Промовирани огласи »

Мрзеливоста на работното место може да биде предизвик за индивидуалната продуктивност и за целокупната ефикасност на тимот.

Еве неколку стратегии и совети за надминување на мрзеливоста и поттикнување на продуктивноста:

1. Поставување јасни цели и очекувања

 • Јасни цели: Поставете краткорочни и долгорочни цели кои се конкретни, мерливи и достижни.
 • Очекувања: Јасно дефинирајте ги очекувањата за секоја задача и улога, така што секој знае што се очекува од него.

2. Развивање на план за работа

 • Дневен план: Создајте дневен план со задачи кои треба да се завршат. Поделете ги задачите на помали, управливи делови.
 • Приоритети: Приоритизирајте ги задачите според нивната важност и итност.

3. Управување со времето

 • Техники за управување со времето: Користете техники како Pomodoro, каде што работите 25 минути, а потоа правите 5-минутна пауза.
 • Избегнување на одвлекувања: Ограничете ги одвлекувањата како социјалните медиуми, непотребни телефонски повици и е-пошта.

4. Мотивација и самодисциплина

 • Награди: Наградувајте се себеси за постигнатите цели, дури и ако се мали награди.
 • Самодисциплина: Развијте навики за самодисциплина и воспоставете рутина.

5. Организација на работното опкружување

 • Чисто и организирано: Одржувајте го вашето работно место чисто и организирано за да го намалите стресот и да ја зголемите продуктивноста.
 • Ергономија: Осигурете се дека вашето работно место е удобно и ергономски прилагодено.

6. Поттикнување на комуникацијата и соработката

 • Тимска работа: Поттикнете отворена комуникација и соработка меѓу членовите на тимот.
 • Регуларни состаноци: Одржувајте редовни состаноци за да го прегледате напредокот и да ги решите проблемите.

7. Управување со стресот и благосостојбата

 • Паузи: Правете редовни паузи за да се освежите и да ја обновите енергијата.
 • Физичка активност: Вклучете физичка активност во вашата дневна рутина, како кратки прошетки или вежби.

8. Професионален развој и обука

 • Нови вештини: Учење нови вештини и знаења може да ја зголеми вашата мотивација и да ве инспирира.
 • Обука: Учество во обуки и семинари за личен и професионален развој.

Мрзеливоста на работното место може да се надмине со комбинација на добри навики, јасни цели, ефективно управување со времето и создавање на продуктивно работно опкружување. Со примена на овие стратегии, можете значително да ја зголемите вашата продуктивност и да го подобрите вашето искуство на работа.

Промовирани огласи »

Вредноста на синдикалната минимална кошница (СМК) за јуни изнесува 60.325 денари и е зголемена за 235 денари споредено со синдикалната минимална кошница за минатиот месец кога изнесуваше 60.090. Со изнајмен стан од 60 квадрати за јуни изнесува 75.700 денари. Вредноста на СМК за јуни 2024 година во однос на јануари годинава кога изнесуваше 57.163 денари зголемена е за 3.162 денари односно за 5,5 проценти.

За храна и пијалаци синдикалната кошница во јуни годинава изнесува 21.952 денари што е 36,4 проценти од вкупната СМК и во споредба со јануари кога изнесуваше 21.007 денари зголемена е за 945 денари. За образование со синдикалната кошница за јуни се предвидени 7.022 денари (11,2 проценти), за станарина, вода, електрична енергија и греење 6.014 денари (10 проценти), за облека и обувки 4.962 (8,2 проценти), транспорт 4.871 (8,1 проценти), рекреација и култура 4.378 (7,3 проценти), ресторани и хотели 3.890 денари (6,4 проценти), лична хигиена и одржување на хигиена .827 денари, здравје 1069 денари (1,8 проценти) и за останати стоки и услуги 1.100 денари (1,8 проценти).

Промовирани огласи »

Во време кога глобалната економија се соочува со непредвидливи предизвици, потрошувачките навики на граѓаните стануваат важен показател за економската стабилност и приоритетите на домаќинствата. Според последните истражувања, Македонците трошат околу 40% од своите приходи на храна, додека Грците трошат околу 20%.

Оваа разлика не само што ја отсликува различната економска состојба на двете земји, туку ја истакнува и различноста во нивните култури. Во Македонија, значителен дел од буџетот се троши на основни животни потреби, а во Грција има успех во намалувањето на трошоците за храна, а тоа е резултат на подобрените економски услови.

Интересно е да се забележи дека, и покрај економските тешкотии, Македонците не се откажуваат од цигарите и алкохолот, на кои трошат просечно 4% од своите приходи. Исто така, трошат пари во ресторани, кафулиња и хотели, околу 3.6%, додека многу помалку се троши на култура и рекреација – само 1.8%. Ова покажува дека, и покрај финансиските ограничувања, Македонците сè уште ги ценат социјалните интеракции и уживањето во животот. Споредбата со Грција открива дека, иако се соочуваат со свои економски предизвици, грчките домаќинства успеале да ги оптимизираат своите трошоци, што им овозможува поголема флексибилност во распределбата на приходите, објаснуваат економистите.

Овие податоци не само што ја покажуваат различната економска ситуација во која се наоѓаат Македонија и Грција, туку нудат и увид во културните и социјалните разлики кои влијаат на начинот на живот на нивните граѓани. Додека Македонците продолжуваат да трошат значителен дел од своите приходи во основните потреби, Грците покажуваат тенденција кон поголема економска ефикасност и променети потрошувачки навики.

Промовирани огласи »

РКЕ донесе нова одлука за цената на горивата од полноќ.

Цената на бензините и дизелот остануваат исти, а „мазутот“ поскапува 1,2 денар.

 • Моторен бензин ЕВРОСУПЕР БС-95 – 81,00 (денар/литар)
 • Моторен бензин ЕВРОСУПЕР БС-98 – 83,00 (денари/литар)
 • Дизел-гориво ЕВРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 74,00 (денари/литар)
 • Масло за горење екстра-лесно 1 (ЕЛ-1) – 73,00 (денари/литар)
 • „Мазут М-1 НС“ – 45,680 (денари/килограм) 
 •  
Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »