Промовирани огласи »

Наша соговорничка е Зорка Стојанова, Loyalty Program & Customer Finance Manager (Раководител на програмата за лојалност и кредитирање) во Нептун Македонија, со 10 години работно искуство во Нептун и докажана експертиза во малопродажба. Професионалец во сферата на финансиите, со магистерски студии во областа на Монетарна економија, финансии и банкарство на Економскиот факултет во Скопје. Разговаравме за нејзината улога во голема компанија како Нептун Македонија и за креирањето на стратегија за купувачите преку лојалната програма HaPPy, која нуди безброј поволности.

Во Нептун Македонија работите речиси 10 години. За почеток, запознајте нè што подразбира вашата моментална позиција?

Моја задача и клучен фокус е внимателно градење и имплементирање на стратегии засновани на сериозна анализа на купувачите и нивното однесување, како и нивните желби, потреби и очекувања. Во таа смисла, внимателно ја креираме нашата програма за лојалност, со која сакаме да инспирираме повеќе радост и задоволство со секое купување кај нас.

Се обидувам да ги следам и реакциите на сите наши потрошувачи преку социјалните мрежи или грижата за корисници, знаејќи колку овие повратни информации се непроценливи во поглед на креирање на услови што нашите купувачи најмногу ги посакуваат. Во тој контекст, често тргнувам и од себе; што би ме привлекло, што емотивно би ме поттикнало да бидам лојален потрошувач, каква примарна и секундарна вредност може да ми понуди одредена програма... Така, благодарение на анализата на податоците за потребите и очекувањата, ја креираме нашата NEPTUN haPPy автентична приказна со купувачите.

Улогата на НЕПТУН Македонија во вашиот професионален развој?

10 лојални години во Нептун се поколопуваат со 10тиот роденден на програмата за лојалност. Време во кое успеав да се надградам со знаење, да растам со позиција и  преминам во менаџер кој е дел од компанија и бренд што навистина го менува животот. Компанија која вложува многу во своите вработени но и компанија која едно купувачко искуство го носи на едно друго повисоко ниво. Кога го велам тоа, не мислам само фигуративно, туку и суштински - со квалитетот на услугата што ја нудиме, иновативноста, корисничкото искуство, достапноста на колегите во продажба, компетенциите и знаењата на нашите вработени што секојдневно помагаат и олеснуваат нечие секојдневие.

Нептун Македонија е компанија што три децении е лидер на пазарот за продажба на бела техника; апарати за домаќинство; телевизиски, аудио и видео апарати; компјутери; смартфони; фото апарати и камери; лична нега и убавина; ладење и греење. Како се обидувате да останете во чекор со сè и да нудите релевантни поволности за купувачите во секое време?

Уникатноста на лојалната програма на Нептун, иако можеби звучи како флоскула, се должи на филозофијата дека ние не ги следиме трендовите, туку ги создаваме. Важно е континуирано да ги поместуваме границите, да го негуваме квалитетот на услугата и односот кон купувачите, но и да воведуваме нови, напредни поволности, удобно и елегантно искуство при пазарување и секако врвна поддршка во целиот процес. Тоа е најдобриот начин да ги наградите лојалните потрошувачи и да им дадете можност да купуваат по посебни, повластени цени, користејќи ваучери, подароци и специјални изненадувања. Само така нашите купувачи се чувствуваат привилегирани, бидејќи програмата за лојалност е креирана токму според нивните потреби и очекувања. Тоа е еден вид ВИП статус наменет токму за нашите најголеми фанови.

Што може купувачите да очекуваат од HaPPy картичката ова лето?

Пред извесно време лансиравме нова, подобрена haPPy програма, која овозможува низа неверојатни поволности и бенефиции; купување по haPPy цени, наградни поени, достава, промоции, поддршка, подароци за купувачите во сите градови и во сите наши продавници, екстра ваучери, а купувачите ова лето ги очекуваат и специјални изненадувања за топ 10 лојални купувачи.

Сите ние знаеме дека не секогаш купуваме само затоа што нешто ни треба, туку и за да го збогатиме секојдневието, да ги израдуваме најблиските со подарок, но и да се израдуваме себеси. Ние сме пресреќни и се чувствуваме привилегирани што сме дел од тие моменти на дарување и споделување, и сакаме да ги почестиме купувачите со нешто посебно, со нешто што нема да го доживеат на друго место, а тоа е тој, наш, автентичен NEPTUN haPPy третман.

Промовирани огласи »

Избегнувањето на лошите работни навики е клучно за зголемување на продуктивноста и постигнување на професионален успех.

Еве неколку стратегии кои можат да ви помогнат да ги избегнете или елиминирате лошите работни навики:

1. Идентификувајте ги лошите навики

 • Свест: Признајте ги и забележете ги вашите лоши навики. Водете дневник за вашата работа и забележете ги моментите кога сте најмалку продуктивни или кога правите грешки.
 • Анализа: Анализирајте како овие навики влијаат на вашата продуктивност и кариера.

2. Поставете јасни цели

 • Дефинирање на цели: Поставете краткорочни и долгорочни цели кои се специфични, мерливи, достижни, релевантни и временски определени (SMART цели).
 • Приоритизирање: Поделете ги големите задачи на помали, управливи чекори и одредете приоритети.

3. Создадете рутина

 • Редовен распоред: Создадете дневен распоред кој вклучува одредени периоди за работа, паузи и лични активности.
 • Континуитет: Придржувајте се до распоредот секој ден за да создадете рутина.

