Промовирани огласи »

„Кутијата цигари треба да има кубоидна форма. Една кутија цигари вклучува најмалку 20 цигари. Пакетчињата на тутун за виткање треба да имаат кубоидна или цилиндрична форма или форма на торбичка. Треба да содржат тутун со тежина не помала од 30 g.“ Ова е содржината на член 14 од Директивата 2014/40 на Европската Унија, донесена во април 2014 година со која се изврши приближување на законите, регулативите и административните одредби на земјите-членки на ЕУ во врска со производството, презентацијата и продажбата на тутунски и сродни производи.

Со нашиот  Закон за тутун, производи од тутун и сродни производи се изврши усогласување со оваа Директива на ЕУ. Законот беше донесен во мај минатата година, при што на производителите и увозниците на цигари им беше оставен рок од 18 месеци да го усогласат своето производството во поглед на пакувањата и бројот на цигарите.

Основна причина поради која земјите членки на ЕУ, но и над 50 други земји во светот меѓу кои и земјите од регионот на Југоисточна Европа (Србија, Црна Гора, Хрватска и Босна и Херцеговина) имаат воведено услов за минималната големина на пакувањето да биде 20 цигари е тоа дека отсуството на правила за големината на пакувањето ја зголемуваше пристапноста до тутунските производи за возрасните, но што е уште поважно, за младата популација.

Немањето на регулатива за големината на пакувањето на цигарите претставуваше значаен ризик во поглед на заштитата на јавното здравје и е во спротивност со залагањата на здравствените институции за намалување на пушењето, а кои произлегуваат од Стратегијата за борба со незаразни болести. Истовремено, дополнителна причина за ваквата одредба беше и фактот што отсуството на правила за големината на пакувањето со себе носеше и ризик од загуба на јавни приходи и предизвикуваше неоправдани компликации во поглед на администрирањето на акцизите и го попречуваше ефективното планирање на јавните приходи.

Воедно, со Законот се воведува и забрана за продажба на цигари на парче што исто така има улога да ја намали достапноста на тутунските производи кај младите луѓе. Ваква одредба исто така постои и во европското законодавство.

Законот во член 71 го утврдува форматот и изгледот на здравствените предупредувања за штетноста на пушењето на цигарите и другите сродни тутунски производи. Меѓу другото, во него е наведено: „Општите предупредувања освен на македонски јазик и кирилско писмо можат да бидат напишани и на друг јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните и неговото писмо, во зависност од проценката на производителот или увозникот“.

Станува збор за одредба која постои во нашето законодавство веќе 10 години наназад, односно оваа одредба е реплицирана во новиот закони од претходните закони за тутун. Меѓутоа, досега ниту еден производител или увозник на цигари ја нема применето оваа можност која ја дава Законот.

Промовирани огласи »

Не се менува цената на горивата. 

Вака одлучи Регулаторната комисија за енергетика. 

РКЕ донесе одлука со која малопродажните цени на Еуросупер БС-95, Еуросупер БС-98, Еуродизел (Д-Е V) и Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) остануваат како минатата недела.

Еуросупер БС-95 повторно ќе се продава за 60,50 (денари/литар), Еуросупер БС-98 за 62,50 денари, Еуродизел (Д-Е V) за 49,50 денари, Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) за 49,50 денари. 

Но, малопродажната цена на Мазутот М-1 НС ќе порасне за 0,355 ден/кг и ќе биде 25,666 ден/кг.

Промовирани огласи »

И по 1 октомври нема да можеме да патуваме кај јужниот сосед. 

Грција донесе одлука границите да останат затворени за граѓани oд трети земји, пишува „Новости“.

И по 1 октомври, Грција нема да биде отворена за нашите граѓани. Тоа значи дека е продолжена забраната за влез во Грција на државјани од трети земји, во кои спаѓа и Македонија. 

Поради неповолната епидемиолошка состојба во земјата, грчките власти забранија влез на наши граѓани на почетокот на јули, а таа одлука е продолжувана во неколку наврати.

Денеска во земјава има помал број на заболени. 

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 387 тестирања, а регистрирани се 48 нови случаи на ковид-19 во: Скопје-20, Куманово-3, Дебар-1, Прилеп-3, Тетово-1, Струмица-4, Кочани-9, Пробиштип-1, Пехчево-1, Виница-2, Делчево-1, Свети Николе-2. 

Промовирани огласи »

Време е за нова роденденска дружба, шопинг забава, мноооогу награди проследени со супер атмосфера во Skopje City Mall за нашиот 8ми роденден!

Дојдете и уживајте, ние ќе ви понудиме пријатно шопинг искуство, проследено со попусти како и шопинг ваучери кои ќе трае од 01ви до 04ти октомври.

Славиме роденден, но од безбедносни причини овој пат ќе ги изоставиме големите настани, кои изминатите години претставуваа наше и ваше големо задоволство.

Петок и сабота ќе ве забавуваат неколку домашни бендови, кои со сигурност ќе направат супер забава. Џинот и пантомимата се составен дел од нашата роденденска атмосфера.

Дополнително во соработка со SIGMA доделуваме и 500,000 денари во ваучери кои ќе можат да се користат во нивната продавница во Скопје Сити Мол.

Заради безбедни причини, да се избегнат гужви овој пат шопинг ваучерите се распределени во четри дена. Тоа се четри дена по 300 000 денари. Вкупно 1 200 000 денари.

Во четврток започнува големата традиционална шопинг игра од 10:00 часот.

Секој ден ќе се доделуваат ваучери се додека не се потроши фондот за тој ден.

За најбрзите од вас, кои ќе направат шопинг обезбедивме шопинг ваучери во вредност од 1,200.000 денари.

  • Со фискална сметка издадена во периодот од 01.10.2020 до 04.10.2020 во износ од 5,000.00 ден. до 9,999.00 денари посетителот добива (2) два шопинг ваучери од 500.00 денари или вкупна вредност на ваучерите 1,000.00 денари
  • Со фискална сметка издадена во периодот од 01.10.2020 до 04.10.2020 од 10,000.00 до 19,999.00 денари посетителот добива (3) три шопинг ваучери од 500.00 денари или вкупна вредност на ваучерите 1,500.00 денари
  • Со фискална сметка издадена во периодот од 01.10.2020 до 04.10.2020 од 20,000.00 денари и поголема сума посетителот добива (4) четири шопинг ваучери од 500.00 денари или вкупна вредност на ваучерите 2,000 денари

Се што треба да направите е да дојдете на нашиот штанд и да ја прикажете сметката. Не заборавајте, само НАЈБРЗИТЕ од вас добиваат. Затоа во период 01.10.2020 до 04.10.2020 ве покануваме сите на шопинг… КОЈ РАНО РАНИ, ПОПУСТИ ГРАБИ!

Ваучерите се ИСКОРИСТУВААТ до 11.10.2020

Не заборавајте попустите ги објавуваме во средa !

Повеќе