На Бадник, традиционално се подготвуваат строго посни јадења како дел од подготовката за Божиќ. Еве листа на најчестите посни јадења кои се спремаат во Македонија за Бадниковата вечера:
1. Лепче со паричка
Лепчето е едно од најважните јадења на Бадник. Се прави со посни состојки и внатре се става паричка, која според обичаите, му носи среќа и благосостојба на оној што ќе ја најде.
2. Грав
Посен грав е традиционално јадење на многу трпези. Се готви едноставно, без месо, со зачини како црвен пипер, лук и магдонос.
3. Сарма
Посна сарма се подготвува со листови од кисела зелка и фил од ориз, праз и зачини. Наместо месо, се користат различни зеленчуци или печурки.
4. Суви плодови и јаткасти плодови
Ореви, лешници, суви смокви, суво грозје, сливи и други суви плодови се неизоставен дел од традиционалната трпеза.
5. Риба
За оние што го практикуваат овој обичај, често се подготвува печена риба или рибја чорба.
6. Пита со тиква или јаболка (тикварник)
Се прави пита со посно тесто и фил од тиква, јаболка или ореви, заедно со шеќер и цимет.
7. Варена пченица
Варената пченица симболизира плодност и живот, а се послужува како десерт со шеќер, ореви и суво грозје.
8. Зелник
Посен зелник со праз или спанаќ е уште едно традиционално јадење кое често се подготвува за Бадник.
9. Мед и леб
Лебот се јаде со мед како симбол на сладок живот и благосостојба.
10. Посни колачи
Многу семејства подготвуваат посни десерти како бомбици, алва или печени јаболка.
Овие јадења се поставуваат на трпезата со посебно внимание и симболизираат единство, благодарност и радост во пресрет на Божиќ.