Промовирани огласи »

Почетокот на претприемничката кариера е возбудлив, но истовремено и предизвикувачки.

Еве неколку клучни совети за идни претприемачи кои ќе им помогнат да ги започнат и развијат своите бизниси успешно:

1. Истражување и планирање

 • Идеја: Започнете со јасна и иновативна бизнис идеја која решава специфичен проблем или задоволува потреба на пазарот.
 • Истражување на пазарот: Истражете го пазарот за да разберете кои се вашите конкуренти, какви се трендовите и кои се вашите целни клиенти.

Бизнис план: Развијте детален бизнис план кој вклучува цели, стратегии, финансиски проекции и маркетинг план.

2. Финансиско управување

 • Буџетирање: Создадете реалистичен буџет и следете ги трошоците.
 • Финансирање: Разгледајте различни извори на финансирање како што се лични заштеди, кредити, инвеститори или краудфандинг.
 • Паричен тек: Управувајте со паричниот тек внимателно за да обезбедите ликвидност и да избегнете финансиски проблеми.

3. Развој на производи и услуги

 • Минимален одржлив производ (MVP): Започнете со MVP за да го тестирате пазарот и да добиете повратни информации од клиентите.
 • Квалитет: Фокусирајте се на обезбедување квалитетни производи или услуги кои ќе ги задоволат и надминат очекувањата на клиентите.

4. Маркетинг и продажба

 • Маркетинг стратегија: Развијте сеопфатна маркетинг стратегија која вклучува дигитален маркетинг, социјални медиуми, рекламирање и односи со јавност.
 • Брендирање: Создадете силен и препознатлив бренд кој ќе ги привлече вашите целни клиенти.
 • Мрежа: Изградете мрежа на контакти и партнери кои можат да ви помогнат да го развиете вашиот бизнис.

5. Управување со време и продуктивност

 • Приоритети: Поставете приоритети и фокусирајте се на најважните задачи кои ќе го придвижат вашиот бизнис напред.
 • Делегирање: Научете да делегирате задачи на вашиот тим за да се фокусирате на стратешките аспекти на бизнисот.
 • Алати: Користете алати за управување со проекти и време за да ја зголемите вашата продуктивност.

6. Управување со тимот

 • Вработување: Вработете талентирани и мотивирани луѓе кои се усогласени со визијата и целите на вашиот бизнис.
 • Обука и развој: Обезбедете континуирана обука и развој за вашиот тим за да ги подобрите нивните вештини и продуктивност.
 • Култура: Поттикнете позитивна и поддржувачка работна култура која ќе ги мотивира вашите вработени.

7. Флексибилност и адаптибилност

 • Прилагодување: Бидете подготвени да се прилагодите на промените на пазарот и да ги измените вашите стратегии според потребите.
 • Учете од грешките: Гледајте на грешките и неуспесите како на можности за учење и подобрување.

8. Правни и регулаторни аспекти

 • Регистрација: Регистрирајте го вашиот бизнис според законските барања и обезбедете ги потребните лиценци и дозволи.
 • Правни договори: Користете правни договори за заштита на вашиот бизнис и интересите на вашите партнери и клиенти.

9. Континуирано учење и развој

 • Образование: Постојано учете и информирајте се за новите трендови и технологии во вашата индустрија.
 • Менторство: Побарајте ментори или советници кои можат да ви дадат насоки и поддршка.

10. Одржливост и општествена одговорност

 • Одржливи практики: Интегрирајте одржливи практики во вашиот бизнис модел за да придонесете кон заштитата на животната средина.
 • Општествена одговорност: Вклучете се во општествено одговорни активности кои ќе го подобрат вашиот имиџ и ќе ја зајакнат вашата врска со заедницата.

Претприемништвото бара страст, посветеност и постојано учење. Со примена на овие совети, ќе бидете подобро подготвени да ги надминете предизвиците и да го изградите успешен и одржлив бизнис.

Промовирани огласи »

Прочитајте го неделниот хороскоп од 24 јуни до 30 јуни 2024 година и дознајте што ви кажуваат ѕвездите кога е во прашање вашата кариера. 

Еве како изгледа вашиот кариерен хороскоп:

Овен: Оваа недела ќе биде време за динамика и иницијатива во вашата кариера. Вашата енергија и решителност ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели и да напредувате во вашата професионална средина.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со голема енергија и ентузијазам. Ќе бидете полни со мотивација и желба за постигнување. Потрудете се да ги користите вашите лидерски вештини за да ги инспирирате и мотивирате вашите колеги. Ова е одлично време за започнување на нови проекти.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на решавање на проблемите и надминување на пречките. Вашата природна способност за брзо донесување на одлуки ќе ви помогне да се справите со сите предизвици. Потрудете се да останете фокусирани и организирани.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите идеи и да иницирате нови проекти. Вашата самоувереност и решителност ќе бидат високо ценети. Искористете го овој ден за да преземете водство и да покажете дека можете да се справите со големите предизвици.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за рефлексија и личен раст.

Вашата енергија и решителност ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете активни и посветени, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Бик: Оваа недела ќе биде време за стабилност и упорност во вашата кариера. Вашата практичност и посветеност ќе ви помогнат да постигнете значителен напредок и да ги реализирате вашите професионални цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на стабилност и планирање. Ќе бидете мотивирани да ги анализирате вашите приоритети и да поставите јасни цели. Потрудете се да ги организирате вашите задачи и да создадете структуриран план за работа.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на напорна работа и посветеност на деталите. Вашата упорност и трпеливост ќе ви помогнат да ги завршите задачите и да ги надминете сите пречки. Потрудете се да останете фокусирани и дисциплинирани.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите резултати и да иницирате нови проекти. Вашата посветеност и упорност ќе бидат високо ценети од колегите и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да се справите со големите предизвици и да преземете водство.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и релаксација. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за полнење на енергијата и подготовка за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата стабилност и упорност ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете практични и посветени, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Близнаци: Оваа недела ќе биде време за комуникација и флексибилност во вашата кариера. Вашата способност за брзо адаптирање и лесна комуникација ќе ви помогне да ги постигнете вашите цели и да напредувате.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со можности за нови комуникации и поврзување со луѓе. Ќе бидете полни со идеи и инспирација, што ќе ви помогне да преземете иницијатива во вашата работа. Потрудете се да ги споделите вашите идеи со колегите и надредените.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на соработка и тимска работа. Вашата природна способност за лесна комуникација и поврзување со луѓе ќе ви помогне да работите ефективно со вашиот тим. Потрудете се да останете отворени за нови идеи и да ги поддржувате вашите колеги.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите идеи и да иницирате нови проекти. Вашата флексибилност и способност за брзо прилагодување ќе бидат високо ценети. Искористете го овој ден за да преземете водство и да покажете дека можете да се справите со предизвиците.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и подготовка за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата комуникација и флексибилност ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете отворени и посветени, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Рак: Оваа недела ќе биде време за емпатија и интуиција во вашата кариера. Вашата способност да ги разберете потребите на другите и да создадете хармонична работна средина ќе ви помогне да напредувате.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашиот тим и соработниците. Ќе бидете мотивирани да ги поддржувате вашите колеги и да создадете пријатна работна атмосфера. Потрудете се да ги користите вашите комуникациски вештини за да ги решите сите потенцијални конфликти.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на вашите интуитивни способности. Вашата способност да ги предвидите проблемите и да најдете решенија ќе биде клучна. Потрудете се да останете фокусирани и да ги искористите вашите таленти за да постигнете значителен напредок.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да иницирате нови проекти и да ги споделите вашите идеи. Вашата емпатија и интуиција ќе ви помогнат да ги убедите вашите колеги и надредени во вредноста на вашите предлози. Искористете го овој ден за да преземете водство и да ги покажете вашите способности.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и рефлексија. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и полнење на енергијата за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата емпатија и интуиција ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете посветени и отворени за потребите на другите, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Лав: Оваа недела ќе биде време за лидерство и креативност во вашата кариера. Вашата самоувереност и природна способност за водство ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели и да го оставите вашиот печат.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со силен фокус на вашите амбиции и цели. Ќе бидете полни со енергија и мотивација да ги преземете водечките улоги во вашата работа. Потрудете се да ги споделите вашите идеи и визии со колегите и надредените, и иницирајте нови проекти.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на вашата креативност и способност за решавање на проблеми. Вашата самоувереност и иновативен пристап ќе ви помогнат да ги надминете сите пречки. Потрудете се да останете фокусирани и да ги користите вашите таленти за да го постигнете најдоброто можно решение.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите идеи и да ги преземете новите проекти. Вашата харизма и лидерски способности ќе бидат високо ценети од вашиот тим и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да се справите со големите предизвици и да преземете одговорност.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и рефлексија, што ќе ви помогне да се подготвите за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата самоувереност и креативност ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете лидер и инспирација за другите, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Девица: Оваа недела ќе биде време за прецизност и анализа во вашата кариера. Вашата внимателност кон деталите и способност за организирање ќе ви помогнат да постигнете значителен напредок.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашите задачи и обврски. Ќе бидете мотивирани да ги завршите сите проекти и да ги испланирате вашите следни чекори. Потрудете се да ги користите вашите аналитички вештини за да ги решите проблемите и да донесете квалитетни одлуки.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на тимска работа и соработка. Вашата способност за организирање и внимание кон деталите ќе бидат клучни за успехот на тимот. Потрудете се да останете фокусирани и да ги поддржувате вашите колеги во постигнувањето на заедничките цели.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите резултати и да иницирате нови проекти. Вашата прецизност и аналитичност ќе бидат високо ценети од колегите и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да се справите со големите предизвици и да преземете водство.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и подготовка за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата прецизност и аналитичност ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете организирани и посветени, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции. 

Вага: Оваа недела ќе биде време за баланс и хармонија во вашата кариера. Вашата способност за дипломатија и праведност ќе ви помогнат да ги постигнете вашите цели и да создадете позитивна работна атмосфера.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на комуникација и соработка. Ќе бидете мотивирани да ги изразите вашите идеи и да работите заедно со вашите колеги. Потрудете се да користите вашите дипломатски вештини за да ги решите сите потенцијални конфликти и да постигнете компромиси.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на одржување на балансот меѓу вашите задачи и обврски. Вашата способност за организирање и планирање ќе ви помогне да ги завршите сите проекти на време. Потрудете се да останете фокусирани и да не се оптоварувате со неважни детали.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да иницирате нови проекти и да ги презентирате вашите идеи. Вашата креативност и харизма ќе бидат високо ценети од колегите и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да ги надминете предизвиците и да преземете водство.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и релаксација. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и полнење на енергијата за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата способност за дипломатија и праведност ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете балансирани и посветени, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции. 

Скорпија: Оваа недела ќе биде време за интензитет и фокус во вашата кариера. Вашата решителност и способност да се справите со предизвиците ќе ви помогнат да напредувате и да ги постигнете вашите професионални цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со силен фокус на вашите задачи и проекти. Ќе бидете мотивирани да работите напорно и да ги завршите сите обврски. Потрудете се да ги користите вашите аналитички способности за да ги идентификувате проблемите и да најдете ефективни решенија.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на вашата интуиција и длабочина на размислување. Вашата способност да ги разберете скриените аспекти на ситуациите ќе ви помогне да донесете мудри одлуки. Потрудете се да останете фокусирани и да ги користите вашите истражувачки вештини за да ги откриете потребните информации.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да иницирате нови проекти и да ги презентирате вашите идеи. Вашата страст и решителност ќе бидат високо ценети од колегите и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да се справите со сложените предизвици и да преземете водство.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и рефлексија, што ќе ви помогне да се подготвите за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата интензивност и фокус ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете посветени и решителни, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции. 

Стрелец: Оваа недела ќе биде време за авантура и визија во вашата кариера. Вашата отвореност кон нови идеи и желба за истражување ќе ви помогнат да ги постигнете вашите професионални цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашата визија и долгорочни цели. Ќе бидете инспирирани да размислувате големо и да ги споделите вашите идеи со колегите и надредените. Потрудете се да ги планирате вашите следни чекори и да ги искористите вашите вештини за да ги претворите идеите во реалност.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на истражување и учење. Вашата љубопитност и желба за знаење ќе ви помогнат да најдете нови решенија за старите проблеми. Потрудете се да останете отворени за нови информации и искуства, и да ги примените во вашата работа.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги иницирате новите проекти и да ги презентирате вашите идеи. Вашата самоувереност и ентузијазам ќе бидат високо ценети од колегите и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да ги претворите вашите визии во конкретни резултати.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и рефлексија. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за полнење на енергијата и подготовка за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата отвореност и визија ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете авантуристи и посветени на вашите цели, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции. 

Јарец: Оваа недела ќе биде време за амбиција и дисциплина во вашата кариера. Вашата посветеност и трудољубивост ќе ви помогнат да постигнете значителен напредок и да ги реализирате вашите професионални цели.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашите цели и обврски. Ќе бидете мотивирани да работите напорно и да ги завршите сите задачи на време. Потрудете се да ги организирате вашите приоритети и да направите план за постигнување на вашите долгорочни амбиции.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на вашата упорност и дисциплина. Вашата способност за решавање на проблеми и анализа ќе ви помогне да ги надминете сите предизвици. Потрудете се да останете фокусирани и да ги искористите вашите вештини за да постигнете најдобри резултати.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите резултати и да иницирате нови проекти. Вашата решителност и упорност ќе бидат високо ценети од колегите и надредените. Искористете го овој ден за да покажете дека можете да се справите со големите предизвици и да преземете водство.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и рефлексија, што ќе ви помогне да се подготвите за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата амбиција и дисциплина ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете посветени и трудољубиви, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Водолија: Оваа недела ќе биде време за иновации и креативност во вашата кариера. Вашата уникатна перспектива и способност за размислување надвор од кутијата ќе ви помогнат да постигнете значителен напредок.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со инспирација и нови идеи. Ќе бидете полни со енергија и мотивација за да ги преземете новите проекти. Потрудете се да ги споделите вашите иновативни идеи со колегите и надредените, и да иницирате промени.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на тимска работа и соработка. Вашата способност за комуникација и поврзување со другите ќе биде клучна. Потрудете се да ги мотивирате и инспирирате вашите колеги, и да работите заедно на заедничките цели.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да ги презентирате вашите идеи и да иницирате нови проекти. Вашата креативност и визија ќе бидат високо ценети. Искористете го овој ден за да преземете водство и да покажете дека можете да ги надминете предизвиците.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и полнење на енергијата. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и подготовка за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата креативност и уникатна перспектива ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете иновативни и посветени, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Риби: Оваа недела ќе биде време за креативност и интуиција во вашата кариера. Вашата способност да ги разберете потребите на другите и да најдете иновативни решенија ќе ви помогне да напредувате.

Понеделник и Вторник: Неделата започнува со фокус на вашата креативност и интуиција. Ќе бидете инспирирани да ги користите вашите уметнички и иновативни способности за решавање на проблемите. Потрудете се да ги споделите вашите идеи со колегите и надредените.

Среда и Четврток: Овие денови ќе бидат посветени на соработка и поддршка. Вашата емпатија и способност да се поврзувате со другите ќе бидат клучни. Потрудете се да работите заедно со вашиот тим и да ги поддржувате колегите во постигнувањето на заедничките цели.

Петок: Ќе се чувствувате инспирирани да иницирате нови проекти и да преземете водство. Вашата интуиција и креативност ќе бидат високо ценети. Искористете го овој ден за да ги покажете вашите способности и да преземете нови предизвици.

Викенд: Искористете го викендот за одмор и рефлексија. Размислете за вашите долгорочни цели и направете планови за нивно постигнување. Ова е време за личен раст и подготовка за новите предизвици што ве очекуваат.

Вашата креативност и интуиција ќе ви донесат многу можности за успех оваа недела. Продолжете да бидете емпатични и иновативни, и ќе ги постигнете вашите професионални амбиции.

Промовирани огласи »

Тинекс e малопродажен ланец на супермаркети кој веќе 30 години настојува на своите потрошувачи да им ги понуди најдобрите производи со врвен квалитет и по одлични цени.

Моментално вработува:

МАГАЦИОНЕР
ПРОДАВАЧ/КА ТУ ГО
РАБОТНИК ВО ИГРОТЕКА
ПУШНИЧАР
ОПШТ РАБОТНИК

Се уште невработени?! Останатите активни работни позиции ќе ги најдете ТУКА.

Промовирани огласи »

Програма Зегин Младина - ОД ПРАКСА ДО ВРАБОТУВАЊЕ

Изминатиов период компанијата Зегин заедно со новата програма „Зегин Младина” беа дел од повеќебројни училишта и од оваа година компанијата стана дел од дуалниот систем на образование и склучи меморандум за соработка со четири средни училишта а тие се:

ОСМУ "Д-р Јован Калаузи" - Битола
ССОУ „Димитрија Чуповски” – Велес
СОУ „Јане Сандански” – Штип
ДСУ-РЦСОО „Киро Бурназ“ Куманово

Програмата „Зегин Младина” е платформа креирана специјално за средношколци и студенти. Истата вклучува уникатен начин на учење преку игра, надополнување на знањата преку тренинг центар, менторство и практикантство.

Програмата е одличен начин студентите да се запознаат со пратикантво во Зегин аптеките за време на средношколските денови и вработување за студентите од четврта година.

Претставници од Човечки Ресурси и Регионални менаџери на аптеките, имаа можност да се запознаат со учениците од средните школи СМУГС„Панче Караѓозов”- Скопје и СУГС „Марија Кири Склодовска” – Скопје, СОУ „Јане Сандански” – Штип и ССОУ „Димитрија Чуповски” – Велес, како и да се запознаат со студентите од Државниот универзитет во Тетово на организираниот отворен ден на ректоратот.

Настаните се од исклучително значење за компанијата Зегин и се еден доказ кој покажува дека она на кое што вработените неуморно работат е од огромна помош за средношколците и студентите. Самото тоа претставува огромно задоволство и мотив за понатамошни успеси.

Она кое што би го издвоиле е првото учество на конкурс за избор и доделување на HR-награди за 2023 година во организација на Македонската Асоцијација за Човечки Ресурси каде компанијата Зегин го освои второто место во категорија Најпопуларна HR Практика на годината - „HUB#MЛАДИНА”.

Зегин како и секогаш не ги изоставува хуманите аспекти па така ги поддржа и додели стипендии на 6 редовни студенти од социјално загрозени семејства, запишани во прв циклус студии на Фармацевтски факултет при Универзитет „Св. Кирил и Методиј” –  Скопје во академската 2023/2024 година.

Со оглед на тоа што во план се и други активности кои следат и се дел од програмата „HUB#MЛАДИНА”, за постојано да бидете во тек со сите новости кои се случуваат во компанијата Зегин, а се насочени кон подобрување на местоположбата на Фармацевтите во општеството, следете ги на социјалните мрежи Facebook – Зегин Кариера, Instagram – Zegin Kariera, - LinkedIN – ЗЕГИН Ваша Семејна Аптека.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »