Промовирани огласи »

Владата на вчерашната седница ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за ноември 2021 година и го задолжи Фондот за пензиско и инвалидско осигурување да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 25 ноември, врз основа на што деловните банки ќе можат да обезбедат пензионерите да може да располагаат со ноемвриските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 26 ноември.

Владата им препорачува на деловните банки преку филијалите и експозитурите на банките да обезбедат готовинска исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, во четири групи според следниот распоред составен според висината на пензијата:

  • За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 26.11.2021 година (петок);
  • За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 29.11.2021 година (понеделник);
  • За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 30.11.2021 година (вторник); и
  • За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 01.12.2021 година (среда).

Огласувај БЕСПЛАТНО недвижности, возила, електроника
и се што вреди да се огласи!
Учествувај во големата наградна игра и освој 40х дневни награди и 4х телефони! Извлекување секој ден на Facebook и Instagram.

Промовирани огласи »

Објавувај бесплатно НЕДВИЖНОСТИ, ВОЗИЛА и се што вреди да се објави! Со тоа учествуваш во големата наградна игра на KARIERA.mk и ќе имаш можност да добиеш билети за спа, театар, кино или еден од мобилните телефони!

Извлекувањето ќе биде јавно со стрим на Instagram и Facebook секој работен ден во 12ч. Се гледаме!

Промовирани огласи »

Есенските паднати лисја содржат одредена количина киселини кои може да ја оштетат бојата на возилото, особено ако лисјата се влажни.


 

Лисјата на патот во комбинација со влага создаваат лизгава површина и може да доведат до сообраќајна несреќа, ако не бидете внимателни и ако не ја прилагодите брзината на неповолните услови.

Лисјата исто така можат да предизвикаат оштетување на автомобилот. Лисјата во распаѓање содржат и одредена количина киселини, што може да биде опасно за лесните возила - особено ако лисјата се влажни. Затоа, подолгото присуство на лисја на возилото може да резултира со оштетување.

Ако не ги исчистите лисјата под шофершајбната, ако е влажно, може да ја заглават патеката што носи воздух до филтерот на кабината, со што се намалува снабдувањето со свеж воздух.

Распаднатите лисја исто така може да влезат во каналите, така што возачот и патниците ќе дишат влажен воздух со слаб квалитет.

Промовирани огласи »

Автоматските клима-уреди со систем Air Care во моделите на Škoda се делотворни во намалувањето на загаденоста на воздухот во кабината на возилото со честички PM и полен.
 

Системот Climatronic Air Care располага со сензор што мери дали воздухот е загаден со штетни материи и автоматски префрлува на кружење на воздухот во кабината, без доток на надворешен воздух. Вградениот систем за квалитет на воздух AQS (Air Quality System) со автоматска рециркулација придонесува во голема мера за здравјето на патниците и прави престојот во возилото да биде попријатен, посебно при возење во градски метеж, но и при патување. Škoda ги вградува клима уредите со оваа функција во своите модели Enyaq iV, Karoq, Kodiaq, Octavia и Superb.

Делотворниот филтер на системот Air Care постојано го пречистува воздухот во кабината. На тој начин во голема мера се впиваат честичките, поленот и непријатните миризби, односно патниците во возилото се поштедуваат од нивното штетно или непријатно влијание.

Воздухот што струи низ кабината постојано се спроведува низ филтерскиот систем и темелно се чисти. Филтрите за честички, со активен јаглен и за алергени ги впива честичките, чадот и поленот, и ги потиснува и непријатните миризби. Climatronic со функција Air Care се вградува сериски во моделите на Škoda од повисоките класи или е достапен како опција.

Во некои модели, системот AQS располага со дополнителен сензор за штетни материи, што ги впива гасните нечистотии, како јаглеводороди, азотни оксиди или сулфурен диоксид. При зголемена концентрација на овие гасови во кабината, автоматски се прекинува дотокот на свеж воздух и системот привремено префрлува на рециркулација. Кога воздухот е чист, автоматски се отвора дотокот на звеж воздух. Системот Air Care со функција AQS со филтер за штетни материи е достапен за моделите Enyaq iV, Karoq, Kodiaq, Octavia и Superb.

Повеќе вести...