Промовирани огласи »

Веројатно на нашите работни места сите сме слушнале многупати дека „никој не е незаменлив“, иако е поверојатно тоа да се слушне почесто во големите корпорации каде луѓето сè уште се сметаат за „позиции“. Сепак, не е технологијата, производот или процесот што ја прави компанијата голема, туку луѓето зад тоа одлично решение.

А какви се тие незаменливи работени, кои особини ги имаат?

  • Прават повеќе отколку што e побарано од нив

Повеќето луѓе недоволно испорачуваат или ги исполнуваат минималните барања само за да ја штиклираат задачата на нивната листа со задачи.

  • Имаат исклучителни комуникациски вештини

Тие знаат како лесно да искомуницираат без да одат во круг и долги објаснувања. Тие го почитуваат времето на другите и практикуваат ефективна комуникација. Незаменливите вработени се справуваат со барањето на клиентот или клиентот кој се жали во еден разговор преку е-пошта предвидувајќи ја ситуацијата и други подпрашања што може да ги има клиентот, додека во инбоксот на лесно заменливиот вработен ќе најдете десетици разговори за истото прашање.

  • Тие се еден чекор понапред

Секој менаџер сака кога добива серија „да“ одговори на прашања како „Дали ја испрати таа е-пошта?“, „Дали ја вклучивте и спецификацијата“, проследено со некои смирувачки дејства како „И јас исто така го направив тоа и тоа...“.

  • Тие се добри слушатели и набљудувачи

Тие слушаат и не ги поставуваат истите прашања два пати. Тие знаат да препознаат важна содржина што е соопштена, да ја забележат и да постапат по неа. Тие создаваат вредност со предвидување на ситуацијата и го прават она што е потребно.

  • Тие се доверливи,одговорни и лојални

Кога менаџерот е надвор од функцијата, тој се обраќа кон својата незаменлива личност во просторијата за да ги остави своите големи должности во сигурни раце. Незаменливите вработени не се плашат да преземат големи одговорности затоа што веруваат во нивната способност. А на врвот на тортата доаѓа црешата - лојални се.

Доколку поседувате барем неколку од овие особини, вие дефинитивно сте вработен кој спаѓа во категоријата „незаменливи“.

Промовирани огласи »

По написите во медиумите поврзани со крипто аферата која ја тресе Хрватска, и во која се измамени над илјада инвеститори и која е поврзана со работењето на BitLucky d.o.o. од Кострена, се огласи Хрватската агенција за супервизија на финансиските услуги (Ханфа).

Активностите поврзани со виртуелни средства во моментов не се регулирани со посебни прописи во Хрватска, а Ханфа не издава работни дозволи на субјекти кои вршат такви активности, не ги лиценцира нивните раководни членови, ниту е овластена да врши надзор над обезбедувањето на таквите услуги, наведуваат тие во објавата, пренесува „Блиц.рс“.

Од 2020 година, Ханфа е одговорен за надзор над спроведувањето на Законот за спречување перење пари и финансирање тероризам во однос на лица кои се занимаваат со дејност давање услуги за менување виртуелни валути и/или давање услуги за чување паричник, а исто така следи дали таквите лица и фирми ги спроведуваат сите мерки и процедури пропишани со тој закон.

Во оваа смисла, Ханфа моментално одржува список на компании кои ги извршуваат предметните активности.

Компанијата BitLucky е регистрирана во Судскиот регистар за голем број активности, но ниту една од нив не е дејност на размена на виртуелни валути или услуги за складирање паричник. Затоа, компанијата BitLucky не е на списокот на Ханфа, а со оглед на тоа што активностите поврзани со виртуелните средства не се наведени во Судскиот регистар како предмет на деловна активност, не е во опсегот на надзорот на Ханфа.

Бидејќи овие или слични измами поврзани со инвестиции во крипто-средства се вообичаени насекаде низ светот, хрватските граѓани се повикани да не наседнуваат на телефонски повици од непознати лица, разни реклами и повици преку социјалните мрежи, како и преку различни веб-страници кои ветуваат високи приноси.

Им беше повикано да не ги вложуваат своите пари во финансиски производи кои не ги разбираат и за кои не ја провериле автентичноста и овластувањето на финансиските посредници, без разлика на видот на инвестицијата. Поради големата нестабилност, тој пазар е ризичен и нема гаранција или враќање на изгубените пари во случај на пад на вредноста на криптовалутите, објави Ханфа.

Доколку граѓаните навистина се одлучат за овој вид инвестиција, важно е прво да се едуцираат за нив и да проверат дали се работи за компанија што е на листата на Ханфа. Во случај на веќе извршена измама и кражба на податоци, граѓаните својот случај го пријавуваат во Министерството за внатрешни работи.

Со цел да се спречи порастот на измамите на европско ниво, Европскиот совет неодамна гласаше за Регулативата за пазари на криптоасети (MiCA), која има за цел да ги заштити луѓето кои инвестираат во криптовалути, но и да ја зачува финансиската стабилност.

Регулативата претставува хармонизирана и регулаторна рамка за средствата во криптовалути, но и за издавачите и давателите на услуги поврзани со крипто средствата, која важи низ цела ЕУ. Исто така, правилата вклучуваат издавачи на кориснички токени, како и токени поврзани со средства и стабилни пари, како и места за тргување и паричници каде што се чуваат крипто средствата.

Почетокот на имплементацијата на Регулативата на национално ниво се очекува на крајот на 2024 година или на почетокот на 2025 година, во зависност од моментот на објавување на Регулативата во Службениот весник на ЕУ, што се очекува во јуни оваа година.

На ниво на ЕУ, во моментов се разговара дали субјектите кои во моментов обезбедуваат услуги поврзани со крипто средства во согласност со рамката за спречување на перење пари и финансирање тероризам ќе можат да користат дополнителен период за усогласување до (најдоцна) средината на 2026 година, што законодавецот во Република Хрватска може дополнително да го скрати. Ханфа ќе ја информира заинтересираната јавност за напредокот на националната имплементација во областа на нејзината јурисдикција, во зависност од напредокот на законодавната процедура и достапните информации.

Промовирани огласи »

Цените на горивата од полноќ повторно се зголемија, па така Еуросупер БС-95 чини 78,5 денари, додека Еуросупер БС-98 се продава за цена од 80,5 денари, додека еуродизелот чини 69.00 денари за литар, односно според податоците на „RetailSrbia“ имаме најевтино гориво во регионот.

Зад нас следи Бугарија каде што БС-95 чини 1,30 евра, односно околу 80 денари, додека на третата позиција е Хрватска со цена од 1,32 евра (81,35 денари), па Босна и Херцеговина со цена од 1,34 евра (82,5 денари).

На петто место е Албанија со цена од 1,44 евра за литар, по што следи Црна Гора со цена од 1,49 евра за литар (91,82 денари), па Србија со цена од 1,52 (93,52), додека бензинот БС-95 најскап е во Грција и чини 1,84 евра за литар (113,39 денари).

Дизелот во Македонија чини 1,12 евра (69 денари), додека на второ место е Хрватска со цена од 1,24 евра, па Бугарија со 1,27 евра и Босна и Херцеговина со цена од 1,28 евра за литар. Цената во Црна Гора е 1,33 евра за литар, а во Албанија е 1,44 евра. Грците за литар дизел плаќаат 1,52 евра, а Србите дури 1,58 евра.

Промовирани огласи »

Вработените во секторот Компјутерско програмирање повторно имаат највисоки плати во земјава. Вработените во оваа бранша во текот на месец март земале просечно 90 илјади денари надомест за нивните месечни работни задачи. Изненадува што има големи промени, дури две категории кои минатиот месец беа во топ пет, овој пат испаднаа од листата. 

Еве ја листата на највисоки исплатени нето плати во Македонија во првиот месец од годинава: 

Во сектор „компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности“ просечна нето плата исплатена во февруари изнесувала 90.844 денари. 

Втори на листата со највоска плата се вработените во сектор „останати стручни, научни и технички дејности“ кои примиле 59.368 денари плата во текот на месец март.

Следни на листата со највисоки плати во земајва се вработените во сектор „Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати“ каде просечната нето плата во март била 55.221 денари. 

Овој пат четврти на листата се категорија „Вадење на руди на метали“ со просечна плата од 52.323 денари. 

Последни на листата се „Финансиски услужни дејности, осовен осигурување и пензиски фондови“ со просек од 51.989 денари. 

Изненадува што овој пат на листата топ пет не се две категории кои исто така спаѓаат во поплатени сектори. Тоа се секторите „Воздухопловен транспорт“ каде просечната месечна нето плата во февруари достигнувала 63.734 денари, додека во март месец истата паднала на 47.500 денари. И во секторот „Телекомуникации“ има намалување на платите, таму во февруари просечна исплатена нето плата била 54.676 денари, додека во март се намалила на 48.420 денари. 

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »