Промовирани огласи »

Индустријата и областите можат да се развиваат на различни начини, во зависност од многу фактори како што се технолошки напредок, економски услови, друштвени потреби и регулации.

Но, можеме да предвидиме некои општи трендови.

 • Технологија и иновации

Сигурно е дека ќе продолжи брзиот напредок во технологијата, со фокус на области како што се вештачката интелигенција, интернет на работи, блокчејн, биотехнологија итн. Технолошките иновации ќе имаат значителен влијание на сите индустрии.

 • Дигитализација

Се очекува дигитализацијата да се продолжи, со повеќе компании и индустрии да ги надминат класичните модели на бизнис во дигитални. Ова може да вклучува развој на платформи за онлајн продажба, виртуелни реалности, електронско плаќање итн.

 • Одржливост и зелена енергија

Со зголемена свесност и законски регулации, се очекува раст на инвестициите во одржливи индустрии и зелена енергија. Ова вклучува обновливи извори на енергија, рециклирање, одржливи модели на бизнис итн.

 • Глобализација:

Глобалната економија и пазарите ќе продолжат да се зависни едни од други, со поголема интеграција на компании и индустрии од различни делови на светот. Ова може да влијае на конкуренцијата, иновациите и работната сила.

 • Роботизација и автоматизација

Со напредокот во роботиката и вештачката интелигенција, се очекува поголема автоматизација на работните процеси во многу индустрии. Ова може да создаде предизвици во однос на вработувањето и треба да се наоѓаат начини за адаптирање на работната сила.

Овие се само некои од можните трендови, но треба да се има во предвид дека индустриите се динамични и може да се појават нови фактори и предизвици во иднина.

Промовирани огласи »

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад донесе oдлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,53 % во однос на одлуката од 7.5.2024 година.

Од 10.5.2024 година, од 00.01 часот, максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

 • Моторен бензин ЕВРОСУПЕР БС-95 – 86,00 (денари/литар)
 • Моторен бензин ЕВРОСУПЕР БС-98 – 88,00 (денари/литар)
 • Дизел-гориво ЕВРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 74,50 (денари/литар)
 • Масло за горење екстра-лесно 1 (ЕЛ-1) – 74,00 (денари/литар)
 • Мазут М-1 НС – 44,609 (денари/килограм)
 • Малопродажната цена на „мазутот М-1 НС“ се намалува 1,223 денар/кг и сега ќе изнесува 44,609 денари/кг.

Малопродажните цени на бензините ЕВРОСУПЕР БС-95 и ЕВРОСУПЕР БС-98, како и на ЕВРОДИЗЕЛОТ (Д-Е V) и на екстра-лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) не се менуваат.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините 2,939 %, кај дизелот 1,523 %, кај екстра-лесното масло 1,341 % и кај „мазутот“ намалувањето е 3,608 %.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок 0,015 %. 

Промовирани огласи »

DOUBLE TREE BY HILTON со погодна локација кадешто централниот дел од Скопје со сите познати туристички и историски знаменитости, се на 10 минути возење додека меѓународниот аеродром во Скопје е оддалечен само 20 минути. Нашиот хотел во Скопје нуди флексибилен функционален простор 22.000 квадратни метри, вклучувајќи елегантна балска сала со природно светло, простории за состаноци и сала за состаноци.

Моментално вработува: 

ХИГИЕНИЧАР/КА
МИЈАЧ/КА НА САДОВИ
ПОМОШНИК ГОТВАЧ/КА
ГОТВАЧ/КА
РЕЦЕПЦИОНЕР/КА
СОБАР/КА
ШАНКЕР/КА
КЕЛНЕР/КА
АГЕНТ ЗА ПРОДАЖБА

Се уште невработени?! Сите останати активни работни места можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Во 21 век, успехот во кариерата зависи од развивање на различни вештини кои се прилагодени на современите потреби на пазарот на трудот и деловната средина.

Некои од најважните вештини вклучуваат:

 • Вештини во комуникација: Способноста да комуницирате јасно и ефикасно, како писмено, така и усно, е клучно. Ова вклучува и умешност во слушање и подобрување на меѓуличните односи.
 • Вештини во тимско работење: Способноста да работите во тим и да соработувате со различни личности има поголемо значење. Тимската работа често е срцевина на многу бизниси и организации.
 • Проблемски решенија: Способноста да анализирате, разберете и решите проблеми е од суштинско значење. Ова вклучува креативно мислење, критичко размислување и способност за иновации.
 • Технолошки вештини: Со зависноста на многу индустрии од технологијата, важно е да имате основни технички вештини и да бидете способни да се адаптирате на новите технологии и алатки.
 • Учење и приспособливост: Способноста за брзо учење и приспособување на нови ситуации е од клучно значење. Технологијата и пазарот на трудот  брзо се менуваат, па е важно да вложувате постојано во себе.

За да ги развиете овие вештини, можете да примените некои од следните стратегии:

 • Обуки и курсеви: Во зависност од вештините кои сакате да ги развиете, можете да се регистрирате на обуки, курсеви или семинари кои ги нудат овие вештини.
 • Лично и професионално читање: Читањето на книги, статии и блогови од релевантни области може да ви помогне да ги подобрите вашите вештини и да ги следите најновите трендови.
 • Практична работа и искуство: Практичното искуство и работа во индустријата се одличен начин да ги примените вештините  и да научите нови работи.
 • Менторство и совети: Пребарување на ментор или добивање на совети од искусни луѓе во вашата област може да ви помогне да ги развиете вашите потенцијали и да се подобрите во вашата кариера.

Со континуирано развивање на овие вештини, ќе бидете подготвени за успешна кариера во 21 век.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »