Промовирани огласи »

Од први октомври, сите вработени во државната администрација ќе работат од 8 до 16 часот, односно се укинува флексибилното работно време.

Оваа одлука е донесена на денешната владина седница, со која престанува да важи претходната одлука според вработените во државната управа можеа да почнуваат со работа помеѓу 7:30 и 8:30 часот, а завршетокот да биде помеѓу 15:30 и 16:30 часот, со вкупно времетраење на работниот ден од осум часа.

Промовирани огласи »

Владата одобри целодневна настава во училиштата, откако ваква препорака вчера даде Комисијата за заразни болести. Според информации на Сител, на денешната владина седница во целост било прифатено мислењето на комисијата целодневната настава да биде до 15 часот и тоа за учениците кои се пријавени за физичко присуство и родителите не се во можност да ги земат од училиште во 11 или 12 часот кога завршуваат часовите согласно протоколот за работа. Владата се одлучила за целодневна а не за дневен престој за да не се мешаат групите на ученици и да се почитуваат протоколите за заштита од Ковид 19. 

Како што дознаваме, на владината седница е одлучено и за отворање на дневни центри за лица со попреченост како и посебни протоколи за работа на игротеките.

Промовирани огласи »

Почетокот на учебната година остава отворени многу прашања. Родителите нервозни и во паника се прашуваат како да обезбедат компјутери за секое дете со потребните перформанси? Како на еден компјутер две деца да следат онлајн настава? Кој ќе им помага на децата, кога родителите се на работа? Овие прашања кои засега се без одговор, го мачат речиси секое семејство, чие дете од први октомври треба да почне со онлајн настава.

Дополнително, постојат родители кои не знаат да им помогнат на учениците, како полесно да се вклучат на платформата, преку која ќе се изведува настава, а на мака се и голем број наставници кои не се многу вешти со ИТ технологијата.

Дополнителен проблем на учениците и родителите им создаде и тоа што платформата вчера не функционираше.

На мака се и родителите на учениците од прво до трето одделение кои ќе следат настава во училишните клупи. Тие дечиња ќе морат задолжително да носат заштитна маска додека се во училиште. Дали со постојаното носење на маска нема да се доведе во прашање здравјето на децата, но и како ограничувањата и протоколите ќе се одразат врз психичкото здравје не најмладите!?

Досега никој од надлежните не кажа колку е здравствено безбедно носењето маска подолг период, во случајот од најмалку три часа непрекинато.

Се на се`, почетокот на новата учебна година од 1 октомври,  во време на пандемија,  носи многу нервози за родителите, но и многу дополнителен трошок, кој ретко кое семејство може да го покрие без проблем.

Промовирани огласи »

За најавениот „Викенд без ДДВ“ граѓаните ќе добиваат поврат на ДДВ само за купени производи со македонско потекло. Ќе се добијат пари назад ако се купи облека, бела техника, санитарија, храна, мебел и друго, само ако се направени во земјава. Исклучок ќе биде само ИТ производите, како компјутер, лаптоп или друга опрема, за кои, без разлика каде се произведени, ќе се враќа ДДВ.  

Според пратеничката Сања Лукаревска ,со новиот сет мерки, се надоградува успешниот проект за поврат на ДДВ кон физички лица.

„Викендот меѓу 10 и 12 октовмри ќе биде викенд без ДДВ. 350.000 граѓани, веќе постоечки корисници на апликацијата „Мој ДДВ“, за време на продолжениот викенд на 10-11-12 октомври можат да купуваат домашни производи и услуги или компјутери и друга ИТ опрема во вредност од најмногу 30.000 денари и во рок од неколку дена ќе го добијат назад на своите сметки целиот ДДВ“, рече таа на прес конференција.

Oд Владата сметаат дека мерката е креирана да се излезе во пресрет на граѓаните преку поврат на ДДВ, како и преку набавка на производи кои им се потребни во ковид – кризата (ИТ опрема), да се инјектираат средства во домашната економија, а воедно и да се придонесе кон сузбивање на сивата економија.

Според УЈП, наместо за сите граѓани, Викендот без ДДВ кој е на 10, 11 и 12 октомври, ќе може да го користат само тие кои ќе скенираат сметки во овие три дена.

„Потоа УЈП ќе го враќа ДДВ – то. Оние кој немаат ваква апликација ќе мора да се регистрираат за да може да ја искористат оваа мерка.

Сите оние даночни обврзници кои што ќе сакаат да ја користат оваа мерка ќе мора најпрво доколку немаат апликација Мој ДДВ,  да се регистрираат во системот е – персонален данок. На веб страната се внесуваат генералите, име и презиме, матичен број, и валидна e – mail адреса, се отвара барањето го отпечатуваат, го носат во  канцелариите на УЈП каде што нашите вработени го одобруваат ова барање“, изјавил Михајло Михајлов од Управата за јавни приходи.

Повеќе
КЛИКНИ