Промовирани огласи »

Денес ви ги издвојуваме најпосетуваните работни позиции од реномирани компании на KARIERA.mk, се надеваме дека ќе го најдете вашето идеално работно место меѓу нив.

Жито маркети располагаат со над 70 маркети распространети низ цела територија на нашата држава.

Моментално вработува:

ПРОДАЖЕН ПЕРСОНАЛ ВО СКОПЈЕ (ЃОРЧЕ ПЕТРОВ)
ПЕРСОНАЛ ЗА ПРОДАЖБА ВО СКОПЈЕ

Фејдом е светски производител на гарнитури произведени во Македонија, од кои 95% се за извоз во Европа, Канада и Америка. Повеќе од 15 години е препознаен по својот модуларен и прилагодлив дизајн, како и високиот квалитет.

Моментално вработува:

РАБОТНИК СО ИСКУСТВО ЗА ГУРТНИРАЊЕ
ЛЕПАЧ (М/Ж)
ПОЛНЕЊЕ НА ПЕРНИЦИ

Цементарница УСЈЕ АД Скопје претставува извонреден пример на компанија со одржлив развој во производната технологија, започнување и спроведување на разновидни проекти во сферата на заштитата на животната средина

Моментално вработува:

PRODUCTION ENGINEER

Групацијата Виндија опфаќа 14 компании, од кои 8 се со седиште во Хрватска и 6 во соседните земји. Вработува повеќе од 4.000 луѓе. Беспрекорниот квалитет на производите на Виндија е препознаен на бројни меѓународни саеми, што со гордост ја направи компанијата добитник на бројни награди.

Моментално вработува:

ВОЗАЧ ДИСТРИБУТЕР - Ц КАТЕГОРИЈА

Еast Gate Mall e најголем трговски центар во земјата и регионот кој ќе понуди богата и уникатна содржина на шопинг, гастрономија, забава, релаксација и култура.

Моментално вработува:

АСИСТЕНТ ВО ПРОДАЖБА - EAST GATE MALL
СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА КОНТРОЛИНГ И ИЗВЕСТУВАЊЕ

B-Watch е најценет и добро познат бренд за продажба и дистрибуција на часовници во Македонија.

Моментално вработува:

АСИСТЕНТ ЗА ПРОДАЖБА СКОПЈЕ

УНИБанка опстојува 30 години на македонскиот банкарски пазар, која нуди широк спектар на продукти услуги насочени кон правниот и физичкиот сегмент.

Моментално вработува:

ЗАМЕНИК РАКОВОДИТЕЛ НА ЕКСПОЗИТУРА ГЕВГЕЛИЈА

Компанијата МТЕЛ, дел од групацијата на Телеком Србија, започнува со работа со добивањето лиценца во јули 2021 година како трет телекомуникациски оператор на територијата на РС Македонија.

Моментално вработува:

АГЕНТ ВО ПРОДАЖЕН САЛОН ШТИП

Нептун е најголемата малопродажна и дистрибутивна мрежа на производи од бела техника, апарати за домаќинство, ТВ/Аудио/Видео, компјутери, телефони, фото апарати и камери, производи за нега и убавина, ладење и греење, во Македонијa.

Моментално вработува:

РЕФЕРЕНТ ЗА ПРОДАЖБА ВО БИТОЛА
ПЕРСОНАЛ ЗА ПРОДАЖБА И РАБОТА НА КАСА ВО СКОПЈЕ
РЕФЕРЕНТ ЗА ПРОДАЖБА ВО ТЕТОВО

ВАН ХООЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Илинден, белгиски реномиран производител на автобуси, лоциран во Технолошко Индустриската Развојна Зона – Скопје 2, во Бунарџик/Илинден.

Сите активни позиции од ВАН ХООЛ МАКЕДОНИЈА можете да ги најдете ТУКА.

Се уште невработени?! Сите останати активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Вкупните кредити, во март, забележаа месечен раст од 0,3 проценти, поради зголеменото кредитирање на секторот „домаќинства“. Годишниот раст изнесува 6,1 процент и се должи на повисоките кредити на двата сектора, со поголем придонес на секторот „домаќинства“, објави денеска Народната банка.

Кредитите на домаќинствата се зголемени за 0,5 проценти на месечна основа, при годишен раст од 6,8 проценти. Месечниот и годишниот раст, посочува НБ; се резултат на зголеменото кредитирање во денари и во странска валута, со поголем придонес на кредитите во странска валута.

Кај кредитите на корпоративниот сектор во март нема промена во споредба со претходниот месец. На годишна основа, е забележан раст од 5,4 проценти, којшто во целост произлегува од зголеменото кредитирање во денари, во услови на пад на кредитите во странска валута.

Во март 2024 година, гледано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај потрошувачките и станбените кредити, како најзастапени категории, е забележан месечен раст од 0,4 проценти и еден процент, соодветно, при годишен раст од 5,8 проценти и 10,4 проценти, соодветно. Автомобилските кредити, овој месец, се зголемени за 1,8 проценти и 13,1 процент на месечна и на годишна основа, соодветно, додека кредитите одобрени на кредитните картички забележаа месечен и годишен пад од 0,8 проценти и 6,8 проценти, соодветно. Во март, негативните салда на тековните сметки остварија месечен раст од 2,3 проценти, при годишно зголемување од 6,1 процент. Кај кредитите одобрени врз други основи е остварен месечен пад од 1,7 процент, додека на годишна основа се намалени за 21,2 проценти, информира НБ.

Вкупните депозити во март, се намалени за 0,9 проценти на месечна основа, во целост како резултат на падот на депозитите на корпоративниот сектор, при раст на депозитите на секторот „домаќинства“. Споредено на годишна основа, остварен е раст од 9,3 проценти, поради зголемените депозити на двата сектора, со поизразен придонес кон растот на депозитите на секторот „домаќинства“.

Како што наведува централната банка, вкупните депозити на домаќинствата во март се повисоки за 0,1 процент и 8,7 проценти на месечна и на годишна основа, соодветно. Растот кај двете основи се должи на повисоките долгорочни депозити и депозитните пари, во услови на забележан пад на краткорочните депозити.

Во март, вкупните депозити на корпоративниот сектор, се намалени за 2,4 проценти на месечно ниво. Надолната промена пред сè се должи на намалените депозитни пари, при дополнителен пад и на краткорочните депозити, а во услови на раст на долгорочните депозити. На годишно ниво, депозитите на корпоративниот сектор се зголемени за 12,2 проценти, во поголем дел како резултат на растот на депозитните пари, краткорочните депозити во странска валута и долгорочните депозити во денари, при дополнителен позитивен придонес и на останатите компоненти.

Промовирани огласи »

Меките вештини се важен дел од атрибутите кои работодавците сакаат да ги видат кај своите вработени, бидејќи тие допринесуваат кон успешното функционирање на тимовите и компаниите во целост.

Еве неколку од најважните меки вештини:

  • Комуникациски вештини

Способноста да јасно комуницирате со колегите, клиентите и другите заинтересирани страни е клучно. Ова вклучува не само добро изразување, туку и слушање, емпатија и способност за убедување.

  • Тимска работа

Способноста да успешно соработувате со други луѓе во тимот е критично. Вработените кои можат да учествуваат, допринесуваат и работат заедно со другите имаат поголема можност за успех.

  • Лидерски вештини

Често, работодавците ги бараат вработените кои можат да преземат иницијатива, да ги  мотивираат другите и да ги  водат тимови кон целите. Лидерските вештини вклучуваат управување на времето, решавање на проблеми и водење на средби.

  • Адаптибилност

Способноста да се адаптирате на нови ситуации, технологии и зафатености е од суштинско значење во денешниот брз свет. Работодавците сакаат вработени кои можат да се справат со промени и да се развиваат во нови области.

  • Креативност и иновативност

Способноста да генерирате нови идеи, да размислувате воочено и да наоѓате иновативни решенија. Креативните и иновативни вработени можат да донесуваат свежи перспективи и да го подобрат работниот процес.

  • Емоционална интелигенција

Способноста да ги разбирате и управувате со своите емоции, како и со емоциите на другите, е важна за успешна комуникација и меѓулични односи на работното место.

  • Управување на конфликти

Способноста ефикасно да решавате конфликти помеѓу соработниците или меѓу тимовите е критична за одржување на продуктивна и хармонична работна средина.
 

Промовирани огласи »

Научниот вонреден професор, Светлана Мојсов од Универзитетот „Рокфелер“ е именувана на листата на „Тајм 100“ највлијателни луѓе за 2024 година, која им оддава почит на уметници, иноватори, лидери и пионери во различни области.

Мојсов е светски познат научник чие истражување за хормоналните предизвикувачи за производство на инсулин доведе до револуционерни третмани за дијабетес и дебелина.

Во Универзитетот „Рокфелер“ Мојсов почналa да го истражува дијабетесот уште како студент и постдокторски соработник во лабораторијата на нобеловецот Брус Мерифилд. Во 1980-тите, таа се преселила во Општата болница во Масачусетс, каде што почнала да го истражува тогаш мистериозниот GLP-1 (пептид 1 сличен на глукагон). Таа беше првата што ја идентификуваше биолошки активната секвенца на GLP-1, скриена во неговата целосна низа од 37 амино киселини.

Во соработка со други, Мојсов продолжи да докажува дека GLP-1 предизвикува ослободување на инсулин во панкреасот, работа што доведе директно до терапевтски развој на агонисти на GLP-1. Фактот што оваа нова класа на лекови сега ја користат милиони луѓе е многу среќна, таа вели: „Тоа ме прави да се чувствувам професионално и лично исполнето, стои во објавата на Универзитетот „Рокфелер“ во САД.

Во овој престижен избор Мојсов се најде заедно со уште двајца научници, Џоел Хабенер и Ден Дракер, во сегментот „Пионери“, а меѓу останатите влијателни личности се Америка Ферера, Лесли Локо, Офелија Дал, Кенеди Одеде и други. 

Фото: Универзитет „Рокфелер“ 

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »