Промовирани огласи »

Новиот апдејт ни носи премногу нови алатки, како и редизајн на досегашните. Нотификациите на lock screen ќе ги гледаме од долу па нагоре, ќе можеме да го прилагодуваме истиот како да ни  бидат поставени иконките и слично. Сите новости погледнете ги на видеото.

 

Промовирани огласи »

Дали ве интересира колку луѓе во светот се викаат како вас? Оваа кул апликација ќе ви открие сè!

Сè што треба да направите е да го внесете вашето име во пребарувачот, а апликацијата ќе ви покаже целосна статистика – сè што ве интересира и сè што можеби не ве интересира.

Уште во 2016 година, научниците од Универзитетот во Лондон смислија слична интерактивна мапа, која открива сè за вашето презиме на ниво на земја или регион.

Сепак, мапата немаше опција за пребарување на име и не покажа колку е вообичаено вашето презиме низ целиот свет. Сега, некој конечно измисли нешто уште подобро.

Апликацијата Forebears има сè што недостасуваше на горенаведената мапа, па сега можете да дознаете колку е популарно вашето име или презиме во светот, односно во секоја одделна земја.

Едноставно и забавно
Сè што треба да направите е да го внесете вашето име во пребарувачот, а апликацијата ќе ви го покаже неговото потекло, како и во која земја е најпопуларно. Исто така, лесно можете да дознаете колку луѓе во светот го носат вашето име или презиме.

Тестиравме што ќе ни покаже апликацијата кога ќе го внесеме името – Марко во пребарувачот. Брзото пребарување откри дека Марко е 4.150. најчестото име во светот. Околу 248.036 луѓе се нарекуваат така, а името е најпопуларно во – Хрватска, 11-та на листата на популарност. Освен во Хрватска, ова име се користи и кај нас и во Словенија, каде што има најголема густина на население од луѓе кои се викаат Марко (најмногу Марко на квадратен километар). Марко е популарно име во Германија, Холандија, Англија, САД, Канада, Украина, Босна и Херцеговина итн.

Покрај овие податоци, апликацијата ја покажува и просечната висина на личноста Марко, како е напишано со различни букви, колку често се користи во кој период и многу други интересни работи – податоците се разликуваат од име до име, така што за Марко нема значење на името.

Ако ја смениме буквата „к“ во буквата „c“ и го замениме Марко со Marco, ситуацијата драстично се менува, па оставаме на вас да откриете како и на кој начин.

Промовирани огласи »

На 25 ноември лани АЕК објави тендер за доделување одобренија за користење радиофрекфенции за петтата мобилна генерација 5Г, но беше прекинат по постапката на Комисијата за заштита на конкуренцијата (КЗК) откако беше поднесена претставка на една од заинтересираните страни, во која се тврди дека со дел од понудените услови за влез на нов мрежен оператор се нарушува конкуренцијата на пазарот.

Неотел, А1 Македонија и Македонски Телеком до Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) доставиле писма за искажување интерес на објавената намера за спроведување постапка на јавен тендер со јавно нададавање.

АЕК на 6 април објави намера за спроведување постапка за тендерот, а јавната расправа за таа намена траеше до 13. месецов.

Во пресрет на претходниот тендер писма за интерес за учество по објавата на АЕК на 1 јуни годинава доставија компаниите Неотел, Битстрим Мобиле, Македонски телеком и А1 Македонија.

Број на активни претплатници во мобилна телефонија заклучно со крајот на 2021 година изнесуваше 1.941.352. Последната анкета на АЕК покажува дека најголем дел од корисниците на мобилната телефонија или 96,3 проценти имаат паметни телефони, додека мобилен интернет користат 91,6 проценти. Три четвртини од корисниците користат апликации за гледање видео клипови или филмови, додека приближно 99 проценти или речиси сите корисници кои користат мобилен интернет, користат апликации за комуникација. Најчесто користени апликации за комуникација се Viber (97 проценти од корисниците) и Facebook Messenger (96 проценти од корисниците).

Промовирани огласи »

YouTube отстрани повеќе од 70.000 видеа и 9.000 канали поврзани со војната во Украина, поради прекршување на упатствата за содржина.

Ова вклучува отстранување на видеа кои инвазијата ја нарекуваат „специјална операција“, пренесува The Guardian.

Од почетокот на војната, Јутјуб ги отстрани каналите, вклучувајќи го и оној на про-Кремљ новинарот Владимир Соловјов, додека каналите поврзани со Министерството за одбрана и надворешни работи на Русија, исто така, привремено беа суспендирани да поставуваат видеа кои ја прикажуваат војната како „специјална операција“. “, пишува британскиот весник.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »