Истражувањето открива дека засладените пијалаци, како газирани сокови и овошни напитоци, се поврзани со поголем ризик од кардиоваскуларни болести отколку слатки како пецива. Причината е што течниот шеќер побрзо се апсорбира во телото, додека цврстата храна содржи и други хранливи материи, како влакна и протеини, кои го успоруваат варењето и го регулираат ослободувањето на шеќерот во крвта.
Интересен наод е дека луѓето со најнизок внес на додаден шеќер не секогаш имаат најмал ризик од срцеви заболувања. Ова може да се должи на тоа што тие го заменуваат шеќерот со други нездрави состојки, имаат здравствени состојби или нивната диета е толку рестриктивна што не внесуваат доволно важни хранливи материи.
Препораката од студијата не е целосно да се откажете од шеќерот, туку да го намалите внесот, особено од засладени пијалаци. Постепено намалување, како замена на газираните пијалаци со газирана вода, може да биде одржлив начин да се намали ризикот од срцеви болести, без целосно откажување од слатките задоволства.