4. Управувајте со времето ефективно

 • Техника на помодоро: Работете во кратки, фокусирани интервали (на пример, 25 минути), следени од кратки паузи.
 • Планирање: Користете календар или апликација за планирање за да ги организирате вашите задачи и рокови.

5. Минимизирајте ги одвлекувањата

 • Средина: Создадете работна средина која е слободна од одвлекувања, како што се непотребни предмети на бирото или бучавата.
 • Технологија: Исклучете ги нотификациите на вашиот телефон или компјутер за време на работното време.

6. Развијте позитивни навики

 • Продуктивни паузи: Направете кратки, редовни паузи за да ги одморите очите и умот.
 • Физичка активност: Внесете физичка активност во вашата дневна рутина за да ја зголемите енергијата и фокусот.

7. Контролирајте го стресот

 • Медитација и релаксација: Практикувајте медитација, длабоко дишење или други техники за релаксација.
 • Баланс: Осигурајте се дека имате баланс помеѓу работа и личен живот за да го намалите стресот.

8. Барајте повратни информации

 • Менторство: Барајте совети и повратни информации од ментори, колеги или надредени.
 • Само-оценка: Редовно проценувајте го вашиот напредок и приспособувајте ги вашите стратегии соодветно.

9. Научете нови вештини

 • Образование: Придружете се на курсеви или семинари кои можат да ви помогнат да развиете нови вештини или подобрување на постоечките.
 • Читање: Читајте книги и статии за продуктивност и менаџмент.

10. Бидете трпеливи и доследни

 • Мали чекори: Промените не се случуваат преку ноќ. Фокусирајте се на мали, постепени подобрувања.
 • Доследност: Бидете доследни во вашите напори и не се откажувајте ако не видите веднаш резултати.

Избегнувањето на лошите работни навики бара време, посветеност и континуирана работа на себе. Со примена на овие стратегии, можете значително да ја зголемите вашата продуктивност и да постигнете поголем успех во вашата кариера.

Промовирани огласи »

Секој четврти јули, Американците од сите делови на земјата се обединуваат за да го прослават Денот на независноста - ден кој го обележува раѓањето на нацијата и почетокот на нејзиниот пат кон слободата и демократијата. Овој празник потсетува на 4 јули 1776 година, кога Конгресот на Соединетите Американски Држави ја усвои Декларацијата за независност, со што тринаесетте колонии официјално прогласија независност од британското кралство.

 • Историска позадина

Декларацијата за независност, составена главно од Томас Џеферсон, е документ кој ја втемели основата на американските вредности и идеали. Таа ги прокламира основните права на живот, слобода и потрага по среќа, и го означи почетокот на една нова ера на самоуправување и суверенитет. Овој документ не само што го дефинираше политичкиот правец на новоформираната нација, туку исто така инспирираше бројни движења за независност и демократија ширум светот.

 • Традиции и прослави

Денот на независноста е исполнет со разни традиции и активности кои ја рефлектираат националната гордост и патриотизмот на Американците. Парадите се една од најомилените традиции, каде што улиците се исполнети со шарени поворки, музика и изведувачи. Во текот на денот, семејствата и пријателите се собираат на пикници и барбекјуа, уживајќи во традиционални јадења како хот-дог, хамбургери и пченка на скара.

Пиротехничките спектакли се врвот на прославата. Огнометите, кои го осветлуваат ноќното небо, симболизираат радост и слобода. Градовите и населените места низ целата земја организираат величествени шоуа, кои ги привлекуваат илјадници гледачи. Освен тоа, вообичаено се одржуваат концерти и други културни настани, каде што настапуваат познати музичари и артисти.

 • Размислување и единство

Покрај забавата и прославите, Денот на независноста е време за размислување за значењето на слободата и жртвите направени за нејзино постигнување. Ова е ден кога Американците се сеќаваат на храброста и решителноста на основачите на нацијата, како и на сите оние кои го дале својот живот за да ја зачуваат таа слобода.

Во оваа пригода, граѓаните ги изразуваат своите патриотски чувства, го истакнуваат националното знаме и учествуваат во различни заеднички активности. Денот на независноста е момент кога целата нација е обединета во духот на слободата, еднаквоста и братството, потсетувајќи се на заедничките цели и вредности кои ги поврзуваат.

Денот на независноста на САД е повеќе од обичен празник - тоа е симбол на националната историја, гордост и идентитет. Со славење на овој ден, Американците ги почитуваат принципите врз кои е изградена нивната нација и ги пренесуваат тие вредности на идните генерации. Тоа е ден кога се слави слободата, единството и непоколебливиот дух на американскиот народ.

Промовирани огласи »

КАМ Маркет е најголем синџир на маркети во Македонија кој ги применува основните принципи на хард дисконт: Висок квалитет и постојано ниски цени. Кам има мрежа од 80 маркети низ цела Македонија, а има и свои маркети во Бугарија и Косово. 

Поради константен раст на тимот моментално се оторени следниве работни позиции:

КАСИЕРИ/КИ СКОПЈЕ- СКРАТЕНО ВРЕМЕ
РАБОТНИЦИ ЗА МАГАЦИНСКО РАБОТЕЊЕ - СПРЕМАЧИ НА РОБА
РАКОВОДНИ ЛИЦА - КОЧАНИ
КАСИЕРИ/КИ- ВЕЛЕС
КАСИЕРИ/КИ - СТРУГА
КАСИЕРИ/КИ - ОХРИД
РАКОВОДНИ ЛИЦА - СКОПЈЕ
КАСИЕРИ/КИ - СКОПЈЕ

Се уште невработени?! Сите останати работни позиции можете да ги најдете ТУКА.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »