Поминаа две години откако глобалната пандемија го раскина традиционалниот модел на работа, а многумина од нас сè уште се навикнуваат на него. Еве пет работи што треба да ги исправиме со флексибилно и хибридно работење во 2022 година.
1. Препознајте како изгледа „доброто“.
Една лекција што работодавачите ја научија на почетокот на пандемијата е дека добрата работа може да се испорача без разлика од каде се најавуваат вработените и дека часовите поминати на интернет не се нужно показател за продуктивност.
2. Дефинирање „флексибилно“ наспроти „хибридно“ – и тоа јасно да се разликува
Хибридното, флексибилното и работењето на далечина се тесно испреплетени, но тие не се заменливи поими. Хибридното работење се однесува на идејата за поделба на времето помеѓу работа во канцеларија и работа од дома или друга оддалечена локација, додека флексибилното работење има тенденција да вклучува модели на работа кои нудат поголема слобода околу тоа како и кога работат вработените. Ова може да вклучува флексибилни времиња на почеток и крај, поделени смени и нетрадиционални работни недели.
3. Верувајте им на вашите работници кои работат од дома
Потешката страна на преминот кон работа од дома се поинвазивните методи што ги користат работодавците за да следат што прават нивните вработени додека работат од далечина. Повеќе организации од кога било користат софтверски алатки дизајнирани да ја следат активноста или продуктивноста на работниците во нивните домови, вклучувајќи ја и морничавата технологија која ги следи вработените преку камерите на нивните компјутери.
4. Големата дебата за плата
Дали ги плаќате вработените врз основа на тоа колку мислите дека вредат или каде решиле да живеат? Ова се покажа уште една поделена тема во сложениот разговор за работа на далечина и со која многу организации ќе се соочат додека ги подготвуваат своите политики за работното место по пандемијата.
5. Нерамнотежа помеѓу работата и животот
Иако има многу придобивки од можноста да се работи од дома, пандемијата ги покажа и негативните последици од работењето на истото место каде што јадеме, спиеме и се релаксираме. Вработените чувствуваат уште поголем притисок да бидат достапни во секое време, бидејќи барањата за работа се зголемија и ограничувањата ги спречија да одат на друго место.