Горењето на миризливи свеќи, иако создава празнична атмосфера, може сериозно да влијае на квалитетот на воздухот во затворени простории и да биде поштетно за белите дробови од пасивното пушење. Истражувањата покажуваат дека свеќите ослободуваат сложени хемикалии, токсични гасови како јаглерод моноксид и азотни оксиди, како и летливи органски соединенија (VOC), кои можат да предизвикаат кашлица, кивање, иритација на очите, па дури и долгорочни здравствени проблеми како срцеви заболувања и рак на белите дробови.
Студијата спроведена во Ирска откри дека горењето свеќи може да ја зголеми концентрацијата на честички PM2.5 – опасни фини честички кои можат да продрат длабоко во белите дробови и да предизвикаат воспаление. Во недоволно проветрени простории, концентрацијата на овие честички и формалдехид достигнува нивоа што ја иритираат горната дишна патека. Миризливите свеќи произведуваат повеќе опасни честички од обичните, а само 10% од состојките се наведени на пакувањето, што го отежнува идентификувањето на потенцијално штетните супстанции.
Истражувачите предупредуваат дека дури и свеќите со „природни“ состојки не се безбедни, бидејќи природните хемикалии можат да реагираат со озон и да создадат токсични нуспроизводи. За да се намалат штетните ефекти, препорачуваат горење на свеќи во поголеми простории со отворени прозорци, но нагласуваат дека се потребни дополнителни истражувања за целосно разбирање на ризиците.