Промовирани огласи »

По Одлуката за зголемување на минималната плата на 20 175 денари или 12 отсто, согласно одлуката на Владата од март 2022 година, со новата методологија за усогласување на пензиите, пензиите и во март ќе се зголемат за 8,4 проценти, од 17 666 на 19 150 денари, соопшти министерот за економија Крешник Бектеши.

Според Бектеши, Законот за изменување и дополнување на законот за пензиско и инвалидско осигурување предвидува нов начин на усогласување на пензиите, при што при пресметката на пензиското усогласување се земаат предвид зголемувањето на трошоците за живот и зголемувањето на просечната плата.

Ова метода дава можност и за реално зголемување на пензиите во однос на платите, па со зголемувањето на просечната плата пензиите ќе продолжат да растат. Усогласувањето на пензиите во март според методологијата ќе се зголеми за 8,4 отсто (покачување на платите 6,1 и зголемување на трошоците за живот 10,6 проценти), со што просечната пензија ќе се зголеми од 17 666 на 19 150 денари, наведува министерот.

Промовирани огласи »

Банката на Силиконската долина, која се грижи за многу од најмоќните технолошки инвеститори во светот, пропадна во петокот и беше преземена од федералните регулатори, со што стана најголемата американска банка која пропадна по глобалната финансиска криза во 2008 година.

Потоа, во неделата, регулаторите станаа загрижени за финансиската состојба на њујоршката Signature Bank, најмногу поради нејзината голема изложеност на нестабилниот крипто пазар.

Сега и двете банки се под контрола на Федералната корпорација за осигурување на депозити или FDIC.

Колапсот предизвика шокови низ финансиската индустрија. Банката на федерални резерви го повлече зголемувањето на каматните стапки но и покрај тоа инфлацијата не се намалува.

Промовирани огласи »

Соочени со цикличните подеми и падови на пазарот на трудот, привлекувањето и задржувањето на вработени како што минуваат годините е се поголем предизвик за компаниите.

Трендовите како доцните смени, тешките услови за работа и ниските плати се најголемите предизвици на кои повеќето вработени ги истакнуваат како пречки и причина за да заминат од работното место.

Неколку совети како да ги задржите своите вработени воедно и да привлечете нов потенцијал на нови вработени:

  • Препознајте ги нивните напори
  • Продолжете да ги предизвикувате
  • Чувајте ги линиите на комуникација отворени
  • Овозможете ги да донесуваат одлуки
  • Негувајте и наградувајте го развојот на вработените
  • Понудете мали, лични поволности
  • Понудете контрола и флексибилност на распоредот
  • Дајте приоритет на здравјето и благосостојбата на вработените

Како го менаџирате својот тим влијае на тоа како се чувствуваат луѓето и нивните импресии се тие кои се одлучниот фактор дали ќе останат или ќе заминат од вашата компанија.

Промовирани огласи »

Министерството за труд и социјална политика известува дека согласно одлуката на Владата на Република Северна Македонија од март 2022 година за новата методологија за усогласување на пензиите со мартовската исплата пензиите ќе се зголемат за 8,4%.

Со Законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување се  предвиде нов начин на усогласување на пензиите, при што за пресметката на усогласувањето  на пензиите се зема растот на трошоците на живот и растот на просечната плата. Со овој начин на усогласување на пензиите се овозможува реален пораст на пензиите во однос на платите, односно како што ќе порасне просечната плата, во континуитет ќе растат и пензиите. Усогласувањето на пензија се врши според движењето на индексот на трошоците на животот во висина од 50% и порастот на просечно исплатената плата на сите вработени во Република Северна Македонија во висина од 50%.

Пензијата согласно новата Методологија, се усогласува на 1 март и на 1 септември секоја година според процентот кој се добива како збир на порастот на индексот на трошоците на живот во претходното полугодие и процентот на порастот на просечно исплатената плата на сите вработени во Република Северна Македонија во претходното полугодие во однос на полугодието кое му претходи.

Усогласувањето на  Септемвриските пензии  кои се исплатија со комбиниран модел од 50% пораст на просечната плата и 50% пораст на трошоци на живот односно усогласувањето беше во  висина од 6.8%, (порастот на плати 6,6% а порастот на трошоци за живот 6,9%) со што просечната  пензија од 16.348 денари се зголеми на 17.666 денари.   

Усогласувањето на Мартовската пензија согласно методологијата ќе се зголеми за 8,4 % (пораст на плати 6,1  и пораст на трошоци за живот 10.6%)  со што просечната пензија од 17.666 ќе се зголеми на 19.150 денари, соопшти МТСП. 

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »