Промовирани огласи »

Употребата на паметни телефони и таблети ќе биде забранета во италијанските училници, дури и за наставни цели, според новите упатства што ќе бидат објавени наскоро, изјави италијанскиот министер за образование Џузепе Валдитара во денешното интервју за Il Folio.

Забраната, која се однесува на градинките, основните училишта и средните училишта, ја продолжува постоечката забрана за неакадемска употреба на паметни уреди воведена во Италија во 2007 година, објави Анса.

Во 2007 година, Италија ја забрани употребата на мобилни телефони во училниците во обид да спречи нарушување на наставата и злоупотреба преку телефонски уреди.

Учениците се педупредени дека ќе им бидат одземени мобилните телефони, а им се заканува и неможност за полагање на завршните испити.

Промовирани огласи »

Се зголемиле платите во Македонија според Државниот завод за статистика(ДЗС). Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во декември 2023 година, изнесувала 39.998 денари. Во неколку сектори платите се зголемиле. 

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (27.5 отсто), Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација (27.1 отсто) и Градежништво (21.8 отсто).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Градежништво (9.7 отсто), Уметност, забава и рекреација (9 отсто) и Рударство и вадење на камен (8.6 отсто).

Промовирани огласи »

Рамстор Македонија е ланец од 29 маркети и еден онлајн маркет „Рамсторе до дома” кој ги искористи можностите на пазарот на труд да се докаже како работодавец кој нуди успешна кариера за своите вработени.

Моментално вработува:

ПРИЕМ НА ПРОИЗВОДИ - КУМАНОВО
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - НОВ МАРКЕТ КАРПОШ
ПРИЕМ НА ПРОИЗВОДИ
ПРОДАВАЧ НА МЕСО ДЕЛИКАТЕС И РИБА
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - СКОПЈЕ
ПРОДАВАЧ НА МЕСАРА - СТРУМИЦА
ВОЗАЧ СО Ц КАТЕГОРИЈА
НАПЛАТУВАЧ НА ПАРКИНГ
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - ТЕТОВО
КАСАП
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - КАПИШТЕЦ
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - ВОДНО
ЕЛЕКТРОТЕХНИЧАР

Доколку сте се уште во потрага по идеалната работна позиција, сите останати работни места можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Надминувањето на неуспесите на работа може да биде предизвик, но има неколку здрави начини да се справите со нив.

Еве неколку совети:

  • Проучете го проблемот

Првата работа е да го проучите проблемот и да разберете што точно го предизвикал неуспехот. Размислете за можностите за подобрување и извлечете поуки од искуството.

  • Учете од предизвиците

 Признавањето на неуспехот е прв чекор кон решавањето на неговите последици. Извлечете го корисното од самото искуството и искористете го како поука за идните предизвици.

  • Практикувајте позитивна самоконтрола

Фокусирајте се на позитивните аспекти на вашата личност и работни умешности. Потсетете се на вашиот напредок и успеси, и дозволете фокусот на позитивното да ги надминат неуспесите.

  • Работете на вашите вештини 

Идентификувајте ги областите каде треба да напредувате и инвестирајте време и енергија за да ги подобрите. Образование, обука и развој на вештини се важни за успешната кариера.

  • Останете мотивирани и посветени

Не се дозволувајте да ве демотивира неуспехот. Сетете се дека неуспехот е само дел од вашата патека кон успехот, а не крајниот исход.

Секако, надминувањето на неуспесите на работа е процес кој може да биде тежок и временски предизвикувачки, но со посветеност и стратегии за самодисциплина, можете да ги надминете и да продолжите да се развивате како професионалец.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »