Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 08 април до 14 април 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Оваа недела, Овните ќе бидат соочени со нови предизвици на работното место. Ќе бидете повикани да се справите со некои неочекувани ситуации, но со вашата енергичност и решителност, ќе ги надминете со успех. Исто така, може да очекувате понуди за нови проекти или работни можностима кои би можеле да го подобрат вашиот кариерен напредок. Важно е да бидете фокусирани и да ја искористите својата креативност за да ги исполните вашите цели. Воодушевете со вашата одлучност и следете го вашиот инстинкт, што ќе ви помогне да ја постигнете желаната работна успех.

Бик: Оваа недела, Биковите можат да очекуваат стабилност и напредок на работното место. Вашиот напор и преданост кон работата ќе бидат приметени и може да доведат до нови можности за напредување. Овој период е благопријатен за преговарање за подобрување на условите на работа или за договори за поголема компензација. Со вашата целосна ангажираност и посветеност кон целите, ќе бидете способни да ги осигурате сопствените си интереси. Важно е да ги користите вашите комуникациски вештини и да ја изразите вашата волја на јасен и одговорен начин. Со овој пристап, можете да го освоите вашиот напредок во кариерата и да ги остварите вашите професионални цели.

Близнаци: Оваа недела, Близнаците можат да очекуваат разновидни предизвици и важни промени на работното место. Може да ви се нудат нови проекти или задачи кои би можеле да го поттикнат вашиот интелектуален стимулус. Вашата способност за брзо усвојување на нови информации и адаптација на нови ситуации ќе биде ваша најголема предност. Во исто време, може да се појават и некои непредвидени пречки или комуникациски проблеми на работното место. Важно е да бидете флексибилни и да ги користите вашите дипломатски вештини за да ги преминете овие предизвици. Со вашата иновативност и комуникациски таленти, можете да го пренасочите вашиот кариерен напредок во ваша корист. Воодушевете ги со вашата креативност и енергија, што ќе ви помогне да ги остварите вашите професионални амбиции.

Рак: Оваа недела, Раковите можат да очекуваат динамичен период на работното место. Може да се појават нови можностии за развој и напредок, но и некои предизвици. Вашата интуиција и емпатија ќе ви помогнат да ги разберете потребите на другите и да одговорите на нивните очекувања. Од друга страна, може да се соочите со некои тензии во тимот или непријатни ситуации со колеги. Важно е да бидете дипломати и да ги решавате непријатностите на мирен начин. Вашата способност за разрешување на конфликти и за градење на хармонични односи ќе биде ваша најголема предност. Потсетете се на вашите цели и насочете ги сите свои енергии кон нив, што ќе ви помогне да го постигнете вашето кариерно задоволство.

Лав: Оваа недела, Лавовите ќе забележат значителен напредок на работното место. Вашиот шарм и харизма ќе ве истакнат и ќе ви помогнат да го освоите вниманието на вашите надредени и колеги. Во овој период, може да ви се понудат нови можностии за напредување или за развој на вашата кариера. Важно е да бидете свесни и да ги користите вашите вештини и таленти на најпосакуван начин. Исто така, се потрудете да бидете колегијални со вашите соработници, што ќе ви помогне да изградите позитивни односи на работното место. Истакнете ги исто така вашите идеи и проекти со самодоверба и ентузијазам, што ќе ви помогне да го остварите вашиот кариерен успех.

Девица: Оваа недела, Девиците ќе бидат предизвикани да ги покажат своите вештини и таленти на работното место. Може да се појават нови проекти или задачи кои би можеле да ја поттикнат вашето креативност и интелектуалност. Вашиот аналитички пристап кон работата ќе биде од суштинско значење, особено во решавањето на комплексни проблеми или во преговарањето за нови услови на работа. Бидете подготвени да примате конструктивни критики и да учите од нив, што ќе ви помогне да се развивате и да напредувате во кариерата. Исто така, одделете време за развој и учење нови вештини, што ќе ви помогне да останете конкурентни на пазарот на труд. Со посветеност и труд, можете да го постигнете вашето кариерно унапредување и да го остварите вашиот професионален успех.

Вага: Оваа недела, Вагите ќе имаат можност да ја покажат својата креативност и дипломатија на работното место. Вашиот чувствен пристап кон проблемите ќе биде од големо значење, особено во ситуации кога треба да преговарате со други. Импровизирајте и бидете отворени за различни пристапи, што ќе ви помогне да ги решите предизвиците на работата на најефикасен начин. Соработувајте со вашите колеги и бидете поддржани за да ги остварите вашите заеднички цели. Важно е да се стремите кон хармонија и баланс на работното место, што ќе создаде позитивна работна атмосфера и ќе го подобри вашиот работен капацитет. Исто така, имајте доверба во себе и во своите способности, и потрудете се да ги покажете вашиот потенцијал на работното место. 

Скорпија: Оваа недела, Скорпиите ќе бидат фокусирани на пронаоѓање на нови начини за да ги подобрат своите кариерни перспективи. Може да ви се нудат можности за промени или да се појават нови проекти кои ќе ви донесат задоволство и успешност. Вашиот интуитивен увид ќе ви помогне да го идентификувате правилниот пат за вашето унапредување. Во исто време, може да се соочите со некои предизвици или непредвидени ситуации на работата. Важно е да бидете решителни и да се справите со нив на одговорен начин. Поддржете ги своите идеи и предлози со самодоверба и увереност, што ќе ви помогне да ги освоите вашите надредени и колеги. Исто така, бидете отворени за соработка и за тимска работа, што ќе ви донесе успех во решавањето на било кои предизвици на работното место.

Стрелец: Оваа недела, Стрелците ќе бидат предизвикани да ја покажат својата амбиција и детерминација на работното место. Може да се појават нови можности за напредок или да ви се понудат нови проекти кои ќе ви донесат задоволство и усогласување со вашите кариерни цели. Вашиот оптимизам и ентузијазам ќе биде ваша најголема предност, особено во моменти на предизвици или несигурност. Бидете отворени за нови идеи и за прифаќање на измените, што ќе ви помогне да се развивате и да се адаптирате на новите услови на работа. Исто така, поставете си јасни цели и стремете се кон нив, но бидете спремни да примите конструктивна критика и да учите од вашите грешки. Вашата способност за учење и за развивање на нови вештини ќе ви помогне да останете релевантни на пазарот на труд и да го постигнете вашиот кариерен успех.

Јарец: Оваа недела, Јарците ќе имаат можност да покажат својата посветеност и стабилност на работното место. Може да се појават нови предизвици или задачи кои бараат вашата упорност и доследност. Вашиот пристап кон работата треба да биде организиран и методичен, што ќе ви помогне да ги превладите сите предизвици со успех. Одделете време да ги прегледате вашите цели и да ги поставите конкретни планови за нивно постигнување. Вашата способност за планирање и за управување со времето ќе биде ваша најголема предност во овој период. Исто така, бидете отворени за соработка и за тимска работа, што ќе ви помогне да ги решавате проблемите на ефикасен начин и да ги подобрите вашите резултати на работното место. Со доследност и стабилност, можете да го постигнете вашиот кариерен успех.

Водолија: Оваа недела, Водолиите можат да очекуваат интересен и динамичен период на работното место. Може да се појават нови можност за напредок или за развој на вашата кариера, што би можело да ви донесе задоволство и исполнување. Вашиот необичен пристап кон работата и иновативните идеи ќе бидат во центарот на вниманието и може да донесат позитивни резултати. Важно е да бидете отворени за нови предизвици и да бидете спремни да прифатите измените со отворени раце. Со вашата креативност и умешност, ќе бидете способни да ги решите сите предизвици што може да се појават на патот кон вашето кариерно унапредување. Исто така, бидете отворени за соработка и за размена на идеи со колегите, што ќе ви помогне да ја засилите вашата позиција на работното место и да ги подобрите вашите резултати.

Риби: Во текот на оваа недела, Рибите можат да очекуваат интересни можности за развој на нивната кариера. Може да се појават нови предизвици или проекти кои ќе ги воведат во нови области и можеби ќе им донесат можност за напредување. Вашиот креативен пристап кон работата и интуицијата ќе ви помогнат да се справите со секоја ситуација што може да се појави. Важно е да бидете фокусирани и да го искористите своето умешност да ви донесе позитивни резултати. Одделете време за размислување за вашиот кариерен пат и да поставите цели кои ќе ви помогнат да напредувате во вашиот професионален живот. Се потрудете да избегнете прекумерната емотивност и да го задржите вашиот фокус на задачите пред себе.

Промовирани огласи »

Рамстор Македонија е ланец од 29 маркети и еден онлајн маркет „Рамсторе до дома” кој ги искористи можностите на пазарот на труд да се докаже како работодавец кој нуди успешна кариера за своите вработени.

Моментално вработува:

КАСАП
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - КАПИШТЕЦ
ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ - ВОДНО
ПРОДАВАЧ НА ДЕЛИКАТЕС - ДЕБАР МААЛО

Доколку сте се уште во потрага по идеалната работна позиција, сите останати работни места можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Околу 2200 лица се пријавиле за работа во Србија преку отворен Балкан. Овој податок го објави претседателот на Србија, Александар Вучиќ кој посочи дека најголемиот дел од пријавените се граѓани на Македонија.

Вучиќ изјави дека Србија „има проблем со работната сила“, и дека е добро што се направени идентификациски картички како дел од иницијативата „Отворен Балкан“ за Србија, Северна Македонија и Албанија.

Најголем дел од заинтересираните се од Северна Македонија, изјави Вучиќ на телевизија Информер.

Тој кажа дека на ист начин „неколку стотици српски државјани се пријавиле да заминат на други места“, но дека многу поголем е приливот на работници во Србија, преку „Отворениот Балкан“ отколку одливот на работници.

Промовирани огласи »

Цените на становите во Скопје во првиот квартал годинава поскапеле за 4,7 отсто на годишнo ниво, а бележат пад од 0,8 проценти  во однос на претходниот квартал, покажува Индексот на цените на станови на Народната банка. Ова е прво минимално квартално намалување на цените на становите по долг период, откако последен пат имаше пад од еден процент во третиот квартал од 2020 година.

Според податоците на Народната банка, во последното тримесечје од 2023 година становите поскапеа за еден процент во однос на третото тримесечје, а на годишно ниво за седум проценти. Во првиот квартал лани цените на становите  се зголемија за 18,8 проценти на годишно ниво, односно од 1,3 отсто на квартално ниво, во второто тримесечие од 1,6 отсто, односно од 12,9 отсто, а во третиот квартал од 2,9 проценти, односно од 11 проценти.

Никола Велковски од Здружението за градежништво при Стопанската комора за МИА, смета дека цените на становите кои подолг период бележaт постојан раст не се реални, но се очекувани.

Сега градители се практично трговци поединци кои еднократно инвестираат, имаат свои пари и ги инвестираат во недвижности и градежништво затоа што тука сега е конјуктурно и профитабилно. Тие единствено го гледаат профитот, па може да биде еднократно да градат една, две, пет згради, но водилка е исклучиво профитот.

Мене не ме лути толку тоа, туку тоа што ние како инженерска фела, како урбанисти им влегуваме во нивната шема на креирање и планирање на просторот. Треба практично да го релаксираме посторот, не мора да се гради секаде затоа што сега најмногу каде се гради по порачка за измена и дополна на урбанистичките планови со самофинансирање. Врз основа на тие инцијативи што ги покренуваат баш овие градители што им се интересни урбанистичките и градежните парцели, потоа се прилагодува кон нивните барања – да стават повеќе објекти во еден блок, повисоко, пониско, па нема ниту осончување, ниту проветрување, а ним им е важно да има кандидатура и износот на профитот на продажбата, вели Велковски.

Велковски дополнува дека поголемиот проблем е што сега трговците инвеститори со станови немаат свои локации и се обраќаат кај сопствениците на земјиште на кое е предвидено да се гради, кои пак, ги покачија условите и цената.

Порано имаше два модела за договор со инвеститорот, да го откупат земјиштето или да се договорат за заедничка градба со соинвеститороство. Кога сопствениците видоа дека градителите ги покачија цените на становите сега и тие ги зголемија нивните  услови Ако порано за заедничка градба се бараше 20, 25, 27, максимум 30 проценти од земјиштето, сега отиде и до 40 проценти од земјиштето, што  не е ниту легитимно, легално и логично. Но, затоа што овие сакаат да градат сега овие другите ги  зголемуваат условите и потоа се зголемува цената. На крај мене ме чуди која е уште таа категорија која може да поднесе таква цена на станови, а во Скопје сега веќе има 70.000 до 80.000 празни станови, вели Велковски.

Тој укажува дека во формирањето на цената на становите прва е цената на чинење на градежната парцела. Ако порано беше 250 до 300 евра по метар квадратен, Велковски вели дека сега по метар квадратен цената за откуп на земјиштето достигнува и по 1000 евра.

Согласно квадратурата на градбата, односно колку квадрати се градат се формира цената на градежната парцела. Потоа доаѓаат комуналиите кои не се многу зголемени, изнесуваат од 80 до 120, 130 евра по метар квадратен, па учеството на градежните материјали и работната рака.  Зголемената цена воопшто не е одраз на цената на градежните материјали кои се поскапени 20 до 30 проценти. Има учество и  недостатокот на работна рака, не е толку работата  во платата на луѓето, туку во квалитетот на тие кои сега градат бидејќи нема веќе стручни мајстори и тоа е голем проблем. Државата мора да се сврти кон продукција на таков профил на кадар  – занаетчии во сите професии. Треба да се стимулираат децата  да се запишуваат на такво школовување. Иако се работи повеќе, повеќе и се заработува, вели Велковски.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »