Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 04 март до 10 март 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Овните имаат енергија и стратегиска визија оваа недела. Вашата врвна креативност и иновативност ќе бидат на врвот, давајќи ви предност во бизнис-проекти. Чувствувајте се слободни да ја истражите вашата креативност и да се обидете да ги преминете границите. Вашите идеи може да ги инспирираат и мотивираат колегите околу вас. Соработката ќе биде одлика на вашата работна средина оваа недела, што ќе ви помогне да ги постигнете вашите крајни цели. Не се сомневајте да се испробате во нови области или да предложите нови проекти. Вашата визија и одлучност може да ви донесат големи успеси оваа недела.

Бик: Биковите оваа недела ќе се наоѓаат во фаза на стабилност и подготвеност за предизвици. Вашата преданост и стратегија ќе ви помогнат да се изборите со било кои предизвици што може да се појават на работното место. Вашиот фокус на детали и стабилност ќе бидат ценети од страна на колегите и надредените. Со правилно планирање и организација, ќе бидете во можност да ги завршите своите задачи на време и со врвни резултати. Воодушевете ги колегите со вашата прецизност и преданост кон работата. Одделете време да ги прегледате своите кариерни цели и да размислите за начини како да напредувате во вашиот професионален живот. Вашата стабилност и посветеност ќе ви помогнат да го освоите вашиот кариерен пат и да постигнете големи успеси.

Близнаци: Близнаците оваа недела ќе се наоѓаат во период на комуникација и деловна интеракција. Вашата способност да комуницирате и да се адаптирате на различни ситуации ќе биде од суштинско значење во вашата кариера. Искористете го вашиот шарм и ентузијазам за да ги остварите вашите цели. Можеби ќе имате можност за нови проекти или за учество во тимски активности кои би можеле да ви ја стимулираат креативноста и да ви дадат нови перспективи. Не заборавајте да се фокусирате на целите кои ги имате поставено и да бидете флексибилни во пристапот кон работните предизвици. Вашата способност да се прилагодите на промени ќе ви помогне да ги совладате сите предизвици што може да се појават. Осврнете се на вашите комуникациски вештини и работете на нивно подобрување, бидејќи тоа може да ви помогне да ги проширите вашите кариерни можности.

Рак: Родените во знакот на Рак можат да очекуваат да имаат изненадувачка недела во кариерата. Вашиот емпатичен пристап кон работата и вниманието на детали може да ви донесе значителни успеси. Оваа недела ќе биде идеална за да покажете вашите вештини во тимската обработка на проекти или за да се истакнете во лидерската улога. Со вашиот харизматичен пристап, можете да влијате на колегите и да ги мотивирате за заеднички цели. Бидете отворени за нови предизвици и можности за учење, бидејќи овие можат да ви помогнат да напреднете во вашата кариера. Избегнувајте конфликти на работното место и се фокусирајте на изградбата на позитивни односи со вашите колеги и надредени. Вашата способност да ги разберете потребите на другите може да ви помогне да создадете продуктивна и хармонична работна средина.

Лав: Лавовите оваа недела ќе се наоѓаат во центарот на вниманието на работното место. Вашата харизма и силна лидерска присутност ќе бидат во фокус, што ќе ви овозможи да заслужите признание за вашите постигнувања. Искористете го ова време за да се истакнете со вашата креативност и способност за решавање на проблеми. Вашиот уверен пристап ќе ви помогне да ги мотивирате колегите околу вас и да ги водите кон заеднички успеси. Внимавајте да не станете претерано самоуверени или доминантни во своите одлуки, бидејќи може да предизвикате негативни реакции од другите. Вашата способност да ги водите и инспирирате другите ќе биде клуч за успех оваа недела. Не заборавајте да го прославите успехот на вашиот тим и да им изразите благодарност за нивната поддршка и учество. Оваа недела ќе биде период на напредок и достигнување на важни цели во вашата кариера.

Девица: Девиците оваа недела ќе се наоѓаат во период на фокус и организација на работното место. Вашата аналитичност и внимание на детали ќе ви помогнат да ги избегнете можните пречки и да ги завршите задачите со прецизност и квалитет. Искористете го вашиот природен талент за планирање и организација за да ги управувате своите проекти и да ги достигнете своите цели. Оваа недела ќе биде идеална за да се фокусирате на подобрување на вашите вештини и да ги проширите своите знаења во областите што ве интересираат. Бидете отворени за нови можности и за учење, бидејќи ова може да ви отвори врати кон напредок во вашата кариера. Не заборавајте да го цените својот труд и да се наградите за постигнатите успеси. Одделете време да го прегледате вашиот кариерен пат и да ги поставите новите цели за иднината. Со вашата преданост и работа, можете да ги постигнете големите успеси кои ги заслужувате.

Вага: Вагите оваа недела може да очекуваат период на хармонија на работното место. Вашата дипломатија и способност за решавање на конфликти ќе бидат од суштинско значење во вашиот професионален живот. Искористете го вашиот чувствителен пристап и способност за соработка за да ги помогнете вашиот тим да ги постигне своите цели. Одделете време да разговарате со колегите и да ги слушате нивните идеи и предлози. Вашиот уметнички и креативен пристап може да ви помогне да ги решите предизвиците на работното место на иновативни начини. Не заборавајте да го балансирате своето време и да одвоите време за одмор и релаксација. Вашата способност да ги разберете потребите на другите може да ви помогне да го создадете пријатна работна околина. Помногу внимавајте на деталите и одговорно извршувајте ги своите задачи, бидејќи ова може да ви помогне да ги освоите признанијата и да се истакнете на работното место.

Скорпија: Скорпијата оваа недела може да очекува голема одлучност во кариерата. Вашиот страстен пристап кон работата и деталната анализа ќе ви помогнат да ги преминете сите предизвици и да ги завршите вашите задачи со врвни резултати. Искористете го вашиот интуитивен ум и стратегијата за да пронајдете решенија за комплексните проблеми на работното место. Не се плашете да ја изразите вашата моќна личност и да ги застапите вашите идеи и ставови. Вашиот карактер и увереност ќе ви помогнат да ги водите колегите и да ги мотивирате за заеднички успеси. Бидете отворени за нови можности и предизвици, бидејќи ова може да ви донесе нови можност за напредок во вашата кариера. Оваа недела ќе биде идеална за да се фокусирате на вашите цели и да изградите стратегија за нивно постигнување. Со вашата одлучност и посветеност, можете да ги освоите вашиот кариерен пат и да постигнете големи успеси.

Стрелец: Стрелците оваа недела може да очекуваат период на напредок и проширување на хоризонтите во кариерата. Вашиот оптимизам и ентузијазам ќе бидат вашите најголеми силни точки, што ќе ви помогне да ги надминаете сите предизвици на работното место. Вашата природна склоност кон ризик и истражување може да ве одведе на нови патеки на успех. Не се плашете да се испробате во нови области или да ги примените вашите креативни идеи во работата. Искористете ги вашите комуникациски вештини и добрите односи со колегите за да ги остварите вашите цели. Бидете отворени за соработка и за учење од другите, бидејќи ова може да ви донесе нови можности за раст и развој. Вашата способност да ги видите позитивните страни во секоја ситуација ќе ви помогне да ги преодите било кои пречки што може да се појават. Помногу внимавајте на деталите и продолжете да работите со истрајност и преданост, бидејќи вашата целосна предност е на пат да се оствари.

Јарец: Јарците оваа недела може да очекуваат период на стабилност и напредок во кариерата. Вашата преданост и посветеност кон работата ќе бидат препознати и наградени од страна на надредените. Искористете го вашиот практичен пристап и стабилност за да ги избегнете можните предизвици и да ги завршите задачите со прецизност и квалитет. Бидете организирани и насочени кон вашите цели, и работете чекор по чекор кон нивното постигнување. Вашата способност да го видите големиот план и да работите со целосна предност ќе ви помогне да ги освоите прекрасните резултати на работното место. Не заборавајте да го цените и да го славите вашето постигнување, бидејќи тоа ќе ви даде дополнителна мотивација да продолжите напред. Соработката со колегите ќе биде важен дел од вашата успешна недела, па се потрудете да го изградите и да го одржите позитивниот и пријатен работен однос. Со вашата преданост и напор, оваа недела може да ви донесе значителен напредок и задоволство во вашата кариера.

Водолија: Водолиите оваа недела може да очекуваат период на неочекувани промени и предизвици во кариерата. Искористете ги вашите креативни идеи за да ги решите проблемите и за да отворите нови можности за напредок. Не се плашете да пробате нови работи и да влезете во непознати области, бидејќи ова може да ви донесе важни можности за раст и развој во вашата кариера. Бидете отворени за соработка и за тимска работа, бидејќи соработката со другите може да ви помогне да ги преминете предизвиците и да ја постигнете вашата кариерна цел. Фокусирајте се на вашите цели и оддадете се на вашата работа со преданост и усвојте позитивен пристап кон сите предизвици што ќе се појават. Со вашата уметност и иновативност, оваа недела може да ви донесе големи можности за успех во вашата кариера.

Риби: Рибите оваа недела може да очекуваат период на интуиција и креативност во кариерата. Вашата чувствителност и емпатија ќе бидат воодушевување на работното место, што ќе ви помогне да ги разберете потребите на другите и да им помогнете во решавањето на проблемите. Искористете го вашето уметничко изражување и интуитивна визија за да ги најдете креативните решенија за работните предизвици. Бидете отворени за нови идеи и за соработка со колегите, бидејќи заедничката работа може да ви донесе големи успеси. Не заборавајте да го слушате вашето интуитивно чувство. Одделете време да се погрижите за својата емоционална и духовна благосостојба, бидејќи тоа ќе ви помогне да работите со поголема ефикасност и да бидете подготвени за секоја предизвик. Со вашата креативност и емпатија, оваа недела може да ви донесе важни можности за напредок и успех во вашиот професионален живот.

Промовирани огласи »

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и услуги за управување со комунален отпад на Република Северна Македонија (РКЕ) донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,04% во однос на одлуката од 26.2.2024 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 1,855%, кај дизелот намалување за 2,265%, кај екстра лесното масло има намалување за 0,610% и кај мазутот зголемувањето е за 1,611%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,328%.

Од 5.3.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

  • Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 83,00 (денари/литар)
  • Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 85,00 (денари/литар)
  • Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 77,00 (денари/литар)
  • Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 75,50 (денари/литар)
  • Мазут М-1 НС 43,752 (денари/килограм)

Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

Промовирани огласи »

ВАН ХООЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Илинден, белгиски реномиран производител на автобуси, лоциран во Технолошко Индустриската Развојна Зона – Скопје 2, во Бунарџик/Илинден.

Моментално вработува:

ИНСТАЛАТЕР НА ПРОЗОРЦИ
АВТОЛИМАРИ/МОНТЕРИ - КАРОСЕРИЈА И ПАТОС
ЕЛЕКТРО ТЕХНИЧАРИ - ТЕХНИЧКА КОНТРОЛА
МАШИНСКИ ТЕХНИЧАРИ - ТЕХНИЧКА КОНТРОЛА
КОНТРОЛОР НА ЗАЛИХИ

Останатите активни работни позиции од Ван Хоол ќе ги најдете ТУКА.

Се уште невработени?! Сите останати активни работни позиции ќе ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Вештачката интелигенција ќе доведе до промени кои вклучуваат исчезнување на одредени работни места и отворање нови, како и преквалификација. Во некои бизниси, таа ќе биде комплементарна, што значи дека вештачката интелигенција ќе биде дополнителна алатка и помошна алатка во бизнисот, додека во некои случаи всушност ќе ги замени луѓето, особено во производниот и организациски аспект. Се поставува прашањето кои работни места ќе бидат „загрозени“ од вештачката интелигенција, а кој нема да мора да се грижи.

Прашањето не е лесно да се одговори бидејќи вештачката интелигенција е само една од низата големи промени, а секоја новина на патот на развојот носи нови потреби за нов тип на работна сила, додека во исто време некои работни места и работни места секако ќе биде изгаснат.

Работните места за кои сега се вели дека се загрозени или не се загрозени, може да се покажат поинакви за една и пол година, со оглед на брзите промени во ерата на дигитализација.

Замислете како би одговорил на тоа прашање пред една и пол година кога навистина немаше Chat GPT во јавниот дискурс, и како би одговорил сега. Ако го земеме како нешто што е параметар, тогаш до следната Година и пол, исто така, може да има голема промена во однос на тоа кои нови капацитети или проширени капацитети можат да бидат алатките што ги користиме во тој момент, изјави Небојша Бјелотомиќ од Иницијативата за дигитална Србија за Euronews Србија.

Економистот и уредник на публикацијата „Стратео“ Саша Ѓоговиќ наведува дека четвртата и петтата индустриска револуција доведоа до развивачи и поддржувачи на корисници на услуги, како и многу други различни работни места.

Некои работни места сигурно ќе се затворат со развојот на вештачката интелигенција, но ќе се отворат нови затоа што треба да и служиме на таа вештачка интелигенција, да имаме мониторинг над неа, организација на работата. Некои работни места ќе исчезнат, други ќе се отворат. За тоа ние треба да се биде подготвен, да биде во чекор со светот, да не заостане, за конкурентската позиција на економијата да не заостанува зад другите, изјави Ѓоговиќ за Euronews Србија.

Како ќе го „живееме“ развојот на вештачката интелигенција

Ѓоговиќ вели дека вештачката интелигенција сигурно ќе ги замени луѓето во некои сегменти од бизнисот и во производствените процеси, додека луѓето, од друга страна, би биле тие што би управувале со вештачката интелигенција, би складирале и обезбедувале податоци, така што вештачката интелигенција би ги сублимирал и конечно би го објавил конечниот резултат.

Ѓоговиќ, сепак, нагласува дека вештачката интелигенција може да се злоупотреби и да доведе до дезинформации и дека затоа е неопходно да се има одредено следење и контрола врз овие процеси за да не завршиме во Орвеловски свет.

Важно е да се создадат услови вештачката интелигенција да не се злоупотребува преку пропаганда, на пример дезинформации, преку плагијат, туку да се користи за подобрување на квалитетот на животот и квалитетот на економијата. Во оваа смисла, етичките принципи мора да се задоволат преку усвојувањето на вештачката интелигенција, и во секој случај, таа сигурно ќе има своја цел во иднина, односно цел во индустријата, во различни производни циклуси, сфери, можеби во создавање на некои производи, дизајнирање, концептуализација, можеби и во Консалтинг. Тоа секако ќе биде комплементарен фактор, но нема да биде единствениот елемент што ќе ја заврши работата, рече тој.

Ѓоговиќ вели дека тоа значи дека во некои елементи или сфери на бизнисот ќе ја надополни личноста, ќе му даде дополнителни насоки кои личноста можеби нема да ги види, врз основа на кои би можел да размисли кои се предлозите на вештачката интелигенција, додека во некои сегменти може целосно да го замени.човек.

Со оглед на тоа што неговата примена влегува во поединечни бизниси, Ѓоговиќ вели дека ќе се дефинираат нови работни места кои ќе се отворат со сервисирање на самата вештачка интелигенција.

Некаде ќе биде комплементарно, нема да ги замени луѓето, туку ќе биде дополнителна алатка во бизнисот, помошна алатка, додека во некои случаи всушност ќе ги замени луѓето, особено во некои производствени и организациски аспекти. А потоа останува да се да се види како да се постигне одредена преквалификација, за да може работната сила да најде други позиции кои вештачката интелигенција нема да ги покрие, додава Ѓоговиќ.

