Промовирани огласи »

Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” на Град Скопје, е   современ образовен центар за едукација на кадри од машинска, електротехничка и сообраќајна струка.  Учениците своите знаења и вештини кои денес се барани на пазарот на труд ги стекнуваат восовремено  опремените училници, кабинети, работилници за практична настава  и реалните училишни компании.

Центарот   ја шири својата мрежа на социјални партнери  преку кои ја промовира  определба за стекнување  вештини на учениците во реални услови кај познати работодавачи.

Долгогодишната соработка со реномираната компанија Ван Хоол  Македонија резултираше со реализирање на идејата за нов начин на  образование на потребните кадри преку дуалното образование, кое во тој момент сеуште не беше актуелно во нашиот образовен систем. Конечно во учебната 2019/20 година  беа завршени сите претходни активности за запишување на ученици во новиот образовен профил од машинска струка - Монтер на мотори и моторни возила. На овој начин  компанијата  Ван Хоол Македонија и АСУЦ станаа промотери на дуалното образование во нашата земја.

Искуството на оваа компанија која повеќе од 65 години ужива висока репутација за дизајнирање и производство на високо-квалитетни и современи возила, несомнено значи подобрување на квалитетот на стручното образование. Со работна сила од преку 4.000 вработени во Македонија и Белгија „Ван Хоол” е еден од најголемите производители на автобуси во Европа која нуди комплетен опсег на автобуси за јавен превоз за меѓународниот пазар, воедно претставува место каде нашите ученици ќе бидат целосно инволвирани во процесот на производство односно ќе имаат можност практично да го применат знаењето стекнато во училиштето. Исто така, оваа соработка овозможи новите наставни програми да бидат изработени од наставниците од АСУЦ  и инженерите од Ван Хоол Македонија, се со цел да се подготват  учениците како  идна  квалификувана работна сила. Несебичното вложување од страна на Ван Хоол Македонија во овој проект, не само во делот на пракса туку и во опремувањето на работилница во рамките на центарот, прави видлива разлика во квалитетот на наставната програма што игра голема улога врз квалитетот на учениците кои завршуваат тука.

Сите се едуцираме, за да стигнеме до целта обезбедување  на сопствена финансиска независност, сигурна иднина. Овој проект го овозможува тоа.

Во прашањата кои само по себе се наметнуваат и одговори од одговорните кои се виновни за иднината на сите нови ученици запишани во стручното техничок училиште АСУЦ Боро Петрушевски ќе дознаете нешто повеќе за целиот проект.

1. Зошто учениците треба да изберат средно стручно училиште?

Стручното образование обезбедува специфични вештини за учениците кои се образуваат за потребите на пазарот на трудот, во насока на унапредување и јакнење на економијата. Економската специјализација по завршување на основното образование е добра пракса на високо развиените европски држави , чиј пример треба да се следи.

2. Колкав е интересот кај учениците за дуалното образование воопшто?

Мал е бројот на ученици и родители кои го знаат вистинското значење на дуалното образование  и  можностите кои ги нуди, поради што интересот не оној кој го очекувавме. Овој начин на образование промовира вредности кои можат да им обезбедат на учениците сигурна иднина, финансиска независност и професионален развој во својата земја. Се надеваме  иднината ќе покаже дека ова е вистинскиот начин на  образование на стручни кадри.

3. Што е тоа што треба да се направи за учениците да почнат повторно да ги избираат ваквите средни училишта?

Кампањата за промоција на средното стручно образование „Учи паметно, работи стручно“ која ја спроведува Министерството за образование и наука е вистинскиот начин да се приближи стручното  образование до учениците, родителите и компаниите. Во иднина го гледаме МОН како подршка на стручното образование за  опремување на стручните училишта со современи нагледни средства и  стручно  усовршување на наставниот кадар за работа со истите.  Да се најде решение со кое ќе се намали бројот на ученици во   паралелките, со што ќе се зголеми квалитетот на   наставата.

4. Зошто АСУЦ Боро Петрушевски?

АСУЦ „Боро Петрушевски“ е современо  опремен училишен центар во кој секој ученик има можност да стекне стручни  вештини  и да ги  усоврши истите во најпознатите  компании од  сродните области.  На учениците им се дава можност да учествуваат на  различни натпревари,   да остваруваат  стручна пракса во  европските земји. Долгогодишното учество во меѓународни проекти  претставува начин нашите ученици да се запознаат со други земји,  култури, да воспостават контакти со своите врсници  од многу европски училишта.

5. Што може да работат после завршувањето на средното училиште?

По завршување на  образованието во АСУЦ „Боро Петрушевски“ на Град Скопје учениците во зависност од образовниот профил може да работат  во сервиси за моторни возила, автомобилска  индустрија, салони за автомобили, служби за помош на патиштата, транспортни, сообраќајни, осигурителни, проектантски и шпедитерски организации, заводи за вештачење, логистички и  транспортни центри, складишта, брокерски друштва; агенции; карго и контејнерски терминали, а може да продолжат со водење на мал бизнис.

6. Вашата порака до родителите на учениците која оваа година го завршуваат основното образование?

Родителите имаат сериозна одговорност да ги насочат своите деца да ги следат  своите интереси во правец на градење на нивната посигурна иднина. Стручното обрзование нуди многу можности за тоа, треба само да ги откријат.

7. Како започна соработката со ВАН ХОЛ Македонија?

Пред започнување на  изградбата на фабриката Ван Хоол Македонија, во почетокот на 2012 година сопствениците на  компанијата од Белгија го посетија нашиот Центар со цел да се информираат за кадрите кои  ги образуваме и кои би можеле да одговараат на нивните потреби.  Тоа беше  почетокот. Потоа, како се развиваше  компанијата во Македонија, така растеше и нашата соработка, прво со групни посети на нашите ученици и наставници на  компанијата, а потоа и  во делот на обезбедување на ученици за реализирање на  практичната настава во погоните на Ван Хоол Македонија. Во меѓувреме  започнавме со реализација и на феријалната пракса за нашите ученици. Сите овие активности беа проследени и со соодветни вработувања на нашите завршени  ученици  во Ван Хоол Македонија. И како најзначајна придобивка на целата наша долгогодишна соработка беше формирањето на дуалната паралелка Монтерот на мотори и моторни возила.

Оваа соработка секако нема тука за застане, ние продолжуваме со нови идеи и нови предизвици .

Промовирани огласи »Вашата комфорт зоната е супер дестинација за одмор, барем за краток период. Но, доколку сакате да прошетате и да искусите повеќе од животот мора да се предизвикувате себеси постојано.

Многу лесно знаеме да останеме заробени во нашата рутина, се чувстуваме сигурни изршувајќи ги секојдневните обврски, ги елиминираме сите очекувања и притисоци, но максимално се оддалечуваме од било каков напредок во нашиот живот.

Комфорт зоната е најголемата дрога на денешницата. Дајте му на човек доволно финансии за да преживее, храна и пијалаци, редовен секс и гледајте го како си ги фрла своите соништа преку прозорецот.

Без разлика дали станува збор за личен, професионален или физички предизвик, мора да бидеме свесни и присутни во моментот за да ги искористиме неговите бенефиции.

Со мали чекори до големи достигнувања ВИЕ имате апсолутна сила да го промените вашиот начин на функционирање и да искористите безброј можности околу вас:

 1. Зголемување на самодовербата

  Мотивационите пораки и афирмации се добар рецепт за напредок, но акцијата е единственото нешто кое носи резултати. Кога ќе исполните некој предизвик што сте мислеле дека е невозможен за вас, само си докажувате на самите себе дека вие можете МНОГУ ПОВЕЌЕ од тоа што мислите.
   
 2. Себе надраснување

  Различните животни ситуации различно влијаат врз нашиот живот. Секојдневните избори не дефинираат како личност, затоа е толку важно да се предизвикуваме за да се подобриме. Кога носиме одлуки кои се невообичаени и надвор од нашата комфорт зона, ги кршиме нашите граници и поставуваме нови степени на нашата личност, нови перспективи и уште поголеми цели.
   
 3. Верба дека секогаш го правите најдоброто

  Каењето за неискористените прилики предизвикува поголема болка од дисциплината. Никој не сака да погледне наназад во животот и да помисли, „Ако се потрудев малку повеќе, можеби ќе имав многу подобри резултати денес..“ Верувајте дека давате се од себе и секој нареден пат ќе имате се подобри и подобри резултати.
   
 4.  Контрола над вашиот живот

  Докажете си себеси дека вие ја имате контролата над вашиот живот и одлуките кои ја оформуваат вашата иднина. Не е до времето, не е до другите, не е до лошата среќа! До вас е. Предизвикајте се да бидете подобри!
   
 5. Позитива и енергија

  Секогаш вашиот избор е вистински за што било во животот. Предизвиувајте се постојано да бидете позитивни. Нема да е лесно, но ќе ви се исплати. И секако, споделете ја енергијата и не заборавајте да бидете нечија инспирација

Промовирани огласи »

„Живееме низ технолошко разоткривање на самото вработување со полно работно време“, вели антропологот Мери Л. Греј. Бидејќи пандемијата ја изложува и забрзува смената на работна сила на Интернет, Греј нè носи во создадени работни места за да ги решиме проблемите со кои вештачката интелигенција не може да се справи - и објаснува зошто нашето економско закрепнување зависи од проширувањето на основните придобивки на сите работници. (Овој виртуелен разговор, домаќин на деловниот куратор на TED Кори Хаџим, е снимен на 6 јули 2020 година.)

Каналот TED Talks ги содржи најдобрите говори и настапи од TED конференцијата, каде водечките мислители и вршители на светот говорат за својот живот за 18 минути (или помалку). Побарајте разговори за технологија, забава и дизајн - плус наука, бизнис, глобални теми, уметност и многу повеќе. Добредојдени сте да ги поврзете или вметнете овие видеа, да ги препратите на други и да ги споделите овие идеи со луѓе што ги познавате.

Промовирани огласи »

Некои од менаџерите сè уште не можат да разберат дека „работа од дома“, навистина значи завршување тон работа во домашни услови.

Очигледно е дека пандемијата негативно влијаеше на менаџерските односи, комуникацијата меѓу вработените и микроменаџирањето. 

Во една онлајн анкета биле прашани 2300 професионалци како се задоволни од третманот од страна на менаџерите за време на пандемијата. 

Еве неколку клучни заклучоци:

 1. Пандемијата влијаеше на твојот однос со менаџерот:
 • 54% од професионалците одговориле дека пандемијата влијаела негативно на нивниот однос со менаџерот
 • 83% од вработените во IBM одговориле дека пандемијата негативно влијаела на нивниот однос со менаџерот
 • 76% од вработените во Capital One одговориле дека пандемијата негативно влијаела на нивниот однос со менаџерот
 • 66% од вработените во Microsoft одговориле дека пандемијата негативно влијаела на нивниот однос со менаџерот

      2. За време на пандемијата, вие:

 • Односно, 42% од испитаните професионалци биле микроменаџирани повеќе додека работеле од дома

      3. Дали сметате дека вашиот претпоставен комуницира активно со вас на темата за повторно ангажирање околу претходно замрзнатите планови?

 • 58% од професионалците одговориле дека нивниот претпоставен активно разговара за повторно активирање на плановите.

Вработен во Cisco изјавил:

„Борба со КОВИД и справување со микро-менаџер. Неодамна се преселив во нов тим во истата компанија и сега имам микро-менаџер. Тој сака да го документирам секој час од секој ден. Никогаш не сум бил во оваа ситуација (особено затоа што сите работиме на далечина) и се плашам дека ќе ме отпуштат ако не бидам пред моето биро секојдневно да ги документирам активностите од 8-5.“

Корисник од Blind го сподели своето искуство со микро менаџирањето на платформата:

„Само што ја напуштив мојата последна компанија во која бев скоро 4 години за работно место во нова компанија,  ако кажам дека мојот нов шеф е опседнат со контрола, тоа би било малку. Тој ги напаѓа сите (неговите врсници, други колеги, клиенти), има проблеми со довербата, но тој не оди никаде, бидејќи е другарче со извршниот директор / основачот. Тој буквално има нова караница(само за мене) смислено секој ден “

Корисник на Blind сподели:

„Во моментов, работиме со менаџер кој секогаш работи со микро менаџирање. Постојано бара да бидеме  достапни за време на викендите / ноќите, што, всушност, влијае на мојот личен живот “.

Ова се менаџери кои, пред пандемијата, несоодветно би ги одбиле барањата за работа од дома или само безобразно ги одобрувале од повремена „добра причина“. Постојат голем број причини што менаџерите лесно можат да прибегнат кон микро менаџирање. Според Harvard Business Review, еден од клучните фактори што го поттикнува на ова однесување е чувството на изолација или исклучување од остатокот од тимот. 

Другите објаснувања вклучуваат:

 • Менаџерите кои чувствуваат потреба да ја задржат својата контрола.
 • Недостаток на доверба во вработените.
 • Стравот да не се одговара за грешките на другите.
 • На крајот на краиштата, проблемот е во тоа што премногу компании немаат идеја како ефикасно да управуваат со вработените во далечината.

Премногу менаџери зависат од чувството за контрола што го добиваат гледајќи ги работниците пред нив кога сите се во канцеларија. 

Можеби враќањето во службената канцеларија ќе ги реши овие проблеми.

Повеќе