поради тоа што засега се нерегулирани. 

 JPMorgan Chase платиле 13 милијарди долари казна на американската влада за нелегалните трансакции со хипотеките и нивното препродавање при што многумина останаа без своите домови. Разликата сега со биткоинот е во посигурната поставеност на неговата вредност и пазарна намена, па повторување на слична економска и пазарна криза засега е малку веројатна.

Извор - Фактор

Промовирани огласи »

Занаетчиските работи се добро платени, а еден столар може да заработи 4.018 франци во Швајцарија. 

Пекарите во оваа земја заработуваат нешто повеќе. 2.601  франци може да заработи фризер. 

Цвеќар и графички дизјанер земаат плати од 3.800 франци. 

4.450 франци изнесува платата на еден автомеханичар. 

Новинарите заработуваат по 5.551 франк, а професор над 7000 франци. 

Главен лекар во болницата во Цирих заработува скоро 13.000 франци месечно. 

Swissinfo.ch пишува и дека на работниците често им се исплатува и 13-та плата. 

Промовирани огласи »

Во Владата на Република Македонија денеска ќе се потпише договорот меѓу владите на Република Македонија и Советот на министри на Босна и Херцеговина за заемно признавање и замена на возачки дозволи.

Во име на Владата на Република Македонија, договорот ќе го потпише министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, а во име на Советот на министри на Босна и Херцеговина, министерот за комуникации и транспорт, Исмир Јуско.

На потпишувањето ќе биде присутен и министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, кој претходно ќе оствари билатерална средба со министерот за комуникации и транспорт на БиХ, Исмир Јуско. 

Промовирани огласи »

Научниците направиле анализа на годините во животот на просечен човек и како тие се одразуваат на неговите перформанси.

KARIERA.mk беше изненадена од некои резултати:

 • Учењето на странски јазик е најлесно на 7-8 години
 • Мозокот најдобро процесира работи и настани на 18 години
 • Имињата се паметат најлесно на 22 години
 • За првпат сме најзадоволни со животот на 23 години

 • Мускулите се најсилни на 25 години, а такви ќе останат во наредните 10 до 15 години
 • Идеално време за основање семејство е на 26 години
 • Најдобрите маратонци најчесто имаат 28 години
 • Коските се најцврсти на 30 години
 • Луѓето најдобро препознаваат лица на 32 години
 • Добитниците на Нобеловата награда ги направиле најголемите откритија во просек на 40 години
 • Најдобро ги разбираме туѓите емоции во четириесеттите и педесеттите години од животот
 • Задоволството од животот повторно е на врвот во 69-та година

 • Најбогат речник имаме во доцните шеесетти и раните седумдесетти
 • Навистина со годините стануваме помудри
 • Големите одлуки се носат во годините што завршуваат на 9
Повеќе
КЛИКНИ