Бјелотомиќ вели дека ќе се отворат и нови работни места бидејќи, појаснува, со оваа ефикасност и продуктивност ќе се бара начин дополнително да се вработат постоечките позиции.

Продуктивноста која досега се создаваше преку технолошкиот напредок, што и да кажат некои, не е дека целосно не ослободи да не работиме. Интернет револуцијата или револуцијата која се базира на функционалноста на паметниот мобилен телефон, колку работи дали изгубивме, а колку добивме нови работни места. Истото ќе се случи и со вештачката интелигенција. Ова е само трета во низата големи технички промени поврзани со дигитализацијата, рече Бјелотомиќ.

Вели дека мобилниот телефон веќе почнал да менува многу работи, но дека смартфонот ни дал можност да имаме камера, да примаме мејлови и да гледаме на интернет со уред во џеб.

Тоа го промени изгледот на канцеларијата, го промени тоа како изгледа нашата пристапност, го промени во однос на она што можеме да го имаме на дланка. Самиот мобилен телефон веќе е многу подобрен, а само паметниот телефон што Стив Џобс излезе на сцена во 2008 година, пред не многу години.Интернетот од деведесеттите, паметниот телефон, односно врвот на развојот на мобилната технологија на крајот на 2010 година, сега имаме вештачка интелигенција, брзиот развој од последните пет до седум години, рече Бјелотомиќ.

Каде е мажот незаменлив?

Човекот не може да се замени, на пример, во консалтинг и на тоа поле, вели Ѓоговиќ, вештачката интелигенција може да биде комплементарна алатка.

Тој објаснува дека човек на крајот донесува одлука за бизнис и работна организација, но вештачката интелигенција може да биде дополнителна алатка за маркетинг стратегија и рекламирање.

Ѓоговиќ вели дека и во воената индустрија вештачката интелигенција може да биде дополнителна алатка.

Во суштина, вештачката интелигенција треба да биде алатка која ќе пополни одредени празнини или можно „слепило“ кај човекот со цел да го подобри неговиот бизнис, неговото работење или да му даде повеќе информации или можности да донесе одредени деловни одлуки, рече тој.

Според него, вештачката интелигенција секако може да го подобри квалитетот на животот и бизнисот, да донесе некои нови идеи и да го насочи човекот кон некои работи на кои можеби не им посветил доволно внимание при донесувањето на одредени одлуки.

Во производните процеси, вештачката интелигенција е таа што може да сугерира повеќе при донесување одредени одлуки, но сигурно нема да биде робот кој ќе замени човек на производната линија. Вештачката интелигенција е повеќе поврзана со паметното расудување врз основа на информациите што ги ќе се чуваат, рече тој.

Небојша Бјелотимиќ смета дека најголемиот број специфични занимања кои бараат човечка креативност ќе бидат под влијание на вештачката интелигенција.

Луѓето ќе бидат поефикасни со помош на вештачка интелигенција, односно алатки базирани на вештачка интелигенција, но не можеме да зборуваме за замена на луѓето, бидејќи тоа во моментов е премногу амбициозно, рече Бјелотомиќ.

Тој изјави дека експериментот во кој една од посложените програмски задачи му била дадена на постар програмер покажал дека вештачката интелигенција ќе биде уште една фаза во подобрувањето на продуктивноста на човекот.

На еден постар програмер му требаше еден час да го програмира правилно. Потоа дозволија некој друг да го направи тоа, и бидејќи тој другиот не знаеше кое прашање да го постави GPT, решија дека некој со такво знаење сепак мора да ги постави прашањата. па тогаш истата личност, т.е. постар програмер постави прашање до GPT. Му требаа пет барања и 15 минути за да го добие истиот резултат, истиот излез како неговото програмирање без никаква помош. значи дека мора да има постар програмер, со помош на чет GPT за да биде поефикасен. Сè уште ни треба постар програмер, така што не може да се зборува за замена или исчезнување на позицијата програмер, рече Бјелотомиќ.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »