Промовирани огласи »

Еден сребрен и три бронзени медали освои тимот на Македонската асоцијација на готвачи и шефови – ГастроМак Македонија, на годинешниот Втор меѓународен кулинарски фестивал, што се одржа во Крањска Гора, Словенија.

Како претставници на националната Асоцијација на готвачи и шефови – ГастроМак Македонија, Игор Атансов и Кристијан Китанов се натпреваруваа во категориите на традиционални и модерни јадења.

Две бронзени медали освои Игор Атанасов во подготовка на традиционално и модерно јадење, додека за истите категории, младиот и талентиран шеф Кристијан Китанов, под менторство на шеф Влатко Ѓоргиевски, освои по едно сребро и бронза. Со кулинарските вештини и креативност, двајцата македонски шефови ги задоволија и највисоките критериуми на натпреварот и ги освоија симпатиите на жирито.

Исклучително сме горди на нашите готвачи за добиените признанија и награди особено ако се има предвид дека се натпреваруваа со готвачи од асоцијации на земји кои се поискусни од нас, но и лидери во гастрономијата во светски рамки’, изјави претседателката на Асоцијацијата ГастроМак, Адријана Алачки.

Промовирани огласи »

Кои се едни од најинтелигентните личности во јавниот свет? Дознајте во продолжение...

Огромен број на личности во јавниот живот би ве изненадиле со тоа колку висок им е процентот на нивната интелигенција иако не се дел од науката. Верувале или не, многу селебрити личности имаат повисок IQ од 140 што ги прави вистински гениј.

Кои се едни од најинтелигентните личности во јавниот свет? Дознајте во продолжение...

Стив Мартин – 142 IQ

Мерил Стрип – 143 IQ

Конан Обрајан – 160 IQ

Џина Дејвис – 140 IQ

Силвестер Сталоне – 160 IQ

Синди Крафорд – 154 IQ

Шерон Стоун – 148 IQ

Дејвид Дучовни – 147 IQ

Лиса Кудроу – 154 IQ

Квентин Тарантино – 160 IQ

Алиша Кис – 154 IQ

Џуди Фостер – 132 IQ

Мет Дејмон – 160 IQ

Никол Кидман – 132 IQ

Томи Ли Џонс – 135 IQ

Мадона – 140 IQ

Џејмс Вудс – 184 IQ

Промовирани огласи »

Повеќе од половина година не се одобруваат субвенции за граѓаните кои се заинтересирани за проектите „Купи куќа – купи стан“ и „Купи куќа за млади“.

Проектите заглавија поради изборите од минатата година и фактот дека не е формирана Влада, а од ноември, па досега нема одобрено ниту една апликација за овие проект, пишува Фактор.

„Комисии за апликациите за проектите „Купи куќа, купи стан“ и „Купи куќа за млади“ не се одржуваат од распишувањето на изборите досега, поради законски одредби во Изборниот законик и Законот за спречување на корупција“, велат за Фактор од Министерството за финансии.

Сепак, оттаму додаваат дека огласите за проектот и натаму се во тек, но неизвесно е кога парите ќе почнат да се одобруваат.

„Објавен е јавен оглас кој важи од почетокот на март годинава до крајот на 2017 година, согласно кој граѓаните можат да аплицираат за проектот во банките кои се влезени во проектот“, велат за Фактор од Mинистерството за финансии.

Промовирани огласи »

Додека многумина брашното од хељда го кроистат понекогаш, мештаните на „Златара“ речиси секојдневно на трпезата имаат домашна пита од хељда.

Се повеќе пекари ја нудат во својот асортиман, но само во „Златара“ таа традиционално се подготвува.

Кај Пуриќ Јекослав ни подготовката а ни производството на хељда не се менувало со децении.Таму таа се пренесува од колено на колено.

Соговорникот на Б92 после студиите одлучил знаењето кое го стекнал, да го примени на стрмни и диви терени. Најпрво посеал на помали површини хељда, во време кога за тоа никој не размислувал, за да тоа стане негова традиција.

Минатата година оваа култура ја имал посеано на 24 хектари. Поради 

плодоред но и определување да започне органско производство, покрај хељдата започнал да одгледува и спелта.

Се што произведува на 70 хектари, го меле во својот млин и произведува брашно. Ја искористува целата билка, од она што другите би го фрлиле овој домаќин прави перници од лушпите на хељдата кои им ги нуди на туристите со проблеми од разни алергии, несоница, болка во раменици и главоболка.

Благодараение на туристичката организација, за хељдино брашно Пуриќ Јекослава се слушнало и во Русија, соседните земји но и ширум Европа.

Но многумина ќе потврдат дека најубаво е да се јаде пита од хељда токму на теренот каде хељдата се произвела.

Дали сте пробале нешто да направите со ваков вид на брашно? Еве ви идеја да пробате и бизнис по овој пример.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »