Промовирани огласи »

На германската индустрија за пијалаци и недостасува јаглерод диоксид.

Ова ги успорува производителите на пиво и минерална вода. Некои го намалуваат производството, а никој не очекува брзо закрепнување.

Генералниот директор на Здружението на германски пивари, Холгер Ајхел, развојот на настаните го нарекува крајно загрижувачки. Јаглеродната киселина е итно потребна во целата прехранбена индустрија за процесите на производство и пакување. Дури и во угостителството, неопходно е за пиво и други пијалаци од буриња за време на точењето, пишува списанието Феникс.

Сепак, според проценките на Сојузното здружение на германската прехранбена индустрија, моментално се достапни само 30 до 40 отсто од вообичаените количини на испорачан CO2. И се повеќе компании во индустријата за пијалаци кои зависат од јаглерод диоксид мора значително да го ограничат своето производство. Ова има драматични ефекти врз многу засегнати компании, предупредува Ајхел, пренесува Пословни дневник.

Јаглеродната киселина се создава со реакција на јаглерод диоксид и вода. На пиварите првенствено им се потребни за „преднапрегање“ контејнери, шишиња и буриња за пивото да не дојде во допир со воздухот за време на полнењето и да не се пени при полнењето. Многу пиварници произведуваат и безалкохолни пијалоци, за кои е потребна уште поголема карбонизација.

Последно, но не и најмалку важно, сериозни проблеми имаат и производителите на минерална вода. „На некои места, производството е веќе намалено“, вели Тобијас Биленштајн, портпарол на Германското здружение за снабдување со минерална вода. Многу производители моментално добиваат помалку CO2 отколку што нарачале. Ова се должи на индустријата за ѓубрива.

Кога цените на бензинот вртоглаво пораснаа, производителите на ѓубрива го намалија своето енергетско интензивно производство, вели Биленштајн. „Нуспроизвод на производството е CO2“.

Значи, врската е: помалку ѓубриво е еднакво на помалку јаглерод диоксид е еднакво на помалку јаглеродна киселина, пренесува dpa.

Биленштајн објаснува дека отсекогаш постоеле фази со тесни грла од јаглерод диоксид во лето, кога се произведува помалку ѓубриво. Но, овој пат е многу полошо. „Ако вака продолжи во следните неколку недели, ситуацијата ќе достигне кулминација“, предупредува портпаролот на здружението. Тогаш може да се очекува натамошен пад на производството.

Не може да се предвиди дали одредени производители ќе мора да го прекинат производството. „Но, ние сме крајно загрижени, вели Биленштајн. Никогаш досега не сме имале ваква ситуација, додава тој.

Генералниот директор на Аугсбуршката пиварница Ригеле, Себастијан Прилер, вели дека ситуацијата значително се влошила од почетокот на летото.

Исто така, претпоставуваме дека работите ќе се влошат наместо да се подобрат. Сè додека трошоците за енергија се високи или продолжуваат да растат, ќе има дополнителни недостиг. А ако пиварниците снемаат јаглеродна киселина, тие не можат да произведуваат, вели Прилер.

Фото: unsplash

Промовирани огласи »

Првиот човек на Регулаторната комисија за енергетика, Марко Бислимовски, во своето вечерашно гостување во емисијата Економски Магазин на Алсат рече дека цената на струјата до Нова Година нема да се менува. Како што додаде тој, за да остане цената во сегашните граници, треба да немаме потреба од дополнителен увоз на електрична енергија.

Регулаторната комисија за енергетика од 2019 година не ја определува цената на ЕСМ, туку ЕСМ сам, со одлука на Влада утврдува цена со којашто се јавува на тендерот на ЕВН Хоум, така што, мислам дека сега е премногу рано да зборуваме за какви било промени на цената на електричната енергија на регулираниот пазар. За да се исполни условот, да нема зголемување на електричната енергија е да немаме потреба од увоз на струја. Се га засега, до 31 декември, нема да има промена на цената за регулираниот пазар, рече Бислимовски.

Промовирани огласи »

А1 Македонија е член на Групацијата А1 Телеком Австрија, водечки провајдер за комуникациски и дигитални решенија во Централна и Источна Европа, којшто работи во седум држави и обезбедува услуги за околу 24 милиони корисници.

Повеќе од 1.100 вработени, под брендот А1, се грижат за обезбедување на најдоброто корисничко искуство за над 1.200.000 корисници.

Во моментов вработуваат:

IMPLEMENTATION MANAGER
PRODUCT MARKETING SPECIALIST - BUSINESS MARKETING
SAP FINANCE CONSULTANT

Огласите за аплицирање видете ги ТУКА!

Промовирани огласи »

Мерсиха Смаиловиќ низ сопственото патешествие прикажува приказна за тоа како ја обликувала нејзината кариера, достигнувања и духовност. Мерсиха Смаиловиќ е активист за човекови права, адвокат и претседател на ЛЕГИС. Мерсиха е активна на полето на застапување за правата на бегалците и мигрантите, дискриминацијата на муслиманите и исламофобијата, родовата еднаквост, правата на етничките групи итн. Нејзините истражувачки трудови за правата на бегалците, исламофобијата, правата на жените беа објавени во неколку локални и меѓународни публикации. Таа беше активно вклучена во бројни хуманитарни мисии на глобално ниво. Мерсиха дипломирала на Универзитетот Св. Кирил и Методиј на Правниот универзитет, а моментално магистрира на Меѓународното право на истиот универзитет. Мерсиха е родена во Скопје, мажена и мајка на две ќерки. Таа е косопственик на компанијата за финансии и правни услуги НАХЛА КОНСАЛТИНГ, од 2006 година.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »