Промовирани огласи »

Македонскиот главен град, Скопје, се најде на 198-то место на листата најскапи градови за живеење во светот, според најновото рангирање на американската консултантска компанија „Мерсер“. 

Хонгконг ја задржа титулата најскапо место за живот и престој – на светско ниво, во истражувањето на „Мерсер“ за 2024 година. Топ-листата беше објавена во понеделникот, па кинескиот град, исто како и во 2022. и 2023 година, и овојпат го зазеде местото број 1., додека пак, Сингапур е на второто место.

Најголем дел од првите 10 најскапи градови за живеење се во Швајцарија – Цирих, Женева, Базел и Берн, кои се наоѓаат на третото, четвртото, петтото и шестото место.

Извештајот испита 226 градови врз основа на компаративните трошоци за над 200 предмети на секое место, земајќи ги предвид цените за превоз, храна, облека, предмети за домаќинството и забава. Така, Њујорк е најскапиот град во САД, и го зазеде место бр. 7 на листата. Главниот град на Велика Британија, Лондон беше рангиран на 17-то место минатата година, а сега е на бр. 8. Насау, на Бахамите, е на деветтото место, а Лос Анџелес ги заокружува првите 10 градови.

Според наводите, високите цени за станови и зголемените трошоци за превоз, стоки и услуги се меѓу причините поради коишто трошоците за живот во овие градови се особено високи. 

Промовирани огласи »

Шпаркасе Банка АД Скопје како дел од Steiermärkische Sparkasse и Erste Group нуди целосен опсег на банкарски услуги за компании и приватни лица, стремејќи се да обезбеди висока ефикасност и доверливост на клиентите, користејќи го широкото меѓународно искуство на Групацијата.

Моментално вработува:

САМОСТОЕН СОРАБОТНИК - ОДГОВОРЕН ЗА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА СИГУРНОСНИ СТАНДАРДИ ВО ИТ
САМОСТОЕН СОРАБОТНИК – СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР
САМОСТОЕН СОРАБОТНИК ЗА УПРАВУВАЊЕ СО КОЛАТЕРАЛИ - ОВЛАСТЕН ПРОЦЕНИТЕЛ

Се уште невработени?! Сите останати активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Подобрувањето на работниот процес е клучно за зголемување на ефикасноста, продуктивноста и профитабилноста на вашиот бизнис.

Еве неколку активности кои можат да ви помогнат да го подобрите вашиот работен процес:

1. Анализа и мапирање на процесите

 • Идентификација на тековните процеси: Мапирајте ги сите тековни процеси за да разберете како се извршуваат работите.
 • Идентификација на неефикасности: Препознајте ги областите каде што постојат губитоци на време и ресурси.

2. Автоматизација на задачи

 • Автоматски алатки и софтвер: Користете софтвер за автоматизација на повторливи задачи како што се административни работи, управување со залихи и поддршка на корисници.
 • Роботска процесна автоматизација (RPA): Примена на RPA за задачи кои вклучуваат обработка на податоци и документи.

3. Обука и развој на вработените

 • Континуирана обука: Обезбедете редовна обука за вработените за нови технологии и најдобри практики.
 • Менторство и коучинг: Поттикнете менторство и коучинг за да ги развиете вештините на вашите вработени.

4. Имплементација на Lean и Agile методологии

 • Lean методологија: Примена на Lean принципи за елиминирање на губитоците и зголемување на вредноста за клиентите.
 • Agile методологија: Користење на Agile методологии за флексибилно и брзо адаптирање на промените во работните процеси.

5. Користење на технологија и алатки за комуникација и колаборација

 • Комуникациски платформи: Користете платформи како Slack, Microsoft Teams или Zoom за подобра комуникација и колаборација.
 • Проектен менаџмент софтвер: Воведување на алатки како Trello, Asana или Jira за ефикасно управување со проекти и задачи.

6. Оптимизација на работното опкружување

 • Ергономски подобрувања: Обезбедете удобни и ергономски работни места за вработените.
 • Флексибилно работно време: Поттикнете флексибилност во работното време и можност за работа од дома каде што е можно.

7. Следење и мерење на перформансите

 • Клучни перформансни индикатори (KPIs): Дефинирајте и следете KPIs за да ги мерите перформансите и напредокот.
 • Редовна ревизија: Спроведувајте редовни ревизии на процесите и перформансите за да ги идентификувате областите за подобрување.

8. Преглед и оптимизација на процесите

 • Континуирано подобрување: Применувајте континуирани подобрувања (Kaizen) за постојано да ги оптимизирате процесите.
 • Собирање повратни информации: Активно собирајте повратни информации од вработените и клиентите за да ги идентификувате проблемите и можностите за подобрување.

9. Воведување на стандарди и процедури

 • Дефинирање на стандарди: Воспоставете стандарди и процедури за клучните процеси.
 • Управување со квалитет: Применувајте системи за управување со квалитет (како ISO 9001) за да обезбедите конзистентен и висококвалитетен излез.

10. Планирање и организација

 • Стратегиско планирање: Развијте долгорочен план за бизнисот и поставете јасни цели.
 • Приоритизација на задачи: Користете техники како Eisenhower Matrix за да ги приоритизирате задачите според нивната важност и итност.

Подобрувањето на работните процеси бара постојан напор и посветеност. Со применување на овие активности, можете значително да ја зголемите ефикасноста и продуктивноста на вашиот тим, што ќе резултира во подобри резултати и зголемен профит.

Промовирани огласи »


 

На 14 Јуни Нептун Македонија ги отвори вратите на новиот, врвен центар на производи и гаџети, што нуди целосно ново искуство во интеракција со напредните технологии и уредите од премиум сегментот.

На отворањето на продавницата, кое беше проследено со забава со Диџеј, пијалоци за сите, многу изненадувања, попусти до 50%, ексклузивни понуди и промо цени, присуствуваа голем број фанови и вљубеници во технологијата, чие задоволство од понудата и конкурентните цени беше очигледно.  

Ги прашавме домаќините што може да очекуваме во овој ексклузивен простор; „ Ја реотворивме оваа уникатна продавница на истата локација, со цел да им се приближиме на купувачите уште повеќе, бидејќи тие од ден на ден, се сè поблиску до нас. Овој совршен спој на современи уреди и најнапредна технологија дочекани од едни од најпребирливите потрошувачите, ентузијасти и технофили е она што нè прави горди и навистина задоволни. Среќни сме што можеме да понудиме избор од бројни технолошки достигнувања, софистицирано искуство во пазарувањето и соработка со најдобрите партнери и брендови ширум светот“ - вели Горан Панзов, Ареа Менаџер – Скопје.

Новоотворената продавница на Нептун претставува место каде што потрошувачите може директно да контактираат со вработените, подобро да го запознаат уредот што планираат да го купат, да ги добијат сите потребни инструкции, да ги откријат и да научат за сите предности на најновите уреди.

Реотворањето на Нептун Стадион е само уште еден показател дека оваа компанија е верна на принципите на кои е основана, продолжувајќи да инвестира во развој на силни тимови, решенија и услуги, како и достапни иновации што одговараат на најновите потреби на дигиталното општество.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »