Промовирани огласи »

Пишувањето на мотивационо писмо е одличен начин да ги изразите вашите интереси, квалификации и мотивација за одредена работна позиција.

Еве неколку чекори што може да ви помогнат да го напишете мотивационото писмо:

 • Започнете со привлекување на вниманието 

Истакнете го вашиот интерес за работната позиција и зашто сметате дека сте соодветен кандидат.

 • Представете се

Вклучете го вашето име, контакт информации и кратко воведување за вашето образование и искуство.

 • Истакнете ги вашите квалификации 

Наведете ги вашите вештини, образование и искуства кои ве прават квалификуван кандидат за позицијата. Исто така, истакнете ги конкретните примери или постигнувања кои ја демонстрираат вашата способност да ја извршите работата.

 • Истакнете ги вашите мотивации

Објаснете зошто сте заинтересирани за компанијата и за работата и како вашето искуство или вештини се вклопуваат во потребите и културата на компанијата.

 • Завршете со позитивен заклучок

Изразете ја својата благодарност за можноста да аплицирате и изразете ја својата надеж дека ќе добиете можност за интервју.

 • Редактирајте и прегледајте го писмото

Пред да го испратите мотивационото писмо, внимателно прегледајте го за правописни и граматички грешки и осигурајте се дека е чисто и професионално изгледа.

 • Персонализирајте го писмото

Приспособете го писмото за секоја работна позиција на која аплицирате, вклучувајќи ги конкретни детали за компанијата и позицијата.

Со следење на овие чекори, вашето мотивационо писмо треба да биде ефективен начин да ги покажете вашите квалификации и мотивација за работата.

Промовирани огласи »

До крајот на овој месец имаме уште еден продолжен викенд, а ќе одмараме и во јуни и август. 

Следниот неработен ден 24 мај (петок) Денот на Свети Кирил и Методиј.

Потоа како неработен ден е празникот Св. Илинден кој се празнува на 2 август (петок), Ден на Републиката, 8 септември (недела), Ден на независноста, односно 9 септември (понеделник) е неработен ден, 11 октомври (петок), Ден на народното востание, 23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба; 8 декември (недела), “Св. Климент Охридски”, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед: 21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден; 28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед 01 ноември (петок), Празникот на сите светци; 25 декември (среда), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед: 16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РСМ: 22 ноември (петок), Ден на албанската азбука

За граѓаните припадници на влашката заедница во РСМ: • 23 мај (четврток), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РСМ: 12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РСМ: 28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РСМ:21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик.

Промовирани огласи »

На листата на најдобрите 2000 универзитети во светот според Центарот за рангирање на светски универзитети CWUR, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ остана на 1990-то место.

Ранг листата на CWUR се објавува секоја година, а при рангирањето Центарот ги зема во предвид четирите фактори: образование, можност за вработување, настава и истражување.

Во оваа година биле рангирани 20.996 универзитети, а од сите тие се најдоа најдобрите 2000.

УКИМ е единствениот македонски универзитет кој се најде на ова рангирање, и се најде на „опашката“. Во споредба со минатите години, се бележи пад од 26 места за разлика од 2022 година. Од 2021 година падот е за 46 места, или за пет години УКИМ на оваа листа паднал за дури 174 места. 

Промовирани огласи »

Регулаторната комисија за енергетика донесе одлука со која горивата од полноќ поевтинуваат.

Согласно одлуката за 1,5 денари поевтинуваат бензините, додека за половина денар се намалува цената на дизелот и екстра лесното масло за домаќинство.

Од 14.5.2024 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

 • Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 84,50 (денари/литар)
 • Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 86,50 (денари/литар)
 • Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 74,00 (денари/литар)
 • Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 73,50 (денари/литар)
 • Мазут М-1 НС 44,007 (денари/килограм). 
Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »