Промовирани огласи »

Зголемените цени и нестабилноста ги одбележа пазарите на недвижности ширум светот во текот на 2022 година. И додека многумина се прашуваат кога ќе започне ладењето на пазарот, се чини дека тоа веќе започна и во Европа и во Америка. Некои функционери сега најавуваат построги мерки, прво на пазарот за изнајмување, а тоа може да има натамошен епилог на целиот пазар.

Вистината е дека се додека има побарувачка, и се додека е поголема во однос на понудата, треба да очекуваме раст на цените. Во последно време овој тренд во многу земји, вклучително и во Србија, го потресуваат повисоките цени на станбените кредити, но и побавното градење. Факт е и дека инфлацијата го направи својот данок во градежништвото, дека разладувањето полека се движи и дека се повеќе граѓани се воздржуваат од инвестирање. Сепак, ваквото однесување не е правило и се зависи од земја до земја.

Џенет Јелен, министерката за финансии на САД, вчера беше многу конкретна. Таа најави заладување на пазарот со многу конкретни зборови и реченица дека се очекува пад на цените на недвижностите во следните шест месеци.

Цените на недвижностите за изнајмување ќе паднат во следните шест месеци, што исто така ќе придонесе за општо подобрување на состојбата, рече американската министерка за финансии, порачувајќи дека силниот пазар на труд и напредокот во ограничувањето на инфлацијата се показатели дека „владее голема надеж.

Од друга страна, експертите и аналитичарите сметаат дека европскиот пазар на недвижности минува низ многу лош и турбулентен период. Вредноста на недвижностите драстично се зголеми во текот на изминатите и претходните години, а сега заладувањето се забележува во се повеќе земји. Цената на метар квадратен во некои земји падна во просек за 15 отсто. Како што изгледа засега, најмногу во Шведска.

Шведска

Падот на вредноста на имотот веќе стигна и во Шведска. Шведска во моментов се соочува со еден од најлошите падови кога станува збор за недвижностите, а тој пад се заканува да се продлабочи уште повеќе. Цените на куќите веќе се пониски за 12 отсто, а проценките се дека овој процент би можел да надмине 20. Експертите велат дека пазарот на недвижности во Шведска минува низ „драматични промени“.

Грција

Иако Грција се смета за една од најпосетуваните туристички дестинации, цените на недвижностите не се толку високи во споредба со другите земји во Европа. Куќите со плац започнуваат од 55.000 евра, а становите се наоѓаат за 39.000 евра, па дури и помалку. Грчкиот пазар на недвижности се вели дека е стабилен и во моментов нема проценки дека може да има значителни промени.

Франција

Франција е уште една земја во Европа каде вредноста на недвижностите падна. Половина од 35-те најголеми градови во Франција забележаа пад на цените од 3 отсто во просек во однос на последните три месеци.

Обединето Кралство

Кога зборуваме за Велика Британија, ситуацијата е многу слична со онаа во другите земји во Европа, иако падот на вредноста е процентуално помал отколку во Франција. Просечната цена на становите во државата падна за 2,3 отсто минатиот месец, што е најбрза стапка во последните 14 години, додека кириите се зголемија.

Стабилно во Србија и регионот

Кога станува збор за Србија, трендот на раст на цените на недвижностите се задржа во текот на минатата година, а како што стојат работите во моментов, постои можност сличен тренд да продолжи и оваа година. Најголеми поскапувања се бележат во Белград, што се очекуваше. Во ноември 2022 година се издадени 2.782 одобренија за градба, што претставува намалување од 16,6 отсто во однос на истиот период од претходната година.

Градежниот сектор во еврозоната го претрпе најголемиот пад откако пандемијата ја доведе економијата во застој во 2020 година. Активноста падна во сите три најголеми економии во еврозоната, Германија, Франција и Италија. Последните три месеци од 2022 година беа најлошото квартално остварување на индексот од април 2020 година, кога градежната активност беше нарушена поради пандемијата.

Црна Гора

Цените на недвижностите таму продолжуваат да растат. Во Црна Гора цената на метар квадратен е зголемена за 40 отсто. Квадратниот метар станови и станови во Подгорица започнува од 1.600 евра, најмногу до околу 2.000. На море цената на квадрат поскапе за повеќе од 40 отсто - гарсоњера од 35 квадрати во просек чини 250.000 евра. Оценката е дека цените во Црна Гора се уште држат.

Хрватска

Пандемијата на корона вирусот, а потоа и војната во Украина и енергетската криза, запреа многу работи во Хрватска, но не и пазарот на недвижности. До пред три месеци пазарот на недвижности во Хрватска не само што беше активен, туку и цените на недвижностите вртоглаво пораснаа. Со други зборови, евидентирани се рекордни цени на недвижностите.

Извор: Блиц.бизнис  

Промовирани огласи »

Според податоците на Државниот завод за статистика(ДЗС) највисока просечна нето-плата во земајава добиваат во секторот Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности. Во ноември 2022 година програмерите и останатите во ИТ индустријата земале во просек нето-плата на износ од 84 018 денари. Потоа следат од секторот Воздухопловен транспорт со просечна нето-плата од 63 289 денари, а по нив следат од секторот Останати стручни, научни и технички дејности со 53 243 денари нето-плата.

Најнико платени се во секторот Заштитни и истражни дејности со 18 294 денари, потоа следат од секторот Услуги поврзани со одржување на згради и дејности на уредување и одржување на животната средина и природата со 20 653 денари и од секторот Производство на кожа и слични производи од кожа со 21 764 денари нето-плата.

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во ноември 2022 година, изнесува 33 011 денари.

Промовирани огласи »

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска вети дека во нејзиниот мандат ќе се набават 250 еколошки автобуси, а годинава треба да се набават околу 50 еко-автобуси.

Арсовска кажа дека на седницата на Советот, која е закажана за 26 јануари, треба да се утврди заем од 10 милиони евра за новите автобуси.

Советниците в четврток треба да се изјаснат дали се за задолжување за набавка на еколошки автобуси, а на седницата на Советот треба да бидат објавени повеќе детали.

Со набавка на 250 нови еколошки автобуси и реконструкција на мрежата на автобуски линии треба да се стави крај на хаосот во јавниот сообраќај.

Промовирани огласи »

Согласно последната измена на Законот за данок на моторни возила, кој започна да се применува од 1 јануари 2020 година, воведен е нов начин на пресметка на данокот. Всушност данокот на моторни возила ја заменува досегашната акциза на патнички моторни возила и носи променет начин на пресметка на данокот во однос на досегашната акциза која се плаќаше во зависност од вредноста на возилата.

Со новиот Закон за данок на моторни возила се воведуваат две компоненти при пресметката на данокот на моторни возила, Ad Valorem компонента што подразбира даночење на процент од вредноста на возилото и Specific компонента при што пресметката се врши со користење на податокот за висината на емисијата на јаглерод диоксид кај возилата CO2. На овој начин, еколошките возила со пониска стапка на емисија на CO2 стануваат економски поисплатливи за набавка во однос на оние кои имаат повисок износ на емисија на CO2. Податокот за просечната емисија на јаглерод диоксид – CO2 и се утврдува врз основа на потврда за сообразност за ЕУ одобрување на возило (Certificate of conformity – COC).

Во продолжение е даден калкулатор со кој може да проверите колку би изнесувал данокот на моторно возило кое имате намера да го увезете. Калкулаторот е индикативен и можете да го користите само како консултациски податок. Точните износи се утврдуваат во постапка на увозно царинење на возилото, бидејќи зависат од повеќе фактори при увоз, како потекло на возилото, тарифен број и распоредување на возилото, вид на возило и сл.

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »