Промовирани огласи »

Секој вработен ќе каже дека работата знае да биде стресна, но има занимања кои без разлика на високиот степен на стрес остануваат на тронот на најбараните и најплатените.

Без разлика дали се работи за ситуации на живот или смрт, тесни рокови или наметнат притисок од претпоставен, некои работни места се познати по тоа што ги туркаат луѓето до нивните граници. Едни го компензираат доживеаниот стрес со добра плата, други трпат затоа што се условени од егзистенцијални проблеми, но има професии кои без разлика на високиот степен на стрес остануваат на тронот на најбараните и најплатените професии. .

Како што наведоа, при рангирањето го земале предвид нивото на образование, платите во САД/ЕУ, растот на бројот на нови работни места до 2031 година, како и просечните нивоа на стрес за да се добие целосна слика.

Адвокатура

Првата позиција на листата на најстресни работни места ја заземаат адвокатите. Според податоците кои ја доведоа оваа професија на прво место, адвокатите се соочени со кратки рокови и многу комплицирани правни прашања, прописи и правила. Како што се наведува, дури осум од 10 адвокати пријавиле зголемено ниво на стрес или т.н.

Како што се наведува понатаму, за работа во адвокатурата е потребно високо образование, а кога зборуваме за Европа и Америка, тие се втори најплатени на листата на стресни работи. Просечната плата на адвокат е 127.990 долари во САД и 132.500 евра во ЕУ на годишно ниво.

И покрај предизвиците, правната област има проекција за раст на работните места од 9,6 проценти до 2031 година, што укажува на постојана побарувачка за услугите на адвокатите.

Правни и деловни прописи

Ако сте лицето во компанијата кое е одговорно за обезбедување усогласеност на работењето на организацијата со релевантните закони, прописи, внатрешни правила и стандарди, а дополнително работите на развој, имплементација и следење на различни политики и процедури за да се обезбеди усогласеност со регулативи, тогаш имате тешка работа.огромни количини на стрес.

Во странство оваа позиција се нарекува „службеник за усогласеност“, додека кај нас најмногу спаѓа во задачите што ги извршуваат вработените во правните служби, пренесува blic.rs. Како и да го наречете, работата која ги вклучува горенаведените задачи е втора на листата на најстресни.

Иако растот на работните места е проектиран на 4,3 проценти, што укажува на поголема побарувачка за ова занимање, шест од 10 вработени пријавуваат дека се соочуваат со исцрпување на работното место на дневна основа.

Платата за оваа позиција во Европа е 106.914 евра, а во Америка 71.650 долари годишно.

Градежништво

Градежните работници се соочуваат со огромен стрес, на третото место на листата на професии кои бараат многу. Неверојатни 58 отсто од нив чувствуваат дека нивните животи се надвор од контрола, што се рефлектира со тешка физичка работа, долги и непредвидливи работни часови и несигурност во работата.

Работодавците често ги занемаруваат безбедносните мерки, што ги става овие работници на зголемен ризик од повреда. Градежните работници добиваат и некои од најниските плати на листата на стресни работни места, во просек 37.770 долари во САД и 44.963 евра во земјите на ЕУ.

Она што ја прави оваа професија да расте, со предвидувања од 5,3 отсто до 2031 година, покрај постојаната потреба од градба, е и фактот дека вработувањето е можно без потреба од формално образование, па затоа критериумите за вработените се значително намалени.

Советувалиште за брак и семејство

Фактот дека проектираниот раст на работните места за брачните и семејните терапевти до 2031 година изнесува дури 13,9 проценти, што ги прави најбрзо растечка професија на оваа листа, повеќе кажува за идната состојба на нашето општество отколку за потенцијално профитабилните занимања. Меѓутоа, побарувачката за нивните услуги и платата од 51.374 евра во Европа, или 49.880 долари во Америка, не се доволни за да се компензира стресот со кој се соочуваат додека ја вршат својата работа. Како главни предизвикувачи на стресот, тие ја наведуваат редовната изложеност на нивните клиенти на конфликти и емоционални дефекти, а притисокот да се исполнат очекувањата придонесува за исцрпеност на работа. Поради ова, повеќе од половина од нив пријавуваат непоправливо ниво на стрес.

Болничари

На петтата позиција на листата на најстресни работни места се болничарите, односно медицинскиот персонал кој е изложен на итни случаи, интервенции, ризици, но и на нередовно, а понекогаш и предолго работно време. Сето ова води до тоа повеќе од 50 проценти од работниците да се изјаснат дека доживуваат исцрпеност на работа.

Во однос на просечната годишна плата која во Европа е околу 41.138 евра и во Америка 46.770 долари и со проекцијата за раст на работните места од 6,6 отсто до 2031 година, медицинските работници со средно стручно образование секако имаат значителна перспектива во странство.

Заедно со нив, на листата на најстресни работни места се наоѓаат и терапевти кои се занимаваат со менталното здравје на поединци, советници за рехабилитација и хирурзи, кои изненадувачки се на претпоследното место. Сепак, нивната плата во земјите на ЕУ и низ Америка е на убедливо прво место во однос на другите занимања на листата. Хирурзите ќе добиваат просечно 235.644 евра годишно во Европа, а 208.000 долари во САД. Исто така, треба да се напомене дека оваа професија се очекува да забележи најскромен раст на работните места од 3,4 проценти.

Пожарникари

Очекувано, на списокот се најдоа и пожарникарите бидејќи тоа е професија која се карактеризира со интензивни физички и психички барања на сите континенти. Можеби се помотивирани во Европа за 58.038 евра или во САД за 50.700 долари годишно, но тоа не го менува фактот дека речиси половина од пожарникарите доживуваат дневен стрес поради различни фактори како што се нарушувања на спиењето, физичка исцрпеност, како што се како и упорното чувство дека не направиле доволно во критичните ситуации.

Промовирани огласи »

Лидерот на СДСМ, Димитар Ковачевски синоќа од Штип најави дека сумата за поврат на ДДВ преку проектот “Мој ДДВ“ ќе се зголеми на 3000 денари за едно тромесечие.

Добра вест за луѓето во Македонија што скенираат фискални сметки. Сумата за поврат на ДДВ преку проектот Мој ДДВ ќе се зголеми на 3.000 денари за едно тримесечие, кажа Димитар Ковачевски.

Во моментов речиси половина милион граѓани скенираат фискални и имаат можност за поврат на ДДВ од 2.100 денари за едно тромесечие.

Промовирани огласи »

Менувањето на часовникот се случува двапати годишно - последниот викенд во март се префрламе на летно сметање на времето, додека последниот викенд во октомври започнува зимското сметање на времето.

Преминувањето на летно сметање на времето ќе се изврши ноќта од сабота, 30 март, кон недела, 31 март, со поместување на часовникот од 02:00 до 03:00 часот.

Така, на 31 март во 2 часот по полноќ, часовниците се поместуваат еден час напред и започнува летното сметање на времето.

На 27 октомври повторно се враќаме во зимската сезона.

Како експертите објаснуваат како оваа промена влијае на спиењето?

На повеќето возрасни лица им требаат помеѓу 7 и 9 часа сон во текот на ноќта, додека на децата им требаат до 11 часа или повеќе. Д-р Филип Алапат, доцент по медицина на спиење на колеџот Бејлор во Бејлор, објаснува дека губењето на сонот е поврзано со негативни ефекти врз здравјето и перформансите во текот на денот:

Намален распон на внимание

Зголемен број на професионални или сообраќајни несреќи

Во посериозни случаи, се јавуваат негативни здравствени состојби како што се мозочен удар или срцев удар.

Утринската светлина е добра работа, велат експертите. Кога светлината влегува во нашите очи, му сигнализира на мозокот да го исклучи мелатонин, хормонот што телото го произведува за да ни помогне да спиеме.

Потребно е само едно нарушување во распоредот за спиење за да се создаде „домино ефект на поспаност“. Според истражувањето на експертите за спиење, ефектите од менувањето на нашата рутина може да траат подолго отколку што очекуваме, а сето тоа благодарение на хормоните што ги произведува нашето тело.

Зборуваме за мелатонин, хормон произведен од епифизата во нашиот мозок кој го регулира нашиот циклус на спиење и будност. Се ослободува како одговор на темнината и ни помага да се чувствуваме уморни и подготвени за спиење, а се потиснува од светлината така што, кога сме повеќе изложени на дневна светлина, нашето тело може да произведува помалку мелатонин - објаснува д-р Сју Пекок, психолог специјализиран. кај нарушувања на спиењето.

Преместувањето на летното сметање на времето често може да предизвика привремено нарушување на нашиот сон додека нашето тело не се навикне на промената.

Ова особено ги погодува оние кои се чувствителни на промени кога е во прашање нивниот ритам на спиење. За некои може да поминат неколку дена додека нивото на мелатонин да се прилагоди на новиот циклус на светлина и темнина - вели докторот.

За да избегнете проблеми поврзани со летното сметање на времето, најдобро е да се подготвите однапред. Прво, д-р Сју Пекок предлага постепено прилагодување на распоредот за спиење со одење во кревет и будење 10 до 15 минути порано секој ден.

Воведувањето драстични промени исто така не се препорачува, бидејќи одржувањето на постојана рутина на спиење го регулира внатрешниот часовник и го подобрува квалитетот на сонот. Исто така, се препорачува во текот на денот да бидете што повеќе надвор, за да се намали чувството на замор.

Како што утрата стануваат посветли, ако сте склони кон нарушувања на спиењето, можеби вреди да се инвестира во завеси или тампони за уши. Дури и маската за спиење може да помогне да се создаде вистинска средина за непрекинат одмор. За да се додаде на тоа, д-р Су вели:

Практикувајте добра хигиена на спиење со избегнување на кофеин и алкохол пред спиење и вклучете се во практики за релаксација за да го смирите вашето тело и ум пред спиење.

Иако летното сметање на времето ги нарушува нормалните рутини на спиење на луѓето, д-р Алапат додава дека е добра идеја да се обидеме да одржуваме редовно време за спиење и будење додека се прилагодуваме на промената на времето.

Промовирани огласи »

Од утре престанува да важи мерката загарантирана цена. Од власта уверуваат дека секое неетичко однесување на било кој трговец ќе се казни. Според министерот Фатмир Битиќи најдобро е да се изгласа законот за нефер трговски практики.

Замрзнувањето на цената е една од мерките која не содветствува со пазарната економија, треба да се вратиме во нормалните текови на живеење, а секако останува на бизнисмените да се однесуваат соодветно. Државниот трудов и Државниот пазарен инспекторат веќе од заутре ќе бидат на терен и за секое евентуално зголемување на цените коишто излегуваат од секоја нормална пазарна логика, соодветно ќе реагираме. Тоа нема да значи дека ако во Собранието нема разум за носење закон за нефер трговски практики, ние нема да реагираме, изјави Битиќи.

Одлуката за замрзнување на цената се однсуваше на производи кои се користеа во широката потрошувачка. Тука спаѓаа: ориз бел, во пакување од 900 g до 1kg; брашно пченично тип 400 и тип 500; бел и полубел леб, векна, индустриски тип 450 g (цел и на парчиња), со исклучок на свежо печен леб во маркетите; други пекарски производи; бисквити „Petit Beurre“ и бисквити обични и посни од 300 до 500 g; наполитанки, со фил од какао крем (обични, непрелиени) од 300 до 500 g; тестенини (макарони и шпагети од тврда пченица обични) без и со јајца од 500 g; јунешко месо без коски, од бут или некој друг дел; свинско месо без коски, од бут или некој друг дел; мелено месо свинско и јунешко; пиле свежо или замрзнато (цело); пилешки стек свеж или замрзнат; чаен колбас (јунешки, свински и говедски) без додатоци и без слајс пакување; пилешка посебна салама (без слајс пакување); паштета од џигер и пилешка (без додатоци) во пакување од 95 и 100 g; трајно кравјо млеко (освен органско млеко и млеко со додатоци) со масленост од 2,8%, 3,2% и 3,5%, во пакување од 1 l; јогурт од кравјо млеко обичен (без додатоци) со масленост од 2,8% до 3,2%, во пакување од 1 l и 1,5 l; кисело кравјо млеко (обично, без додатоци) со масленост од 2,8% и 3,2%, во пакување од 300 до 500g; павлака од кравјо млеко со масленост од 12% до 20%, во пакување од 180 или 200 g; традиционално кравјо бело сирење и мешано бело сирење (без додатоци); традиционален кравји и мешан кашкавал (без додатоци) и свежи јајца од кокошка.

До утре е во сила и Одлуката за изменување на одлуката за определување на највисоки цени за одделни производи во трговијата на големо и трговијата на мало што се однесува на: светло пиво во пакување од 1,5 l во шише; газирани пијалаци (сокови) во пакување над 1 l во шише; негазирани пијалаци (сокови) во тетрапак пакување и минерална, газирана и негазирана природна изворска вода во пакување над 1 l во шише. Завршува важноста и на одлуките за намалување на увозните давачки за увоз на свеж зеленчук според која применливата царина е 10 отсто за кромид, праз, карфиол и брокула, салата, моркови, модар патлиџан и тиквици, како и за намалување на увозните давачки за увоз на свежи домати, краставици и пиперки и за кои применливата царина е 10 отсто.

Операторите со храна ги почитуваат општите хигиенски барања при манипулацијата со храна, а нема отстапки ниту во поглед на спроведувањето на пропишаните превентивни и мерки за заштита од стра

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во јануари во однос на јануари 2023 година, бележи зголемување од 3,2 отсто, а на цените на мало од 2,8 отсто.

Пресметките на Сојузот на синдикатите на Македонија покажуваат дека вредноста на синдикалната минимална кошница во февруари изнесува 57.476 денари, од кои 21.219 денари се потребни за храна, а потоа следуваат режиските трошоци – плаќање вода, електрична енергија и греење. Минималните трошоци на едно семејство во февруари годинава се зголемени за 313 денари во однос на јануари.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »