Кога ќе посетите кафуле или „бар“ во Италија, можеби ќе забележите мали кутичиња со тенки, восочни листови хартија. На прв поглед, може да изгледаат како салфетки, но овие таканаречени „товаглиолини“ не се вистински салфетки. Тие не се впивачки и не се наменети за бришење на рацете или нередот, туку служат како бариера помеѓу прстите и храната што ја јадете, особено за мали пекарски производи.
Товаглиолините се мали, евтини и идеални за држење лепливи закуски или парчиња пица. Бидејќи се изработени од восочен материјал и целулоза, тие спречуваат лепење на шеќер, глазура или масло од храната, за разлика од обичните салфетки кои се лепат и распаѓаат. Ова ги прави идеални за употреба во кафулиња и пекари низ Италија.
За туристите, овие невообичаени „салфетки“ може да бидат збунувачки. Но, разбирањето на нивната цел може да го олесни искуството. Наместо да ги користите за бришење на рацете, подобро е да ги прифатите како средство за ракување со храна.