Промовирани огласи »

Српските лекари-специјалисти земаат плата од 1.100 евра, а Романците за истата работа добиваат 4.000 евра. 

Претседателката на Сојузот на лекари и фармацевти на Србија, Горица Ѓокиќ, за Демостат објаснува дека тоа што заработувачката на српските лекари го надминала просекот не е одраз на нивната висока плата, а основната плата на лекарите е ниска, најниска во регионот.

„Во последните десет години заминале над 6.000 доктори на медицина, неколку стотици доктори по стоматологија и фармацевти“, вели Ѓокиќ за Демостат, пренесува Н1.

Во Романија, лекар специјалист во таа земја заработува 4.000 евра, а супспецијалист 7.000, а медицинска сестра или техничар околу 1.700 евра, пишува Демостат.

Специјалистите во Македонија добиваат околу 1.500 евра, во БиХ, Албанија и Бугарија околу 2.000, во Словенија од 2.000 до 3.000, а супспецијалистите одат до 4.000 евра, а во Хрватска лекар специјалист може да смета на 2.797 евра.

Слично е и во Црна Гора, каде специјалист има 2.500, а субспецијалист околу 3.000 евра.

Во Србија, општ лекар добива околу 900 евра, специјалист 1.100, супспецијалист околу 1.200, а медицинските сестри и техничарите во просек по 570.

foto freepik.com/Racool_studio

Промовирани огласи »

„Tinex Тo Go“ се кафетерии кои нудат голем избор на салати, вкусни сендвичи, пијалаци и десерти подготвени од најквалитетни свежи сосотојки.

Доколку сакате да станете дел од тимот на „Tinex Тo Go“ ве покануваме да аплицирате на отворената работна позиција:

ПРОДАВАЧ/КА ТУ ГО ТЦ ЛИСА

Промовирани огласи »

Цементарница УСЈЕ АД Скопје е основана во 1955 година и претставува извонреден пример на компанија со одржлив развој. Со постојани вложувања во производната технологија, започнување и спроведување на разновидни проекти во сферата на заштитата на животната средина, развој на заедницата и останати проекти во областа на Корпоративната Општествена Одговорност се главните придобивки и филозофија на одржлив развој. 

Моментално се отворени следниве работни позиции:

АСИСТЕНТ ЗА КОНТРОЛА НА КВАЛИТЕТ
COMMUNICATIONS & CSR OFFICER
ПОМЛАДИ ОПЕРАТОРИ ВО ПРОИЗВОДСТВО
ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАРИ ВО ЕЛЕКТРО ОДРЖУВАЊЕ

Се уште сте невработени?! Погледнете ги сите активни работни места ТУКА!

Промовирани огласи »

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2024 година, изнесува 40 496 денари, објави Државниот завод за статистика. 

Како што пишува во објавата на ДЗС, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во март 2024 година, во однос на март 2023 година, изнесува 116.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (21,9 отсто), Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (21,3 проценти) и Образование (20,5 отсто).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (7,8 отсто), Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (7,3 проценти) и Преработувачка индустрија (6,2 отсто), пишува во соопштението на ДЗС. 

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »