Промовирани огласи »

РКЕ донесе нова одлука за цената на горивата од полноќ.

Цената на бензините и дизелот остануваат исти, а „мазутот“ поскапува 1,2 денар.

 • Моторен бензин ЕВРОСУПЕР БС-95 – 81,00 (денар/литар)
 • Моторен бензин ЕВРОСУПЕР БС-98 – 83,00 (денари/литар)
 • Дизел-гориво ЕВРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) – 74,00 (денари/литар)
 • Масло за горење екстра-лесно 1 (ЕЛ-1) – 73,00 (денари/литар)
 • „Мазут М-1 НС“ – 45,680 (денари/килограм) 
 •  

Промовирани огласи »

Македонскиот главен град, Скопје, се најде на 198-то место на листата најскапи градови за живеење во светот, според најновото рангирање на американската консултантска компанија „Мерсер“. 

Хонгконг ја задржа титулата најскапо место за живот и престој – на светско ниво, во истражувањето на „Мерсер“ за 2024 година. Топ-листата беше објавена во понеделникот, па кинескиот град, исто како и во 2022. и 2023 година, и овојпат го зазеде местото број 1., додека пак, Сингапур е на второто место.

Најголем дел од првите 10 најскапи градови за живеење се во Швајцарија – Цирих, Женева, Базел и Берн, кои се наоѓаат на третото, четвртото, петтото и шестото место.

Извештајот испита 226 градови врз основа на компаративните трошоци за над 200 предмети на секое место, земајќи ги предвид цените за превоз, храна, облека, предмети за домаќинството и забава. Така, Њујорк е најскапиот град во САД, и го зазеде место бр. 7 на листата. Главниот град на Велика Британија, Лондон беше рангиран на 17-то место минатата година, а сега е на бр. 8. Насау, на Бахамите, е на деветтото место, а Лос Анџелес ги заокружува првите 10 градови.

Според наводите, високите цени за станови и зголемените трошоци за превоз, стоки и услуги се меѓу причините поради коишто трошоците за живот во овие градови се особено високи. 

Промовирани огласи »

Шпаркасе Банка АД Скопје како дел од Steiermärkische Sparkasse и Erste Group нуди целосен опсег на банкарски услуги за компании и приватни лица, стремејќи се да обезбеди висока ефикасност и доверливост на клиентите, користејќи го широкото меѓународно искуство на Групацијата.

Моментално вработува:

САМОСТОЕН СОРАБОТНИК - ОДГОВОРЕН ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА СИГУРНОСНИ СТАНДАРДИ ВО ИТ
САМОСТОЕН СОРАБОТНИК – СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР
САМОСТОЕН СОРАБОТНИК ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КОЛАТЕРАЛИ - ОВЛАСТЕН ПРОЦЕНИТЕЛ

Се уште невработени?! Сите останати активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Подобрувањето на работниот процес е клучно за зголемување на ефикасноста, продуктивноста и профитабилноста на вашиот бизнис.

Еве неколку активности кои можат да ви помогнат да го подобрите вашиот работен процес:

1. Анализа и мапирање на процесите

 • Идентификација на тековните процеси: Мапирајте ги сите тековни процеси за да разберете како се извршуваат работите.
 • Идентификација на неефикасности: Препознајте ги областите каде што постојат губитоци на време и ресурси.

2. Автоматизација на задачи

 • Автоматски алатки и софтвер: Користете софтвер за автоматизација на повторливи задачи како што се административни работи, управување со залихи и поддршка на корисници.
 • Роботска процесна автоматизација (RPA): Примена на RPA за задачи кои вклучуваат обработка на податоци и документи.

3. Обука и развој на вработените

 • Континуирана обука: Обезбедете редовна обука за вработените за нови технологии и најдобри практики.
 • Менторство и коучинг: Поттикнете менторство и коучинг за да ги развиете вештините на вашите вработени.

4. Имплементација на Lean и Agile методологии

 • Lean методологија: Примена на Lean принципи за елиминирање на губитоците и зголемување на вредноста за клиентите.
 • Agile методологија: Користење на Agile методологии за флексибилно и брзо адаптирање на промените во работните процеси.

5. Користење на технологија и алатки за комуникација и колаборација

 • Комуникациски платформи: Користете платформи како Slack, Microsoft Teams или Zoom за подобра комуникација и колаборација.
 • Проектен менаџмент софтвер: Воведување на алатки како Trello, Asana или Jira за ефикасно управување со проекти и задачи.

6. Оптимизација на работното опкружување

 • Ергономски подобрувања: Обезбедете удобни и ергономски работни места за вработените.
 • Флексибилно работно време: Поттикнете флексибилност во работното време и можност за работа од дома каде што е можно.

7. Следење и мерење на перформансите

 • Клучни перформансни индикатори (KPIs): Дефинирајте и следете KPIs за да ги мерите перформансите и напредокот.
 • Редовна ревизија: Спроведувајте редовни ревизии на процесите и перформансите за да ги идентификувате областите за подобрување.

8. Преглед и оптимизација на процесите

 • Континуирано подобрување: Применувајте континуирани подобрувања (Kaizen) за постојано да ги оптимизирате процесите.
 • Собирање повратни информации: Активно собирајте повратни информации од вработените и клиентите за да ги идентификувате проблемите и можностите за подобрување.

9. Воведување на стандарди и процедури

 • Дефинирање на стандарди: Воспоставете стандарди и процедури за клучните процеси.
 • Управување со квалитет: Применувајте системи за управување со квалитет (како ISO 9001) за да обезбедите конзистентен и висококвалитетен излез.

10. Планирање и организација

 • Стратегиско планирање: Развијте долгорочен план за бизнисот и поставете јасни цели.
 • Приоритизација на задачи: Користете техники како Eisenhower Matrix за да ги приоритизирате задачите според нивната важност и итност.

Подобрувањето на работните процеси бара постојан напор и посветеност. Со применување на овие активности, можете значително да ја зголемите ефикасноста и продуктивноста на вашиот тим, што ќе резултира во подобри резултати и зголемен профит.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »