Промовирани огласи »

Деновите од викендот да бидат денови на неделен одмор, а доколку се работат тие треба  да се плаќаат како празници.

Ако сериозно размислувате да работите за време на викендот, важно е да се пристапи на проблемот со сета сериозност. За тоа дали ќе одите да работите надвор од вашата компанија и од кого иницијативата доаѓа, зависи од паричната награда која ќе ја добиете за трудот и вашето потрошено време.

За вршењето на прекувремената работа на работникот му следува надоместок како додаток на основната плата утврдена во договорот за вработување.

Основната плата на работникот се зголемува по час најмалку за:

– прекувремена работа ………………………………………………… 35%

– работа ноќе………………………………………………………………… 35%

– работа во три смени ……………………………………………………. 5%

– работа во ден на неделен одмор.. ………………………………. 50%

За работа во денови на празници и неработни денови утврдени со закон, работникот има право на надомест на платата што му припаѓа кога  во тие денови не работи и плата за поминатите часови на работа  зголемена за 50%.

Кога работата премногу ќе ги надмине границите на приватниот живот, тоа се одразува на менталното здравје на човекот. Со оглед на тоа дека се зголемува бројот на луѓе кои бараат плус  уште една работа, истовремено се намалува и балансот помеѓу работата и приватниот живот.

Заклучно слободниот ден е време кое вреди да се посвети на одмор и на вашите најблиски. Но, секао зависно какви приоритети имате и планови за во иднина ќе зависи и како ќе го трошите и на кого ќе го посветите своето внимание за време на викендите.

Промовирани огласи »

Од денес на KARIERA.mk можете да ги најдете сите активни огласи за вработување на Гентерм.

Гентерм е глобална, иновативна компанија –лидер во областа на термални технологии. Креира, развива и произведува уреди за греење, ладењеи вентилација за клиенти од целиот свет.

Компанијата е препознатлива по вложувањето иновации, надградба и подобрување на термалната технологија на новорастечките пазари, а нејзините производи се користат најмногу во автомобилската индустрија.

Гентерм брои повеќе од 13.000 вработени во 12 земји и е глобален лидер во системите за управување со топлинска енергија која со посветеност создава иновативни, добро дизајнирани производи кои се произведени според највисоките стандарди. Како иновативна компанија која константно се стреми кон усовршување на своите производи, воедно се стреми и кон проширување и усовршување на своите тимови.

Моментално како активни се следниве работни позиции:

ПРОЦЕС ИНЖЕНЕР
РАКУВАЧ СО МАТЕРИЈАЛИ
ЛИНИСКИ ЛИДЕР HANCHO ACT EXTERNAL/ NEW TECHNOLOGIES
APQP ИНЖЕНЕР

Се уште сте невработени?! Сите останати активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА!

Промовирани огласи »

Финска повторно беше објавена за земја со најсреќна популација, додека Македонија се наоѓа на 87 место на Светскиот извештај за среќа.

Македонците се понесреќни од сите соседи, откако пред нас на списокот се најдоа Албанија на 83 место, Бугарија на 77 позиција, Грција на 58 место, Србија на 45 место и Косово на 34 позиција.

Во регионот подобро рангирани од нас се и Босна и Херцеговина (71 место), Хрватска (48) и Словенија (22 место).

Меѓу најсреќните земји во светот, по Финска, се Данска, Исланд, Израел, Холандија, Шведска, Норвешка и Швајцарија.

Промовирани огласи »

Од денес на KARIERA.mk можете да ги најдете сите активни огласи за вработување на Рагуза Груп.

Рагуза Груп е современ евент центар специфичен по својата локација и амбиент. Оплеменет е со модерен минималистички ентериер и нота на софистицираност со цел да ги дизајнира вашите најважни настани од животот. Прославете во уникатен простор и луксузен амбиент, совршено надополнет со прекрасниот поглед на Скопје.

Бидејќи задоволните клиенти се наш приоритет, константно го прошируваме својот тим во нашите комплекси Парк Ресторан, Kinder Park - Kids club & restaurant и Ragusa 919 - Weddings|Event Center!

Моментално се отворени следниве работни позиции:

ПОМОШНИЦИ ВО КУЈНА
ШАНКЕР/КА
КЕЛНЕР/КА
ГОТВАЧ/КА

Се уште сте невработени?! Сите останати активни работни позиции можете да ги најдете ТУКА!

Повеќе вести...
барај огласи за вработување » барај останати огласи »