Промовирани огласи »

Согласно последната измена на Законот за данок на моторни возила, кој започна да се применува од 1 јануари 2020 година, воведен е нов начин на пресметка на данокот. Всушност данокот на моторни возила ја заменува досегашната акциза на патнички моторни возила и носи променет начин на пресметка на данокот во однос на досегашната акциза која се плаќаше во зависност од вредноста на возилата.

Со новиот Закон за данок на моторни возила се воведуваат две компоненти при пресметката на данокот на моторни возила, Ad Valorem компонента што подразбира даночење на процент од вредноста на возилото и Specific компонента при што пресметката се врши со користење на податокот за висината на емисијата на јаглерод диоксид кај возилата CO2. На овој начин, еколошките возила со пониска стапка на емисија на CO2 стануваат економски поисплатливи за набавка во однос на оние кои имаат повисок износ на емисија на CO2. Податокот за просечната емисија на јаглерод диоксид – CO2 и се утврдува врз основа на потврда за сообразност за ЕУ одобрување на возило (Certificate of conformity – COC).

Во продолжение е даден калкулатор со кој може да проверите колку би изнесувал данокот на моторно возило кое имате намера да го увезете. Калкулаторот е индикативен и можете да го користите само како консултациски податок. Точните износи се утврдуваат во постапка на увозно царинење на возилото, бидејќи зависат од повеќе фактори при увоз, како потекло на возилото, тарифен број и распоредување на возилото, вид на возило и сл.

Промовирани огласи »

Балансот помеѓу семејните обврски и потребата за економска независност го прават претприемаштвото предизвик за иновации и истрајност. Постојат четири столба кои може да ги подготват сите луѓе кои размислуваат да одат во насока кон претприемништво, без разлика дали имате искуство од претходно или пак почнувате од нула.

Обуката претставува еден од најважните столбови за претприемач. Треба да бидете во тек со прашањата кои што најмногу го засегаат бизнисот, а тоа ќе ви овозможи да генерирате нови идеи и да го подобрите донесувањето на одлуките. Важно е да имате добар маркетинг или промоција на производи и услуги, операции или процесот на производство, изработка на производите како и финансиите кои на крајот ќе бидат најобјективен показател за перформансите на вашиот бизнис и продажба, бидејќи без продажба нема да има приход.

Следниот столб е да бидете поврзани со многу луѓе. Бизнисот никогаш неможете да го водите сами. Треба да бидете опкружени со искусни луѓе кои би можеле да придонесат нешто за вашиот бизнис и да имате мрежа на сојузници за она за што сметате дека сте помалку добри.

Третиот столб е рекламирање на вашиот бизнис на специјализирани страници наменети за истото, кои што ќе може да одговорат на прашањата што всушност вие правите, зошто го правите тоа, каде може да ве најдат и какво мислење имаат останатите клиенти за вас.

Четвртиот столб се однесува на начинот на плакање. Убаво би било доколку прифатите повеќе начини на плаќање, од готовина па се до електронско плаќање, бидејќи електронскиот начин на плаќање дава пристап до повеќе клиенти.

Промовирани огласи »

Републичкиот совет за безбедност при сообраќајот, им укажува на граѓаните дека возењето во услови на врнежи од снег и ниски температури има низа предизвици кои возачите треба да ги имаат предвид, за да се сочува и нивната и безбедноста на другите учесници во сообраќајот. Бидете особено внимателни кога врне и кога е намалена видливоста на патиштата, велат оттаму.

Па така, РСБСП советува:

•во возилото секогаш носете зимска опрема (ланци за снег, метла, чистач за мраз на ветробранско стакло и сл.),

•возилото секогаш да биде добро исчистено од снежните наноси (особено прозорците и ретровизорите),

•проверете го антифризот, притисокот на гумите, течноста за ветробранско стакло и сл.,

•користете зимски гуми,

•исчистете го снегот од вашите обувки за да се избегне лизгање при притискање на педалите од возилото,

•возете внимателно и со намалена брзина,

•одржувајте растојание од другите возила,

•избегнувајте нагло сопирање и нагли задвижувања на воланот.

Од РСБСП бараат од возачите да бидат одговорни и совесни, и да возат безбедно во зимски услови. 

Промовирани огласи »

Операторот ТАВ Македонија тргна да ја подобри поврзаноста на скопскиот аеродром со лансирањето на голем број нови линии во 2023 година и влезот на неколку превозници на македонскиот пазар. Новата услуга на Луфтханза меѓу Франкфурт и Скопје , која ќе стартува во април, значително ќе ја подобри поврзаноста на аеродромот со главните центри ширум светот. И оваа година нискобуџетниот норвешки ер шатл ќе влезе на македонскиот пазар со обраќање од Осло два пати неделно, почнувајќи од јуни. По успешните разговори меѓу Кроација ерлајнс и аеродромот минатата година, авиопревозникот ќе отвори летови од Сплит до Скопје кои ќе се обраќаат двапати неделно.

Аеродромот, исто така, учествуваше на овонеделниот меѓународен саем за туризам „Фитур“ во Мадрид, бидејќи продолжува да ги обновува летовите со Шпанија без престан. Имаше силен интерес од двете страни двете земји да бидат поврзани со авиопревоз уште откако Wizz Air ги прекина своите операции меѓу Скопје и Барселона во декември 2021 година. Понатаму, кон крајот на минатата година, LOT Polish Airlines одржа разговори со ТАВ Македонија во Варшава целта во иднина дополнително да ги прошири своите операции во Скопје. Конечно, Flydubai привремено го закажа своето враќање во македонскиот главен град за крајот на октомври, што пак ќе означи обновување на летовите до Заливот.

Аеродромот ќе има корист и од програмата за субвенционирање на македонската влада за воведување нови линии од Скопје оваа година. Во споредба со претходните три јавни повици, од кои сите победи Wizz Air, тендерот вклучува нови услови и услови, во обид да се диверзифицира понудата на авиокомпаниите и достапните дестинации во земјата.

Превозниците кои се пријавуваат на тендерот мора да бидат од Европа, да имаат превезено најмалку десет милиони патници и да остварат 25 милиони евра профит во 2019 година. Според условите наведени во јавниот повик, авиокомпаниите мора да одржуваат летови до новоотворените дестинации најмалку двапати неделно Во текот на годината најмалку до 2026 година. Нема да се обезбедат финансирања за линиите од Скопје што се оперираа од аеродромот во изминатите две сезони (лето и зима).

Скопскиот и охридскиот аеродром ја завршија 2022 година само 11 отсто под нивото од 2019 година, или со 89 отсто од обемот на патници во 2019 година. Оттука, може да се заклучи дека ТАВ Македонија како аеродромски оператор ефикасно и успешно ја совладува и надминува кризата и нејзините последици.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »