Промовирани огласи »

Ако работите во секторот програмирање во земјава, во септември годинава сте зеле просечна плата од 75.135 денари. Тоа значи и дека вашата плата пораснала за 12,2 отсто во однос на една година претходно.

Среќник сте и доколку сте ангажирани во дејноста фармација, со просечна плата од 49.188 денари. Сепак, вашите примања се далеку пониски од оние на програмерите, иако добрата вест е дека платата ви пораснала за 4,4 отсто.

Во врат на фармацевтите им дишат оние од воздухопловството, каде просечната плата е 48.294 денари, со тоа што оние на повисоките позиции земаат многу повисоки лични примања. Оваа плата во однос на една година претходно пораснала за 14,7 проценти.

Банкарите традиционално со солидни плати, имаат во септември просечна плата од 46.716 денари, и притоа овде не влегуваат бонусите што си ги делат менаџерите на банките. Послаб пораст на платите, само 1,4 отсто во однос на една година претходно.

И, стручноста по се изглед почнала да се исплатува во земјава, па вработените во секторот стручни дејности земале во септември просечна плата од 45. 293 денри, што е раст од близу 10 отсто во однос на претходната година.

Банкарите традиционално со солидни плати, имаат во септември просечна плата од 46.716 денари, и притоа овде не влегуваат бонусите што си ги делат менаџерите на банките. Послаб пораст на платите, само 1,4 отсто во однос на една година претходно.

И, стручноста по се изглед почнала да се исплатува во земјава, па вработените во секторот стручни дејности земале во септември просечна плата од 45. 293 денри, што е раст од близу 10 отсто во однос на претходната година.

Огласувај БЕСПЛАТНО недвижности, возила, електроника
и се што вреди да се огласи!
Учествувај во големата наградна игра и освој 40х дневни награди и 4х телефони! Извлекување секој ден на Facebook и Instagram.

Промовирани огласи »

Самостојниот синдикат на клинички центар единствено за спроведување на најавената мерка од страна на Комисијата за заразни болести, гледа во бесплатните ПЦР тестови. Тие од самиот почеток на вакцинацијата се децидни дека треба сите медицински работници да се вакцинираат против Ковид – 19, но предложените мерки, според нив, се доста нејасни. 

Вчера, Претседателот на ССКЦ, д-р Горан Беговиќ во изјава за ТВ Телма, посочи дека прво се кажува дека вакцинацијата не е задолжителна, за да во исто време се бара вработениот ПЦР тестот сам да го наплати. Смета дека едното со другото е контрадикторно. 

Коректно би било тие брзи тестови, бар брзите тестови за ПЦР да бидат на трошок на здравственото осигурување, рече Беговиќ. 

Беговиќ тврди дека не може нешто да биде слободен избор ако во текот на месецот тоа претставува обврзувачки финансиски товар за вработениот, а за него спорна е и границата од само 45 -те дена природен имунитет за прележаните од коронавирус, што ги ослободуваат вработените од обврската за вакцинација или ПЦР тест. 

Во однос на имунитетот на оние што ја прележале болеста Ковид – 19, не би смеело тој имунитет да биде 45 дена, минимум би требало да биде шест месеци, доколку комисијата за заштита од заразни болести има други сознанија или препораки би требало, барем нас во стручната фела, да не извести и за тоа да ни ги соопшти тие сознанија и препораки, рече Беговиќ за Телма. 

Според Беговиќ, Комисијата за заразни болести треба да се произнесе и за тоа, дали луѓето со високо ниво т.е. титар на антиела по прележан коронавирус треба да се вакцинираат.

Извор: Телма

Промовирани огласи »

Многу е напишано за огромните промени во нашиот работен век во текот на изминатите две години, се разбира, од потребата и грижата за безбедноста. Во 2022 година, пандемијата е сè уште животен факт за многумина од нас. Сепак, фер е да се каже дека научивме да се прилагодуваме на новите модели на однесување и очекувања додека ја вршиме нашата работа. 

 

1. Хибридна работа

Кога станува збор за тоа каде работиме, ќе продолжат да постојат три главни модели – централизирани работни места, децентрализирани оддалечени организации и хибриден пристап „најдоброто од двата света“. Она што веројатно ќе се промени во 2022 година е дека поверојатно е дека ние, како работници, ќе имаме избор наместо да бидеме принудени да се усогласиме со кој било модел што вашата организација го избрала од потреба.

2. Работна сила зголемена со вештачка интелигенција

Светскиот економски форум предвидува дека вештачката интелигенција и автоматизацијата ќе доведат до отворање на 97 милиони нови работни места до 2025 година. Сепак, на луѓето кои работат на многу постоечки работни места, исто така, ќе им се менуваат улогите, бидејќи од нив се повеќе се очекува да ги зголемат сопствените способности со технологијата за вештачка интелигенција . Првично, оваа вештачка интелигенција првенствено ќе се користи за автоматизирање на повторливи елементи од нивните секојдневни улоги и ќе им овозможи на работниците да се фокусираат на области кои бараат повеќе човечки допир - креативност, имагинација, стратегија на високо ниво или емоционална интелигенција, на пример.

3. Издржлив кадар

Пред пандемијата, приоритет беше генерално да се ангажира персонал кој ќе создаде ефикасни организации. Средината и постпандемијата, акцентот цврсто се префрли во насока на отпорност. Додека вградениот вишок или преклопувањата во вештините можеше претходно да се сметаа за неефикасни, денес тоа се смета за разумна мерка на претпазливост.

4. Следење и анализа на вработените

Иако е контроверзно, истражувањата покажуваат дека работодавците сè повеќе инвестираат во технологија дизајнирана да го следи и следи однесувањето на нивните вработени со цел да се зголеми ефикасноста. Платформите како што е Aware кои им овозможуваат на бизнисите да го следат однесувањето преку е-пошта и алатките како што е Slack со цел да ја измерат продуктивноста, се сметаат за особено корисни од менаџерите кои ја надгледуваат работната сила од далечина. Се надоврзува на функционалноста создадена , кој ги следи движењата на персоналот околу физичките канцелариски блокови и може да се користи за следење, меѓу другото, колку често се прават паузи во бањата и кои работници поминуваат најмногу време зборувајќи. на другите за разлика од седењето на нивната работна станица.

Промовирани огласи »

Ќе се намалува рокот во кој јавниот сектор може да ги исплати обврските кои ги има кон приватниот сектор. Со Предлог-измените за Законот за финансиска дисциплина што ги подготви Министерството за финансии се предвидува постепено намалување на рокот на плаќање на обврските на субјектите од јавниот сектор чии сметки се во рамките на Трезорската сметка на Министерството за финансии од 60 дена на 30 дена и намалување на рокот на плаќање на обврските на субјектите од јавниот сектор чии сметки се во рамките на Трезорската сметка на Фондот за здравствено осигурување на Македонија од 90 дена на 60 дена.

Во Предлог текстот на законот, кој е објавен на ЕНЕР, се предлага започнувајќи од јануари 2023 година рокот за намирување на паричните обврски на субјектите од јавниот сектор чии сметки се во рамките на Трезорската сметка на Министерството за финансии да изнесува 50 дена, од јануари 2024 година 40 дена и од јануари 2025 година да изнесува 30 дена. Додека пак, рокот на плаќање на обврските на субјектите од јавниот сектор чии сметки се во рамките на Трезорската сметка на Фондот за здравствено осигурување на Македонија се предлага започнувајќи од јануари 2023 година рокот за намирување на паричните обврски на овие субјекти да изнесува 80 дена, од јануари 2024 година 70 дена и од јануари 2025 година да изнесува 60 дена.

Со измените се врши усогласување со роковите за исполнување на паричните обврски согласно Директивата за задоцнето плаќање.

Во актуелниот Закон за финансиска дисциплина е уредено дека во деловните трансакции меѓу субјект од јавниот сектор и економски оператор од приватниот сектор, кога субјектот од јавниот сектор се јавува како должник, не може да се договори рок за исполнување на паричните обврски подолг од 60 дена.

Исто така, е уредено дека во деловна трансакција кога Фондот за здравствено осигурување на Македонија и корисниците на средства од Фондот за здравствено осигурување на Македонија, јавните здравствени установи и Јавната установа од областа на здравството за потребите на јавните здравствени установи, универзитетските клиники, завод и ургентен центар се јавуваат како должници, не може да договорат рок за исполнување на паричната обврска подолг од 90 дена.

Законот за финансиска дисциплина е на сила од мај 2014 година и со него се обезбедува сигурна наплата на побарувањата и ја обезбедува ликвидноста на компаниите.

Повеќе вести...