Промовирани огласи »

Најплатените професии во светот варираат во зависност од индустријата, локацијата и економските услови. Сепак, некои професии се познати по високиот приход што го нудат.

Еве ги некои од најплатените професии глобално:

1. Хирурзи и Лекари

 • Профил: Хирурзите и специјализираните лекари, како кардиолози, невролози и ортопеди, заработуваат највисоки плати поради високата одговорност и долгогодишното образование.
 • Просечна годишна плата: Од $200,000 до $500,000+.

2. Анестезиолози

 • Профил: Анестезиолозите се одговорни за пациентите пред, за време и по операцијата, што бара високо ниво на експертиза.
 • Просечна годишна плата: Околу $300,000 до $400,000+.

3. Ортодонти и Стоматолози

 • Профил: Ортодонтите и специјализираните стоматолози заработуваат високи плати поради важноста на нивните услуги и долгогодишното образование.
 • Просечна годишна плата: Околу $200,000 до $300,000+.

4. Извршни Директори (CEO)

 • Профил: Извршните директори на големи компании имаат високо ниво на одговорност и носат стратешки одлуки за компанијата.
 • Просечна годишна плата: Од $150,000 до неколку милиони долари, зависно од големината и успехот на компанијата.

5. Пилоти на Комерцијални Авиони

 • Профил: Пилотите на комерцијални авиони заработуваат високи плати поради сложеноста и одговорноста на нивната работа.
 • Просечна годишна плата: Околу $100,000 до $250,000+.

6. ИТ Директори (CIO/CTO)

 • Профил: ИТ директорите се одговорни за технолошката стратегија и управување со ИТ инфраструктурата на компанијата.
 • Просечна годишна плата: Околу $150,000 до $300,000+.

7. Петрохемиски Инженери

 • Профил: Инженерите во нафтената и гасната индустрија заработуваат високи плати поради високите барања и техничката сложеност на работата.
 • Просечна годишна плата: Околу $100,000 до $250,000+.

8. Финансиски Менаџери и Инвестициски Банкири

 • Профил: Финансиските менаџери и инвестициските банкари играат клучна улога во управувањето со финансиските операции и инвестициите.
 • Просечна годишна плата: Околу $120,000 до $300,000+.

9. Правници (Особено корпоративни и патент адвокати)

 • Профил: Правниците во специјализирани области како корпоративно право и патентно право заработуваат високи плати.
 • Просечна годишна плата: Околу $100,000 до $250,000+.

10. Маркетинг Директори (CMO)

 • Профил: Маркетинг директорите се одговорни за развојот и имплементацијата на маркетинг стратегиите кои носат приход на компанијата.
 • Просечна годишна плата: Околу $100,000 до $250,000+.

Дополнителни фактори кои влијаат на платите:

 • Географска Локација: Платите можат значително да се разликуваат од една земја до друга.
 • Искуство и Образование: Повисокото ниво на образование и долгогодишното искуство може значително да ја зголемат платата.
 • Индустрија: Некои индустрии, како технологија, здравство и финансии, нудат повисоки плати од другите.

Овие професии не само што бараат високо ниво на експертиза и образование, туку и обично доаѓаат со големи одговорности и висок степен на стрес.

Промовирани огласи »

Да се одредите кој тип на претприемач сте, е важно за да ги разберете вашите силни страни, слабости и како најдобро можете да го водите вашиот бизнис.

Еве ги четирите основни типа на претприемачи и како да одредите кој тип сте вие:

1. Визионерски Претприемач

 • Карактеристики: Имате големи идеи и визии за иднината. Ве води иновацијата и сакате да создадете нешто ново и уникатно.
 • Силни страни: Креативност, способност за гледање на пошироката слика, инспиративно лидерство.
 • Слабости: Можеби занемарувате детали и практични аспекти, не секогаш сте фокусирани на финансии.

2. Финансиски Претприемач

 • Карактеристики: Се фокусирате на финансискиот аспект на бизнисот. Разбирате како да генерирате профит и да го управувате паричниот тек.
 • Силни страни: Финансиска дисциплина, разбирање на пазарот и можностите за инвестирање.
 • Слабости: Можеби недостасува креативност, фокусирање на краткорочни добивки наместо долгорочни иновации.

3. Стратешки Претприемач

 • Карактеристики: Добро планирате и анализирате. Имате стратегиски пристап кон развој на бизнисот и постојано истражувате пазарот и конкуренцијата.
 • Примери: Џеф Безос, Марк Закерберг.
 • Силни страни: Аналитичко размислување, долгогодишно планирање, способност за предвидување на пазарните трендови.
 • Слабости: Можеби сте премногу фокусирани на анализа и помалку на акција, ризик од преголема планирање.

4. Храбар Претприемач

 • Карактеристики: Не се плашите да преземете ризици. Спремни сте да се соочите со неуспехите и да ги искористите предизвиците како можности.
 • Силни страни: Храброст, способност за брзо донесување одлуки, отпорност.
 • Слабости: Можеби преземате премногу ризици, понекогаш занемарувајќи ја анализа и планирање.

Како да одредите кој тип сте?

 • Самоанализа: Размислете за вашите претходни бизнис искуства. Кои аспекти на водење на бизнисот најмногу ве мотивираат и во кои сте најдобри?
 • Повратни информации: Прашајте ги вашите колеги, партнери или ментори за нивното мислење за вашите претприемачки вештини и стил.
 • Тестови и алатки: Постојат различни онлајн тестови и алатки кои можат да ви помогнат да ги идентификувате вашите претприемачки карактеристики.

Разбирањето на вашиот тип на претприемач ќе ви помогне да ги искористите вашите силни страни и да работите на вашите слабости, со цел да го постигнете најдобриот можен успех во вашиот бизнис.

Промовирани огласи »

Со огромно задоволство Ве известуваме дека КШМК-Бт воведува БОНУС ЗА СЕКОЈ НОВ ВРАБОТЕН со кој на сите нови вработени во компанија ќе им биде исплатен специјален бонус.

Покрај него не инфомираа дека ќе се исплаќа и БОНУС ЗА ПРЕПОРАКА ЗА НОВ ВРАБОТЕН.

Овие бонуси се израз на нивната благодарност од една страна до новите вработени кои ќе одлучат да бидат дел од Кромберг & Шуберт Македонија Бт ДООЕЛ, ќе сакаат да ги споделат своите знаења и искуства со сите нив, а од друга страна до сите колеги кои активно учествуваат во процесот на регрутирање нов кадар во компанијата со предложување на своите блиски роднини и пријатели.

Искрено веруваме дека на овој начин ќе ги поттикнат и ќе допринесат во градењето на успешна и пријатна работна средина.

Воведувањето на двата бонуси има за цел да им даде дополнителен стимул на новите вработени, да помогне во процесот на успешно интегрирање во компанија, а од друга страна да покаже благодарност до колегите кои се вистински промотери на компанијата со најдолга традиција и најдобри услови за работа.

Кромберг & Шуберт Македонија Бт ДООЕЛ со разни активности кои ги воведува е број еден во најдобри услови за своите вработени од самото основање на компанијата.

Бидете и ВИЕ дел од КРОШУ 💜
 

Промовирани огласи »

Од вчера па до 31 август на државните патишта во Македонија се воведува летен времен режим на сообраќај со кој се забранува движење на тешки товарни возила со вкупна маса над 15 тони, за време на деновите од викендот и за денови при екстремно високи температури.

Термините се следни:

 • петок од 17:00 – 22:00 часот, 
 • сабота од 09:00 до 18:00 часот и
 • недела од 09:00 до 22:00 часот.

На магистралниот пат А2 делница: Скопје – Охрид – Скопје се забранува движење на тешки товарни возила чија вкупна маса преминува 7,5 тони за време на викендите, во следните интервали:

 • петок од 15:00 – 22:00 часот,
 • сабота од 07:00 до 12:00 и од 18:00 до 24:00 часот и
 • недела од 07:00 до 22:00 часот.
Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »